Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firme cu angajati care lucreaza pe timpul noptii. Ce obligatii exista in acest caz

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 25 Oct. 2023
Firme cu angajati care lucreaza pe timpul noptii. Ce obligatii exista in acest caz
Tags: munca de noapte, prevederi legale

Desi majoritatea angajatilor lucreaza pe timpul zilei, exista salariati care muncesc in totalitate sau partial pe timpul noptii.

Potrivit considerentelor in baza carora Directiva 2003/88/CE  privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru a fost adoptata, „Studiile au demonstrat faptul ca organismul uman este mai sensibil noaptea la perturbatiile de mediu si la anumite forme solicitante de organizare a muncii si ca perioadele lungi de munca de noapte pot afecta sanatatea lucratorilor si pot periclita securitatea la locul de munca”.

Codul muncii prevede, conform recomandarilor  Directivei, dispozitii mai favorabile in cazul celor care presteaza activitate de noapte. Pentru a beneficia de aceste drepturi este obligatorie identificarea conditiilor in care un salariat intra sau nu in categoria salariatului de noapte, asa cum este el definit de art. 125 alin (2) din Codul muncii.

Potrivit legii, aceasta categorie include salariatul al carui program de lucru include cel putin trei ore in intervalul 22:00 – 6:00 sau cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru. Asadar, sunt doua situatii, prima referitoare la timpul zilnic de munca si a doua privind timpul lunar, iar oricare dintre cele doua limite este atinsa, salariatul este considerat „de noapte”.

Prin exceptie de la prevederile Codului muncii, art. 3 alin. (1) lit.  i) din HG 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, stabileste ca timpul de noapte reprezinta o perioada de cel putin 4 ore, cuprinsa intre orele 00,00 si 07,00.

Angajatorii care utilizeaza in mod frecvent munca de noapte au obligatia de a aduce la cunostinta inspectoratelor teritoriale de munca acest fapt. Informarea va cuprinde numarul de salariati aflati in aceasta situatie si masurile organizatorice sau financiare care compenseaza munca de noapte (reducerea programului sau spor la salariu). Modelul informarii este afisat, in format editabil,  pe site-ul institutiei la adresa www.itmsalaj la sectiunea Formulare tip.

Pentru compensarea muncii de noapte, legea stabileste doua modalitati, astfel: salariatul de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza.

Prin raportare la scopul Directivei si la prevederile din Codul Muncii, este de preferat ca programul de lucru sa fie diminuat, asigurându-se astfel salariatilor un nivel superior de protectie, iar in acest caz nu se acorda si spor pentru munca de noapte.

Important! Pontajul trebuie sa reflecte situatia exacta a timpului in care salariatul presteaza munca. Astfel, pentru un contract de munca cu norma intreaga, in pontaj vor fi evidentiate 7 ore de munca de noapte si 1 ora libera platita de care salariatul beneficiaza in compensarea muncii de noapte.

Un alt aspect prevazut in Codul Muncii prin transpunerea Directivei, se refera la durata normala a timpului de lucru care, pentru salariatul de noapte, nu poate depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamânal. De asemenea, in cazul salaria?ilor de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca, durata normala a timpului de lucru nu poate depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore.

Salaria?ii care urmeaza sa desfasoare munca de noapte vor fi supusi unui examen medical gratuit inainte de inceperea activita?ii si, dupa aceea, periodic, iar pe baza fisei de identificare a factorilor de risc profesional, medicul de medicina muncii se va pronunta cu privire la aptitudinea lucratorului de a presta activitate de noapte.

In cazul in care, desi initial medicul specialist a considerat ca lucratorul este apt pentru prestarea activitatii pe timpul noptii, ulterior identifica probleme de sanatate care au legatura cu munca de noapte,  angajatorul va lua masuri pentru a trece lucratorul in cauza la o munca de zi pentru care este apt.

Exista categorii de persoane care pot lucra doar in timpul zilei. Aici se incadreaza tinerii care nu au implinit vârsta de 18 ani, in privinta carora legea prevede interdictia de a  desfasura activitati profesionale pe timp de noapte, adica in intervalul 22:00-6:00.

De asemenea, femeile gravide, lauze sau care alapteaza pot presta munca de noapte, insa numai cu acordul lor si doar in situatia in care medicul constata ca nu le este pusa in pericol sanatatea.


Sursa: ITM

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firme cu angajati care lucreaza pe timpul noptii. Ce obligatii exista in acest caz":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016