Tags: impozitul pe cifra de afaceri, impozitul pe venit, contributiile sociale
La finalul sedintei de Guvern de joi, ministrul de finante, Ionut Misa, a anuntat mai multe masuri care ar urma sa modifice dramatic sistemul de impozitare actual. Vorbim, in principal, de o reducere a impozitului pe venit si de aplicarea impozitului pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit pentru firmele cu cifra de afaceri sub un milion de euro.
In aceeasi zi, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca, de la 1 ianuarie 2018, salariul minim pe economie va creste de la 1.450 lei la 1.900 lei, incluzand insa trecerea contributiilor sociale in sarcina angajatilor. De la aceeasi data ar urma sa creasca si indemnizatia minima de crestere a copilului, informeaza Digi24.ro.
Ministrul muncii a anuntat si ca va creste salariul minim pe economie in paralel cu reducerea contributiei la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,7%.
Iata care sunt cele mai importante masuri anuntate in sedinta de Guvern:
1. Scade impozitul pe venit de la 16% la 10%. Reducerea se aplica si pentru veniturile din activitati independente, pe pensii (sumele care depasesc 2.000 de lei/luna), pe veniturile din chirii, dobanzi si activitati agricole.
2. Se majoreaza cu 60% deducerile personale pentru romanii cu salarii mici. Pentru cei cu salariul minim pe economie, suma scutita de impozit va creste de la 300 de lei la 510 lei, anunta aceeasi sursa. Pentru cei care au copii sau alte persoane in intretinere, se mai adauga o suma de 160 de lei (fata de 100 de lei, cat este in prezent) pentru fiecare copil/persoana in intretinere.
3. Se reduc contributiile sociale care trec, totodata, in sarcina angajatilor. Contributiile scad cu doua puncte procentuale: de la 39,25% pana la 37,25%. Din acestea, 2,25% vor fi platite de angajator (pentru a acoperi riscurile de somaj, concedii medicale, creante salariale) si se va numi "contributie asiguratoare pentru munca"). Vorbim, de fapt, de o redenumire a TAXEI DE SOLIDARITATE care, odata cu aceasta reformulare, se si majoreaza la 2,25%. Restul, de 35%, va fi in sarcina angajatului.
4. Se reduc contributiile pentru conditiile deosebite sau speciale de munca. Pentru conditii deosebite de munca, CAS va scadea la 31,3% la 29%. Pentru conditii speciale de munca, CAS va scadea de la 36,3% la 33%.
Vedeti aici lista completa a modificarilor!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Inchidere asociere in participatiune
Intrebare:
Societatile A si B au constituit o asociere in participatiune (tipografie si editura) iar asociatul A a fost desemnat asociat administrator. Cele 2 societati au adus initial aport la asociere conform cotelor de participare stabilite prin contract (60/40).
ART. 321 - Evidenta operatiunilor
(5) In cazul asociatiilor in participatiune care nu constituie o persoana impozabila, drepturile si obligatiile legale privind taxa revin asociatului care contabilizeaza...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Persoana fizica. Inchiriere in scop turistic
Intrebare:
O persoana fizica neinregistrata, are 3 camere in cladirea unde locuieste, unde ocazional sau la sarbatori, cazeaza anumite persoane, prin Booking. Incasarea o face fie prin cont bancar, fie cash. Cum trebuie sa procedeze pentru declararea venitului? Se inregistreaza si depune declaratia unica sau depune numai declaratia unica in sistem real sau la norma de venit? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatii fiscale de plata privind concediile medicale
Intrebare:
Un salariat a fost in concediu medical in perioada 03.02.2025 - 07.02.2025. A adus societatii 2 concedii medicale cu codul 01, primul 03.02.2025 - 06.02.2025 si al doilea in continuare pentru perioada 07.02.2025 - 07.02.2025. Va rog sa imi spuneti daca obligatia de plata a Indemnizatiei de asigurari sociale prin care primele 5 zile calendaristice revin Angajatorului se aplica doar la concediile medicale initiale sau si la cele in continuare. In cazul de mai sus, CM initial selectez...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Aplicare regim de scutire TVA pentru vanzare locuinta care nu mai este noua
Intrebare:
O companie, platitoare de TVA, a achizitionat, de la alta persoana juridica, mai multe parcele de teren si case, in diferite stadii de executie, respectiv unele la rosu, altele finalizate. Acest complex de locuinte a fost facut de fostul proprietar pentru a fi dat in folosinta angajatilor, ca locuinte de serviciu, dar fiindca si-a lichidat afacerea, le-a vandut. Unele dintre acestea au fost locuite.
Vanzarea catre noul proprietar s-a facut cu taxare inversa.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Retinere impozit pe veniturile din redevente si dobanzi rezidenti Elvetia
Intrebare:
Informare privind mentinerea cotei zero in legislatia interna a statelor cu care Romania are incheiate Conventii de evitare a dublei impuneri CONFEDERATIA ELVETIANA
Legea nr. 60 din 13 iulie 1994 pentru ratificarea Conventiei dintre Romania si Confederatia Elvetiana privind evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe avere si a Protocolului anexat, semnate la Bucuresti la 25 octombrie 1993, cu modificarile si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<