Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Concedii medicale 2024. Ce cont se utilizeaza pentru plata impozitului de 10%

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mar. 2024
Concedii medicale 2024. Ce cont se utilizeaza pentru plata impozitului de 10%
Tags: concedii medicale, impozit concedii medicale, cass

Ce cont utilizam de la 1 ianuarie 2024 pentru plata impozitului de 10% la concedii medicale: 4314. Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate sau 4316. Contributia de asigurari sociale de sanatate?

Plata impozit concedii medicale 2024 – raspunsul specialistului:

 

Incepand cu 01.01.2024, salariatii aflati in concediu medical contribuie cu 10% (impozit pe venit) la Fondul de Asigurari Sociale de Sanatate din indemnizatia primita pe perioada concediului, cu unele exceptii, printre care cei aflati in concediu medical din cauza unui accident de munca sau a unei boli profesionale si a bolnavilor cronici.
 
Aceasta masura este prevazuta in OUG 115/2023, astfel:

„La articolul 155 alineatul (1), dupa litera h) se introduce o noua litera, lit. i), cu urmatorul cuprins:
Codul fiscal: Art. 155. - Categorii de venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate
(1) Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1)  lit. a)-d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri:
i) indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 
 
Astfel, taxa de 10% pentru sanatate se aplica nu doar angajatilor, ci si altor categorii de persoane, inclusiv PFA-uri si profesiilor liberale, care se asigura voluntar pentru concedii medicale.
Consecinta directa a acestei masuri este majorarea cotei totale de impozitare a concediilor medicale la 45%. Aceasta cota include contributia pentru pensii de 25%, impozitul pe venit de 10%, si contributia pentru sanatate, care nu era perceputa anterior.


 
Noile reguli afecteaza diverse tipuri de concedii medicale, printre care se numara cele pentru bolile obisnuite, accidentele in afara locului de munca, prevenirea bolilor, maternitatea, ingrijirea copilului bolnav, pacientii cu afectiuni oncologice si risc maternal.
 
La procentul existent de 35%, reprezentand Contributia la Asigurarile Sociale (CAS) si impozitul pe venit, se adauga acum o contributie suplimentara de 10% la Fondul de Asigurari Sociale de Sanatate (CASS), ducand la o cota totala de 45%, similara cu impozitul aplicat asupra salariilor.
 
Aceasta taxa pentru sanatate are impact si asupra altor categorii de contribuabili, incluzand cei care se asigura voluntar pentru concedii medicale, precum persoanele fizice autorizate (PFA) si profesii liberale.
 
Angajatorii vor retine aceste sume si le vor transfera in contul bugetului de stat.Cota de contributie la asigurarile sociale de sanatate este stabilita la 10% si este datorata de catre persoanele fizice care sunt angajate sau pentru care exista obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate.
 
Astfel, contul utilizat pentru plata impozitului de 10% la concedii medicale  este acelasi pe care il folosim si la  salarii, fiind vorba de contributia pentru asigurari sociale de sanatate si se foloseste un singur cont si anume  contul 4316- Contributia de asigurari sociale de sanatate.


Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Concedii medicale 2024. Ce cont se utilizeaza pentru plata impozitului de 10%":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016