Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modelul certificatului de concediu medical va fi MODIFICAT (Proiect de Ordin CNAS)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 15 Apr. 2022
Modelul certificatului de concediu medical va fi MODIFICAT (Proiect de Ordin CNAS)
Tags: concediu medical, model certificat de concediu medical

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate propune modificarea modelului certificatului de concediu medical printr-un nou Proiect de Ordin. De asemenea, vor fi incluse si noi instructiuni de utilizare si completare.

Vor fi introduse in formularul certificatului de concediu medical doua noi coduri de indemnizatie in vederea identificarii separate a certificatelor acordate pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice in varsta de peste 18 ani, respectiv pentru supravegherea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 18 ani, in cazul copilului pentru care s-a dispus masura carantinei sau a izolarii, precum si modificarea instructiunilor in sensul inscrierii codurilor corespunzatoare ale indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate pentru aceste tipuri de concedii.

Extras din Proiectul de Ordin:

ART. I – Ordinul nr. 1192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 583 din 2 iulie 2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul 6, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

“(3) Formularele prevazute la alin. (2) se elibereaza fara aplicarea stampilei unitatii sanitare emitente, iar in situatiile in care acestea se acorda pentru ingrijirea copilului bolnav sau pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, medicul curant va inscrie codul numeric personal al copilului sau al pacientului cu afectiuni oncologice pentru care se acorda certificatul.”

2. In tot cuprinsul anexei nr. 1, sintagma "pt. Cod indemnizatie (1 - 16)" se modifica si se inlocuieste cu sintagma "pt. Cod de indemnizatie (1 - 18)".

3. In anexa nr. 1, sintagma "cod numeric personal al copilului bolnav" se inlocuieste cu sintagma "cod numeric personal al copilului bolnav sau al pacientului cu afectiuni oncologice".

4. In anexa nr. 1, dupa codul de indemnizatie 16 ”Unele tipuri de arsuri inclusiv pentru perioada de recuperare”, se introduc doua noi coduri de indemnizatie, codurile 17 si 18, cu urmatorul cuprins:

„17 Ingrijire pacient cu afectiuni oncologice .....85%

„18 Supravegherea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 18 ani, pentru care s-a dispus masura carantinei sau a izolarii ....100%.”

5. In anexa nr. 2, dupa alineatul (1) al articolului 9 se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu urmatorul cuprins:
“(1^1) Eliberarea certificatului de concediu medical pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice se va face pe baza adeverintei eliberata de casa de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta pacientul oncologic, din care sa reiasa numarul de zile de concediu pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice care s-au acordat in ultimele 12 luni, potrivit modelului de adeverinta prevazut in Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.”

6. In anexa nr. 2, alineatul (2) al articolului 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(2) In cazul in care platitorul de indemnizatie respinge la plata un certificat de concediu medical din cauza completarii gresite a acestuia sau utilizarii unui formular a carui valabilitate a incetat, medicul/casa de asigurari de sanatate care a eliberat certificatul de concediu medical poate efectua modificari pe formularul eliberat, confirmate prin semnatura si parafa, dupa caz, sau poate elibera un duplicat in care mentioneaza, la rubrica ”Data acordarii”, data cand a efectuat modificarea, specificand "DUPLICAT" si atasand certificatul de concediu medical anulat la exemplarul 3 al noului formular.”

7. In anexa nr. 2, punctul 6 al articolului 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„6. Cod indemnizatie: pentru codul de diagnostic care a determinat eliberarea certificatului de concediu medical se va inscrie codul corespunzator al indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate/codul corespunzator al indemnizatiei de asigurare la accidente de munca si boli profesionale (1 - 18), in cifre si litere, conform specificatiilor de pe verso-ul certificatului de concediu medical.
 
Se completeaza cu cod 08 - Sarcina si lauzie - numai pentru concediul de maternitate de 126 de zile calendaristice, nu si pentru alte afectiuni aparute pana in luna a 7-a de sarcina sau, dupa caz, luna a 6-a de sarcina, pentru persoanele cu handicap care se codifica corespunzator cauzei incapacitatii temporare de munca.
 
Se completeaza cu cod 15 - Risc maternal - in cazul acordarii concediului de risc maternal, conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Se completeaza cu cod 51 - Boala infectocontagioasa pentru care s-a instituit masura izolarii - numai in cazul certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care s-a instituit masura izolarii, potrivit legii.

In cazul completarii codului 07 - Carantina, medicul curant care elibereaza certificatul de concediu medical va inscrie in rubrica "Observatii" de pe verso-ul formularului numarul documentului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica judetene, respectiv ale municipiului Bucuresti, si durata perioadei de carantina.

In cazul completarii codului 10 - Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru -, in scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca medicul curant care elibereaza certificatul de concediu medical va inscrie in rubrica "Avizul medicului expert" numarul si data avizului dat de medicul expert al asigurarilor sociale. Totodata, se vor mentiona si numele, prenumele si codul de parafa al medicului expert care a avizat.

In cazul completarii codului 11 - trecerea temporara in alt loc de munca, in scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca pentru persoana asigurata la accidente de munca si boli profesionale, medicul curant care elibereaza certificatul de concediu medical va inscrie in rubrica "Avizul medicului expert" numarul si data avizului dat de medicul expert al asigurarilor sociale. Totodata, se vor mentiona si numele, prenumele si codul de parafa al medicului expert care a avizat.

Se completeaza cu cod 17 - Ingrijire pacient cu afectiuni oncologice - numai in cazul persoanei asigurate care insoteste pacientul cu afectiuni oncologice la interventii chirurgicale si tratamente, in baza acordului pacientului oncologic.

Se completeaza cu cod 18 - Supravegherea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 18 ani, pentru care s-a dispus masura carantinei sau a izolarii – numai in cazul asiguratilor pentru care nu se dispune masura carantinei sau a izolarii. ”

8. In anexa nr. 2, punctul 9 al articolului 11, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

“9. Cod numeric personal: se va inscrie codul numeric personal al persoanei asigurate, format din 13 cifre.
Cod numeric personal al copilului bolnav sau al pacientului cu afectiuni oncologice: se va inscrie codul numeric personal al copilului bolnav, format din 13 cifre, pentru care persoana asigurata beneficiaza de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav sau, dupa caz, codul numeric personal al pacientului cu afectiuni oncologice, format din 13 cifre, pentru care persoana asigurata beneficiaza de concediu medical pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice.”

9. In anexa nr. 2, punctul 17 al articolului 11, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“17. Cod diagnostic: se va inscrie codul bolii care a determinat: incapacitatea temporara de munca/recuperarea capacitatii de munca/necesitatea ingrijirii copilului bolnav/supravegherea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 18 ani, pentru care s-a dispus masura carantinei sau a izolarii, ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, precum si codul de carantina (994) si codul pentru sarcina si lauzie, dupa caz. Pentru inscrierea codului de diagnostic se va utiliza clasificatia internationala a maladiilor CIM, revizia a 10-a OMS (CIM - 10) - Lista cu 999 coduri de boala, in caractere numerice.

 La inscrierea codului de boala se va trece forma clinica a bolii: acut, subacut, cronic.
 
In cazul prelungirii unui certificat de concediu medical pentru acelasi cod de diagnostic, in luna in curs sau in luna urmatoare, pe noul certificat de concediu medical acordat in continuare se va mentine codul de diagnostic inscris in certificatul de concediu medical initial.

Pe certificatul de concediu medical acordat pentru risc maternal nu se inscrie codul de boala. in caseta "cod de boala" se inscrie "RM".”

ART. II – Prevederile art. 10 alin. (2) din Anexa 2 la Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica si in situatia in care medicii au eliberat certificate de concedii medicale pe formulare a caror valabilitate a incetat pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin. In aceste cazuri, certificatele de concediu medical duplicat se elibereaza de catre medici, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin.

ART. III – (1) Formularele de certificate de concediu medical in formatul in vigoare pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin se utilizeaza pana la epuizarea stocului existent.
 (2) Pe formularele prevazute la alin. (1), pe codurile de indemnizatie 17 si 18, medicul curant va inscrie in rubrica "Observatii" „17 Ingrijire pacient cu afectiuni oncologice .....85%” sau „18 Supravegherea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 18 ani, pentru care s-a dispus masura carantinei sau a izolarii....100%”, utilizand semnatura si parafa.

ART. IV - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Modelul certificatului de concediu medical va fi MODIFICAT (Proiect de Ordin CNAS)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016