Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

ITM. Ce obligatii au angajatorii privind posturile de lucru ce cuprind calculatoare, laptopuri, alte dispozitive electronice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 13 Feb. 2024
ITM. Ce obligatii au angajatorii privind posturile de lucru ce cuprind calculatoare, laptopuri, alte dispozitive electronice
Tags: obligatii angajatoric, cerinte de securitate in munca

ITM a publicat, printr-un comunicat de presa, cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare sunt prevazute in H.G. nr.1028/2006, care a transpus Directiva 1990/270/CEE.

Dispozitiile actului normativ se refera la posturile de lucru ce cuprind echipamente cu ecran de vizualizare (calculatoare, laptopuri, alte dispozitive electronice) care trebuie amenajate astfel incât sa ofere lucratorilor confort si libertate de miscare.

Angajatorii au obligatia de a face o analiza a posturilor de lucru pentru a evalua conditiile de securitate si sanatate oferite lucratorilor, in special in ceea ce priveste eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice si solicitare mentala.

In cazul utilizarii incorecte a unui echipament cu ecran de vizualizare efectele negative asupra sanatatii pot fi multiple: tulburari de vedere, devieri ale coloanei vertebrale, hernie de disc, tulburari musculare si osteo-articulare, etc.

Pentru reducerea riscurilor  angajatorii au obligatia sa ia masurile corespunzatoare pentru ca posturile de lucru sa indeplineasca cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare, privind: 

1.Echipamentul                    

Ecranul de vizualizare - caracterele sa fie bine definite, distincte si de dimensiuni corespunzatoare; imaginea de pe ecran  sa fie stabila, cu posibilitate de adaptare a stralucirii, contrastului  si a fondului ecranului, sa nu prezinte straluciri  sau reflexii care ar putea deranja utilizatorul. De asemenea, ecranul  sa poata fi orientat si inclinat cu usurinta pentru a se adapta nevoilor operatorului.

Tastatura - sa fie inclinabila si separata de ecran pentru evitarea oboselii bratelor lucratorului.. Simbolurile  tastelor sa prezinte contrast suficient si sa fie lizibile din pozitia normala de lucru. Pentru a evita reflexiile, suprafata tastaturii  sa fie mata.

Masa sau suprafata de lucru - sa fie putin reflectanta, sa aiba dimensiuni suficiente si sa permita o amplasare flexibila a ecranului, tastaturii, documentelor si echipamentului auxiliar.

Scaunul de lucru - sa fie stabil si sa asigure operatorului libertate de miscare, o pozitie confortabila, sa poata fi reglat pe vertical, iar spatarul sa poata fi inclinat si reglat pe vertical.

2. Mediul de munca - prin dimensiunile si amenajarea sa, postul de lucru trebuie sa asigure utilizatorului un spatiu suficient, care sa ii permita sa isi schimbe pozitia, sa varieze miscarile, si conditii optime de iluminat, caldura, umiditate.

3. Referitor la interfata operator-computer angajatorul va tine seama ca programul sa fie adaptat sarcinii de munca, usor de folosit si adaptat nivelului de cunostinte sau experientei lucratorului.

De asemenea, angajatorul trebuie sa planifice sarcinile lucratorului astfel incât folosirea zilnica a ecranului de vizualizare sa fie intrerupta periodic prin pauze sau schimbari de activitate, care sa reduca suprasolicitarea in fata ecranului de vizualizare.

Lucratorii care utilizeaza astfel de echipamente  beneficieza de un examen al ochilor si al vederii efectuat  inainte de inceperea activitatii, prin examenul medical la angajare, ulterior, la intervale regulate, precum si ori de câte ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.

Daca rezultatele acestui examen arata ca este necesar, lucratorii beneficiaza si de un examen oftalmologic.

Protectia ochilor si a vederii lucratorilor poate fi asigurata din punctul de vedere al costurilor  in cadrul sistemului national de sanatate, astfel ca masurile luate de catre angajator nu implica costuri financiare pentru lucratori.



Sursa: ITM
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "ITM. Ce obligatii au angajatorii privind posturile de lucru ce cuprind calculatoare, laptopuri, alte dispozitive electronice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016