keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Reduceri plata impozit micro si pe profit. Ce procent trebuie sa aplice firmele, conform OUG 153/2022, pentru trim. IV?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Ian. 2023
Tags: impozit pe profit, impozit micro, oug 153/2020 

Avem o societate platitoare de impozit pe profit si una platitoare de impozit pe venit microintreprindere. Dorim sa stim ce procente aplicam in baza OUG153/2020 la inchiderea trimestrului 4, respectiv D101. Multumim.

Potrivit art. I alin. (12) lit. a) din OUG 153/2020, pentru aplicarea prevederilor prezentului articol se au in vedere urmatoarele:


a) pentru platitorii de impozit pe profit procentul aferent reducerii de impozit se aplica la impozitul pe profit anual al anului in care sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), iar valoarea reducerii rezultate se scade din acesta. In sensul prezentei litere, impozitul pe profit anual reprezinta impozitul pe profit dupa scaderea creditului fiscal extern, impozitului pe profit scutit sau redus, sumelor reprezentand sponsorizare si/sau mecenat, burse private, in limita prevazuta de lege, precum si a costului de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale;

Indeplinirea conditiilor din fiecare tip de reduceri se verifica la sfarsitul fiecarui an fiscal (31.12.2021, 31.12.2022, 31.12.2023, 31.12.2024 si 31.12.2025).

Daca la final de 2022 sunt indeplinite conditiile, beneficiati de o reducere a impozitului pe profit datorat pentru total an 2022.

OUG 153/2020, art.I, alin. (12), litera b):

b) pentru platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor procentul aferent reducerii de impozit se aplica la impozitul datorat pe intregul an fiscal, iar valoarea reducerii rezultate se scade din impozitul aferent trimestrului IV. In cazul in care valoarea reducerii este mai mare decat impozitul aferent trimestrului IV, diferenta care nu a fost scazuta din impozitul aferent trimestrului IV se scade din impozitul aferent trimestrelor anterioare, prin depunerea unei declaratii rectificative.


Potrivit OUG 153/2020, in perioada 2021-2025, platitorii de impozit pe profit pot beneficia de trei tipuri de reduceri ale impozitului, si anume:

- incepand din anul 2021, o reducere de 2% in cazul in care in anul pentru care datoreaza impozitul, capitalul propriu contabil este pozitiv si concomitent este indeplinita conditia de a fi la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social subscris;

- incepand tot cu anul 2021, o reducere cuprinsa intre 5% si 10%, daca platitorii inregistreaza o crestere anuala a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul precedent si indeplinesc concomitent si prima conditie, procentul de reducere aplicandu-se in functie de procentul de de crestere anuala a capitalului propriu ajustat (spre exemplu, 5% daca acest procent este de pana la 5% inclusiv; procentul maxim de reducere de 10% se aplica daca procentul de crestere anuala a capitalului propriu ajustat este de peste 25%);

- incepand din anul 2022, o reducere de 3% daca platitorii inregistreaza o crestere a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul 2020, peste nivelurile stabilite in tabelul de la art. I alin. 4 din OUG 153/2020 si indeplinesc concomitent si prima conditie.

Art. I. -OUG 153 /2020:

(1) Contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si plata prevazut la art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor potrivit titlului III "Impozitul pe veniturile microintreprinderilor din Codul fiscal, precum si contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, cu completarile ulterioare, beneficiaza de reduceri ale impozitului pe profit anual/impozitului pe veniturile microintreprinderilor/impozitului specific unor activitati, astfel:

a) 2%, in cazul in care capitalul propriu contabil, prezentat in situatiile financiare anuale, respectiv in raportarile contabile anuale pentru sediile permanente ale persoanelor juridice rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, in anul pentru care datoreaza impozitul, este pozitiv. Pentru contribuabilii care, potrivit prevederilor legale, au obligatia constituirii capitalului social, capitalul propriu contabil trebuie sa indeplineasca concomitent si conditia de a fi la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social subscris;

b) daca inregistreaza o crestere anuala a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul precedent si indeplineste concomitent conditia prevazuta la lit. a), reducerile au urmatoarele valori:

Procentul de reducere a impozitului Intervalele de crestere anuala a capitalului propriu ajustat

5% pana la 5% inclusiv
6% peste 5% si pana la 10% inclusiv
7% peste 10% si pana la 15% inclusiv
8% peste 15% si pana la 20% inclusiv
9% peste 20% si pana la 25% inclusiv
10% peste 25%

c) 3%, daca inregistreaza o crestere peste nivelul prevazut la alin. (4) a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul 2020 si daca indeplineste concomitent conditia prevazuta la lit. a). Prevederile prezentei litere se aplica incepand cu anul 2022, respectiv incepand cu anul fiscal modificat care incepe in anul 2022.

(2) In cazul in care sunt aplicabile doua sau trei din reducerile prevazute la alin. (1), pentru determinarea valorii reducerii, procentele corespunzatoare acestora se aduna, iar valoarea rezultata se aplica asupra impozitului.

(3) Nu intra sub incidenta prevederilor prezentului articol contribuabilii pentru care reglementarile contabile sunt emise de Banca Nationala a Romaniei, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

(4) In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c), procentul de crestere a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul 2020 are urmatoarele valori:

Anul pentru care datoreaza impozitul Procentul minim de crestere a capitalului propriu ajustat
2022 5%
2023 10%
2024 15%
2025 20%
(5) In sensul prezentului articol, capitalul propriu ajustat cuprinde urmatoarele elemente:

a) capital subscris varsat/capital de dotare;
b) patrimoniul regiei;
c) patrimoniul public;
d) patrimoniul privat;
e) patrimoniul institutelor nationale de cercetare-dezvoltare;

f) prime de capital;

g) rezerva legala, statutara sau contractuala si alte rezerve constituite din profitul net ca urmare a deciziei actionarilor/asociatilor sau potrivit prevederilor legale;

h) rezultatul net reportat - sold creditor, reprezentand diferenta pozitiva dintre soldurile creditoare si debitoare.

 

Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016