Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vreti sa deveniti consultanti fiscali? Iata ce trebuie sa faceti!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: consultant fiscal, consultanta fiscala, examen, procedura, ordonanta guvernului nr71/2001

Pentru a deveni consultant fiscal, sunt reglementate mai multe etape in cadrul unei proceduri pe care trebuie sa o urmam. Facem astfel referire, mai intai, la reglementarile aduse de Ordonanta Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, precum si normativele Camerei consultantilor fiscali.


Daca doriti sa obtineti calitatea de consultant fiscal, trebuie, in primul rand, sa fiti absolvent cu licenta al unei facultati cu profil economic. Va trebuie, in plus, experienta profesionala de cel putin cinci ani, din care cel putin trei ani in una sau mai multe activitati cum sunt: elaborarea, avizarea, aprobarea sau aplicarea legislatiei fiscale; administrare fiscala; elaborarea sau aplicarea reglementarilor contabile; activitate financiar-contabila; activitate didactica universitara in domeniul finantelor publice, fiscalitate, politici fiscale si bugetare, contabilitate financiara, finantele institutiilor publice; activitate de consultant fiscal asistent.

Mai aveti de dovedit ca nu aveti antecedente penale pentru savarsirea unor infractiuni sanctionate de legile fiscale, financiar-contabile, vamale, cele care privesc disciplina financiara, precum si alte infractiuni in legatura cu exercitarea activitatilor profesionale anterioare.

In sfarsit, vi se cere sa aveti capacitate deplina de exercitiu si sa fiti apti din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei.

Daca indepliniti aceste conditii, puteti sustine examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal.

Candidatii la calitatea de consultant fiscal asistent trebuie sa aiba o experienta profesionala de minimum doi ani. Dupa promovarea examenului pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal asistent si inscrierea in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala, la sectiunea “Consultanti fiscali asistenti", urmand sa va desfasurati activitatea numai sub indrumarea unui consultant fiscal activ si numai in conditiile stabilite prin Regulamentul de organizare si functionare al Camerei Consultantilor Fiscali.

Dupa stagiul de trei ani, in calitate de consultant fiscal asistent, va pueti inscrie la examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal, in termen de doi ani de la finalizarea stagiului. si in aceasta etapa trebuie sa dovediti ca: nu aveti antecedente penale pentru savarsirea unor infractiuni sanctionate de legile fiscale, financiar-contabile, vamale, cele care privesc disciplina financiara, precum si alte infractiuni in legatura cu exercitarea activitatilor profesionale; aveti capacitate deplina de exercitiu; sunteti declarat apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei.

ATENTIE! Pe perioada stagiului de consultant fiscal asistent, trebuie sa urmati anual un curs de formare profesionala organizat de Camera Consultantilor Fiscali. indeplinirea acestei obligatii constituie conditie pentru inscrierea la examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal.

inregistrare. Dupa promovarea examenului de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent, sunteti obligat sa va inregistrati in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala, la sectiunea corespunzatoare, in termen de cel mult 12 luni de la data comunicarii rezultatului examenului.

Conditiile privind inscrierea in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala se gasesc in Regulamentul de organizare si functionare al Camerei Consultantilor Fiscali.

Dupa implinirea termenului de cel mult 12 luni, dar nu mai tarziu de 24 de luni de la data comunicarii rezultatului examenului, persoana care nu s-a inregistrat in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala poate fi inscrisa in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala atat la sectiunea “persoane active", cat si la sectiunea “persoane inactive", numai dupa urmarea unui stagiu de pregatire in domeniul legislatiei fiscale organizat de Camera Consultantilor Fiscali.

Persoana care nu s-a inregistrat in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala in termen de 24 de luni de la data comunicarii rezultatului examenului pierde dreptul de a se mai inscrie in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala la sectiunea corespunzatoare.

Activitatea de consultanta fiscala poate fi desfasurata numai de persoanele inscrise in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala la sectiunea “persoane active".

Carnetul profesional se emite si se vizeaza in conditiile prevazute in Regulamentul de organizare si functionare al Camerei Consultantilor Fiscali, atat pentru consultantii fiscali, cat si pentru consultantii fiscali asistenti.

    Reglementari legale

Alte detalii gasiti in Ordonanta Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, publicata in Monitorul Oficial nr. 538 din 1 septembrie 2001, aprobata cu modificari prin Legea nr. 198/2002. Dintre modificarile si completarile ulterioare, le-am semnalat pe cele aduse - in aceasta materie -, prin O.U.G. nr. 8/2014, publicata in Monitorul Oficial nr. 151/2014, cu aplicare din 28 februarie 2014.

    Hotarari ale Camerei Consultantilor Fiscali

- Hotararea nr. 1/2014 (publicata in Monitorul Oficial nr. 77/2014) privind aprobarea cuantumului taxei (in valoare de 500 lei) pentru examen/interviu pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal in anul 2014;

- Hotararea nr. 2/2014 (publicata in Monitorul Oficial nr. 88/2014) privind aprobarea cotizatiilor, a termenelor de plata si a obligatiilor declarative pentru membrii Camerei Consultantilor Fiscali in anul 2014;

- Hotararea nr. 3/2014 (publicata in Monitorul oficial nr. 179/2014) privind aprobarea Programului de pregatire profesionala continua aferent anului 2014;

- Hotararea nr. 7/2014 (publicata in Monitorul Oficial nr. 628/2014) privind aprobarea Regulamentului pentru organizarea examenului de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent.

Sursa: Legestart.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vreti sa deveniti consultanti fiscali? Iata ce trebuie sa faceti!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016