Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin Legea nr. 161 pentru modificarea art. 128 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii, publicata in Monitorul Oficial nr. 507 din 31 mai 2024, au fost reglementate aspectele cu privire la prestarea muncii de noapte de catre angajatele gravide, lauzele, angajatele care alapteaza precum si persoanele singure din familia monoparentala.
Astfel, femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza, precum si persoana singura din familia monoparentala nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte.
Totodata ITM informeaza angajatorii ca au obligatia sa adopte masurile necesare, astfel incat sa previna expunerea salariatelor la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea, sa nu fie constranse sa efectueze o munca daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate ori copilului nou-nascut, dupa caz.
Pentru toate activitatile care pot prezenta un risc specific de expunere la agenti, procese sau conditii de munca, angajatorul trebuie sa evalueze natura, gradul si durata expunerii salariatelor prevazute in intreprindere / unitate si, ulterior, la orice modificare a conditiilor de munca, fie direct, fie prin intermediul serviciilor de protectie si prevenire, cu scopul de:
1. a) a evalua orice risc pentru securitatea sau sanatatea salariatelor si orice efect posibil asupra sarcinii sau alaptarii;
2. b) a decide ce masuri trebuie luate.
Evaluarile se efectueaza de catre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor, impreuna cu toate masurile care trebuie luate referitor la securitatea si sanatatea in munca, se consemneaza in rapoarte scrise.
De asemenea, angajatorii sunt obligati ca, in termen de 5 zile lucratoare de la data intocmirii rapoartelor scrise, sa inmaneze o copie a acestora reprezentantilor salariatilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor.
Angajatorii vor informa in scris salariatele asupra rezultatelor evaluarii privind riscurile la care pot fi expuse la locurile lor de munca, a masurilor care trebuie luate referitor la securitatea si sanatatea in munca, precum si asupra drepturilor care decurg din actul normativ care reglementeaza aceasta situatie, respectiv OUG nr. 96/2003.
In termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat in scris de catre o salariata, acesta are obligatia sa instiinteze medicul de medicina muncii, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea.
Examen Consultant Fiscal 2024
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
De la data primirii instiintarii, medicul de medicina muncii si inspectoratul teritorial de munca vor verifica conditiile de munca ale salariatei la termenele si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a OUG nr. 96/2003.
Angajatorul are obligatia sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei si nu va anunta alti angajati decat cu acordul scris al acesteia si doar in interesul bunei desfasurari a procesului de munca, cand starea de graviditate nu este vizibila.
Sursa: ITM Arad
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
A fost publicat modelul unic al certificatului de concediu medical. Instructiuni de completare (Ordinul 1546/2020)Ghidul Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in controlModelul certificatului de concediu medical va fi MODIFICAT (Proiect de Ordin CNAS)A fost aprobat modelul unic al certificatului de concediu medical. Instructiuni si mod de completare (Ordinul 1092/2020)Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"