keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Cum se calculeaza concediul medical in cazul angajatilor cu numar de zile lucrate mai mic decat numarul zilelor lucratoare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Iun. 2023
Cum se calculeaza concediul medical in cazul angajatilor cu numar de zile lucrate mai mic decat numarul zilelor lucratoare
Tags: calculare concediu medical, baza de calcul 

Va solicit ajutorul in urmatoarea problema legata de modul de calcul a bazei pentru concedii medicale. O salariata cu contract de munca din 02.11.2022 prezinta un concediu medical cod 01 pentru luna mai 2023 din 14.05.23 si pana la 29.05.2023.

Pentru zilele de 30 si 31 mai a fost eliberat un concediu medical cu cod 15 - risc maternal. 

La calculul concediului medical baza de calcul este de 121 de zile, ar trebui sa fie 122 zile. Salariata a adus o adeverinta de la angajatorul anterior, care atesta ca aceasta a lucrat din 17.10 si pana la 31.10.2022 - 11 zile lucrate. 

Practic, din baza mea de calcul lipseste 1 zi. Cum calculez acest concediu medical? Multumesc.

Calculare concediu medical pentru angajati cu mai putine zile lucratoare efectuate:

Conform art. 7 si art. 10 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:


Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d1) este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Art. 10
(1)Pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.

Dupa cum puteti observa cele doua stagiu de cotizare si baza de calcul sunt reglementate distinct si anume: stagiu de cotizare este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, iar baza de calcul se constituie ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
Astfel, atunci cand aveti un concediu medical pentru care este necesar stagiul de cotizare asa cum este cod 01, intai stabiliti daca este indeplinita conditia stagiului de cotizare de 6 luni in ultimele 12.
Dupa ce ati stabilit ca este indeplinita conditia stagiului de cotizare, treceti la stabilirea bazei de calcul. Intrucat din adeverinta eliberata de angajatorul anterior rezulta ca salariata a prestat activitate in luna octombrie, rezulta ca stagiul de cotizare este indeplinit fiind necesara 1 zi, iar in octombrie sunt mai multe. In cazul bazei de calcul nu aveti treaba cu lunile 7-12 chiar daca stagiul de cotizare se constituie si din aceasta perioada. Astfel, in cazul bazei de calcul luati in considerare doar veniturile asupra carora s-a calculat CAM in ultimele 6 luni.


In cazul unui concediu medical pentru luna mai, baza de calcul se constituie din veniturile realizate in perioada noiembrie aprilie.
Prin urmare, veti imparti totalul veniturilor asupra carora s-a calculat CAM la numarul de zile din ultimele 6 luni in care salariata a obtinut venituri asupra carora s-a calculat CAM chiar daca aceste zile sunt mai putine decat numarul zilelor lucratoare din aceasta perioada.
Astfel, daca salariata a prestat activitate 121 zile in perioada noiembrie -aprilie, suma veniturilor se imparte la 121.
La art. 62 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 este prevazut exemplul de mai jos.
In acest exemplu lipsesc doua luni de activitate in ultimele 6, dar situatia este aceeasi din punct de vedere al situatiei dvs in care lipseste 1 zi.

Exemplul nr. 3 - Determinarea cuantumului indemnizatiei in cazul in care persoana asigurata are stagiul complet de asigurare, dar nu a realizat venituri in toate lunile cuprinse in baza de calcul al indemnizatiilor
 

luna

1

2

3

4

5

6

V

-

-

2.500

2.500

2.500

2.500

NZ

-

-

21

20

21

20


In acest caz, media zilnica a bazei de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor asigurate realizate in lunile 3, 4, 5 si 6 si numarul total de zile in care persoana este asigurata pentru concedii si indemnizatii.

Baza de calcul pentru concediu medical cod 15 se constituie in mod similar doar ca in cazul acestui concediu nu este necesar stagiul de cotizare.



Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016