Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Societate SRL-D infiintata la data de 10.10.2022 fara angajat- poate sa opteze sa ramana microintreprindere cu cota de impozitare 1% in anul 2023?
Calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant se obtine la data inmatricularii in registrul comertului in a carui raza teritoriala se afla sediul sau social.
In calitate de SRL-D aveti obligatiile comune ale oricarei societati care doreste sa aplica regimul de impozitare a veniturilor conform Codului fiscal (pentru a fi microintreprindere) precum si obligatiile legale prevazute de OG 6/2011.
Art. 4. al Ordonantei de urgenta nr. 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri reglementeaza astfel:
In afara obligatiilor stabilite prin actele normative in vigoare, aplicabile oricarui operator economic, microintreprinderea apartinand intreprinzatorului debutant are si urmatoarele obligatii specifice:
a) sa notifice in scris cu privire la infiintare oficiului teritorial pentru intreprinderi mici si mijlocii si cooperatie (O.T.I.M.M.C.) in a carui raza de competenta isi are sediul social, in termen de cel mult 30 de zile lucratoare de la inregistrare, in vederea luarii in evidenta;
b) sa angajeze cu contract de munca pe durata nedeterminata, cu norma intreaga, si sa mentina in activitate cel putin 2 salariati de la momentul obtinerii facilitatilor prevazute la art. 5 lit. a) si/sau b) pana la pierderea calitatii de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant in afaceri;
c) sa reinvesteasca anual cel putin 50% din profitul realizat in anul fiscal precedent;
d) sa depuna la O.T.I.M.M.C. situatiile financiare semestriale si anuale, cu dovada inregistrarii acestora la autoritatile competente, precum si un raport semestrial de progres.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Pntru 2023,conform Ordonantei nr. 16/2022,o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent (2022):
a) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale
b) are cel putin un salariat,
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro
d) are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintrepinderilor,
e) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
f) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
Prin urmare este necesar sa aveti un angajat la 31.12.2022 pentru a fi si in 2023 microintreprindere. Conditia referitoare la cifra de afaceri de 500.000 euro se va aplica totusi din 2023 conform ultimelor propuneri de modificare ale OG 16/2022.
Raspuns oferit in luna decembrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Facilitati fiscale pentru SRL-D, eliminate de la 1 ianuarie 2018A fost ridicata limita de varsta pentru finantarea intreprinzatorilor debutantiIn 2012 se incheie programul de dezvoltare a incubatoarelor de afaceriComunicat MFP: Noi companii si dezvoltarea antreprenoriatului in RomaniaProfit reinvestit la SRL-D. Care sunt inregistrarile contabile?Ultimele articole
PFA in 2023: Aspecte pe care trebuie sa urmareasca PFA-urile care vand produse ONLINESRL-D. Termen de depunere a formularului D112. Cand se trece la perioada fiscala lunara?Nerepartizare profit pentru investitii SRL-D. Cum se poate repartiza profitul pe dividende?Legea 94/2014 a dus la un numar dublu de afaceri incepute de intreprinzatorii debutantiCNIPMMR despre proiectul de OUG - rectificarea bugetului de stat pe anul 2016Articole similare
Din 2023 impozitul micro nu va mai fi obligatoriu, ci OPTIONAL (Proiect de OUG)Cu ce data trebuie angajat cel putin un salariat pentru ca firmele sa poata plati impozit micro din 2023?Reduceri PLATA IMPOZIT MICRO si pe profit. Ce procent trebuie sa aplice firmele, conform OUG 153/2022, pentru trim. IV?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"