Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Ce cont utilizam de la 1 ianuarie 2024 pentru plata impozitului de 10% la concedii medicale: 4314. Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate sau 4316. Contributia de asigurari sociale de sanatate?
Plata impozit concedii medicale 2024 – raspunsul specialistului:
Incepand cu 01.01.2024, salariatii aflati in concediu medical contribuie cu 10% (impozit pe venit) la Fondul de Asigurari Sociale de Sanatate din indemnizatia primita pe perioada concediului, cu unele exceptii, printre care cei aflati in concediu medical din cauza unui accident de munca sau a unei boli profesionale si a bolnavilor cronici.
Aceasta masura este prevazuta in OUG 115/2023, astfel:
„La articolul 155 alineatul (1), dupa litera h) se introduce o noua litera, lit. i), cu urmatorul cuprins:
Codul fiscal: Art. 155. - Categorii de venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate
(1) Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a)-d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri:
i) indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.
Astfel, taxa de 10% pentru sanatate se aplica nu doar angajatilor, ci si altor categorii de persoane, inclusiv PFA-uri si profesiilor liberale, care se asigura voluntar pentru concedii medicale.
Consecinta directa a acestei masuri este majorarea cotei totale de impozitare a concediilor medicale la 45%. Aceasta cota include contributia pentru pensii de 25%, impozitul pe venit de 10%, si contributia pentru sanatate, care nu era perceputa anterior.

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Noile reguli afecteaza diverse tipuri de concedii medicale, printre care se numara cele pentru bolile obisnuite, accidentele in afara locului de munca, prevenirea bolilor, maternitatea, ingrijirea copilului bolnav, pacientii cu afectiuni oncologice si risc maternal.
La procentul existent de 35%, reprezentand Contributia la Asigurarile Sociale (CAS) si impozitul pe venit, se adauga acum o contributie suplimentara de 10% la Fondul de Asigurari Sociale de Sanatate (CASS), ducand la o cota totala de 45%, similara cu impozitul aplicat asupra salariilor.
Aceasta taxa pentru sanatate are impact si asupra altor categorii de contribuabili, incluzand cei care se asigura voluntar pentru concedii medicale, precum persoanele fizice autorizate (PFA) si profesii liberale.
Angajatorii vor retine aceste sume si le vor transfera in contul bugetului de stat.Cota de contributie la asigurarile sociale de sanatate este stabilita la 10% si este datorata de catre persoanele fizice care sunt angajate sau pentru care exista obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Astfel, contul utilizat pentru plata impozitului de 10% la concedii medicale este acelasi pe care il folosim si la salarii, fiind vorba de contributia pentru asigurari sociale de sanatate si se foloseste un singur cont si anume contul 4316- Contributia de asigurari sociale de sanatate.
Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Concediu medical. Care este baza de calcul?350 de monografii contabile pentru orice fel de situatie!MONOGRAFIE contabila pentru concediile medicale suportate atat din FNUASS, cat si de firmaStiti care cheltuieli sunt deductibile si care nu sunt, conform celor mai recente reglementari din Codul fiscal?Declaratia 212 in 2023: Cum completeaza formularul persoanele fara venituri care vor sa plateasca CASSUltimele articole
Monografie contabila concediile medicale 2024Concediu medical in 2024. Cum se calculeaza CASS conform OUG 34/2024?Modificari aduse Codului Fiscal de OUG 34/2024. Schimbarile sunt in vigoare din 12 martie 2024Baza de calcul CONCEDII MEDICALE. Intra si valoarea tichetelor de masa pentru care se retine CASS din 2024?Noul mecanism de compensare a sumelor solicitate din FNUASS din 2023Articole similare
Achizitia de marfuri de la o persoana fizica: Regimul fiscal si declarativ al cumpararilor de bunuri pe baza de borderouPFA, activitati independente. Obligatii fiscale an 2024Declaratia Unica. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din chiriiANAF: Contributii sociale obligatorii pentru persoanele fiziceAsociat cu mai multe firme. CASS pentru dividende se plateste dublu sau doar o singura data?Ultimele articole
Distribuire dividende catre persoane fizice. Ce OBLIGATII fiscale existaTaxe PFA 2025: Cat platesti pentru PFA cu venituri din drepturi de autorPFA si plata CASS in 2025: Cum sa procedezi daca ai un PFA nouD. Unica si plata CASS. Cum gestionezi contributia in 2025 daca esti PFAPFA la norma de venit si salariat. Ce obligatii CAS si CASS are in 2025
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"