Tags: contabilitate financiara, ceccar, gestiune aplicata
Orice persoana care are tangenta cu domeniul fiscal-contabil, atat stagiarii care au promovat examenul de acces la CECCAR, cat la contabilii autorizati si expertii contabili experimentati, se confrunta cu dificultati si provocari in ce priveste aplicarea corecta a legislatiei in vigoare.
De aceea este necesara o mana de ajutor care sa suplineasca perfect lipsa de experienta a contabililor aflati la inceput! Intr-adevar, legislatia este greoaie (cu anumite grade de ambiguitate) si cu modificari frecvente. Acum aveti la dispozitie o lucrare care va ofera principalele directii spre care este nevoie sa va orientati intreaga activitate. Ea va arata de la A la Z pasii pe care trebuie sa-i urmati in calitate de contabil, pentru ca veti face cunostinta cu toate documentelor financiar-contabile: facturi, chitante, ordine de plata, state de salarii, dispozitii de incasare, note de intrare-receptie, declaratii vamale de import etc.
In plus, lucrarea beneficiaza de actualizare periodica, ceea ce va ofera avantajul major de a fi permanent la curent cu toate noutatile legislative.
Veti invata cand si cum sa treceti de la impozit micro la impozit pe profit, de la TVA cu raportare trimestriala la TVA cu raportare lunara, de la sistemul
TVA la incasare la sistemul normal de TVA, cum sa modificati vectorul fiscal si ce documente trebuie depuse la organul fiscal.
De asemenea,
Contabilitatea financiara si de gestiune aplicata va va ajuta sa aveti un avantaj esential in cazul controalelor frecvente din partea unor institutii deloc prietenoase, precum ANAF-ul. Prin parcurgerea materialului elaborat de specialistii nostri, invatati corect si rapid atat contabilitate, cat si fiscalitate, fara a mai fi nevoie sa rasfoiti zeci de carti, reviste, ghiduri sau alte documentatii.
Marele ei avantaj este ca limpezeste eficient dificultatile si provocarile actuale pentru un contabil, rezultatul fiind o suma de solutii pentru orice situatie cu care va puteti confrunta.
Autorul consilierului este Ionut Jinga - consultant fiscal, specialist in consultanta TVA, impozit profit, impozit venit si contributii sociale obligatorii, specialist in Contabilitate financiara si de gestiune, specialist in probleme de procedura fiscala, cu o experienta de 12 ani in finante publice ocupand diverse functii de conducere de la sef serviciu pana la sef administratie.
Cele 5 module din lucrarea
Contabilitatea financiara si de gestiune aplicata sunt, de fapt, materiale care transpun in practica disciplinele studiate in cadrul CECCAR si inseamna un real ajutor pentru stagiari in vederea realizarii proiectelor individuale solicitate pe parcursul stagiului.
1. Contabilitatea financiara
2. Contabilitatea de gestiune (manageriala)
Contabilitatea de gestiune este cea care va ajuta sa calculati corect costul unui produs, in functie de care puteti stabili pretul de vanzare, sa determinati cheltuielile pe fiecare sectie sau atelier de productie, astfel incat sa actionati eficient pentru reducerea lor, in vederea majorarii profiturilor firmei. Tot contabilitatea de gestiune va ajuta sa urmariti consumurile de materii prime, sa calculati productia in curs de executie, sa determinati punctul de echilibru, adica productia pe care trebuie sa o realizati pentru a obtine profit, sa calculati
cifra de afaceri critica si alti indicatori necesari managementului firmei.
3. Legislatie specifica
Toate actele normative ce au legatura cu subiectele tratate in lucrare:
Legea societatilor comerciale nr. 31/1990,
Legea Contabilitatii nr. 82/1991, Ordinul MFP nr. 1.802/2014, Ordinul MFP nr. 2.634/2015, Ordinul ANAF nr. 3.725/2017, Ordinul ANAF nr. 1.381/2017 etc.
4. Studii de caz
5. Tratament special

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regim tva facturare despagubiri
Intrebare:
O casa de expeditii a fost contractata de catre un client pentru efectuarea unui transport de marfuri. Casa de expeditii a livrat marfa prin intermediul unui furnizor. Respectivul furnizor a pierdut marfa. Clientul a facturat penalitatile casei de expeditii si casa de expeditii la randul sau furnizorului. Factura se emite cu tva sau nu?
Nu exista o hotarare judecatoreasca a instantei in acest sens.
Casa de expeditii si clientul sunt inregistrare in scopuri...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie din Cehia cu livrare in Ungaria
Intrebare:
O firma inregistrata in scopuri de TVA in Romania, achizitioneaza marfa de o firma inregistrata in scopuri de TVA in Cehia. Marfa se livreaza direct la clientul din Ungaria, iar firma din Romania emite factura catre acest client din Ungaria care, de asemenea, este inregistrat in scopuri de TVA. Deoarece marfa nu ajunge pe teritoriul Romaniei nu este necesar cod UIT, corect? Cum se declara aceasta achizitie in D300 si D390?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Repartizare dividende catre noii asociati
Intrebare:
Avem in contul 1171 profit nerepartizat de anul trecut. Pana la 01.07.2025 firma avea asociat unic care beneficia de 100% din dividende. De la 01.07.2025 firma mai are un asociat.
Intrebarea este daca si cel de-al doilea asociat poate ridica dividende din profitul anului trecut, cand nu era asociat in firma?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Valorificare stocuri ca deseuri
Intrebare:
Fabrica face pasii necesari pentru a se inchide. Dupa oprirea productiei au ramas stocuri de materii prime de aproximativ 10 milioane ron. Aceste materii prime au fost achizitionate atat de pe piata interna, UE, dar si importuri (tva amanare la plata).
S-a luat legatura cu furnizorii precum si cu alti producatori locali pentru a se preda aceste stocuri chiar si la un pret mai scazut, dar fara succes. Prin urmare, s-au cautat firme de reciclare pentru aceste stocuri. S-a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Lichidare societate
Intrebare:
O firma depune la ONRC in 17.06.2025 cererea de lichidare cu dizolvare. Mentiunea este aprobata in 19.06.2025 si se ridica in data de 20.06.2025.
Va rugam sa ne spuneti care este perioada de lichidare si cand trebuie depus bilantul de lichidare?
Noi am considerat inceperea lichidarii in 17.06.2025 si finalizarea la 30.06.2025, pentru care depunem declaratiile fiscale. Multumim.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie parti sociale la alta societate
Intrebare: Societatea noastra a achizitionat parti sociale intr-o alta companie reprezentand 10% din capitalul social al societatii respective (partile sociale au fost platite catre o persoana fizica care are calitatea de asociat in societatea respectiva). Va rugam sa ne confirmati daca inregistrarile contabile de mai jos sunt corecte, iar in caz contrar va rugam sa ne spuneti care sunt cele corecte:
1. La data semnarii contractului de vanzare cumpare privind achizitia de parti sociale datat...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<