Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Incepand cu luna iulie a acestui an, s-ar putea aplica o reducere semnificativa a impozitului retinut de catre stat pentru unele categorii de afaceri.
In concret, impozitul de 3% pe venitul microintreprinderilor, obligatoriu de la inceputul acestui an, ar putea fi scazut la 1,5% incepand cu luna iulie, Ministerul Finantelor Publice deruland un studiu de impact, la propunerea ministrului pentru IMM si mediul de Afaceri, Maria Grapini.
"Eu cred ca argumentele si analizele noastre au fost convingatoare. Ministerul Finantelor face acum studiu de impact pentru reducerea acestui impozit de la 3% la 1,5% (...) Cota de 1,5% mi se pare mai etica, mai ales ca din februarie impozitul pe cifra de afaceri este obligatoriu. Interesul meu este sa colectez, dar si sa le dau sansa sa se dezvolte, sa creasca si sa intre ulterior intr-o alta categorie de impozitare", a declarat Grapini pentru Mediafax.
Ea a aratat ca in trecut s-au incasat sume foarte mici din impozitul pe microintreprinderi, iar o reducere a acestui impozit ar duce la o conformare si la o transparenta mai mare din partea acestor firme, care vor vedea un prim pas dinspre fisc.
Grapini sustine ca o astfel de abordare s-a avut in vedere si la nivelul firmelor din servicii, unde s-au derulat analize pe patru sectoare: hoteluri si pensiuni, restaurante, cafenele si service-uri auto.
Ministrul a aratat ca in ultimii ani service-urile auto au platit impozite mai mari decat toate spatiile de cazare din Romania.
Grapini doreste o impozitare pe cod CAEN, care sa fie corelata cu randamentul din fiecare industrie si cu vadul comercial.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
SAF-T pentru Contribuabili Mici
"Consider ca trebuie facuta o analiza ce vrem sa dezvoltam, cat ne costa si sa ne programam dezvoltarea sectoarelor in functie de ritmul in care vrem sa investim si cat putem si in ce scop", a adaugat Grapini.
In sectorul IMM-urilor si turism, desi s-au cheltuit bani, nu s-au regasit rezultatele asteptate, spune Grapini.
Plafonul veniturilor pentru microintreprinderi a fost redus in acest an de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent in lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depasesc acest prag platesc un impozit de 3% pe veniturile realizate incepand cu 1 februarie 2013.
Sursa: descarc.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Proiect normativ privind controlul comercializarii painii. Modificarea TVA din septembrie 2013Plata taxei TVReducerea CAS ar trebui facuta dupa consultarea mediului de afaceriAbia in 2012 am putea avea si noi moneda euroComisia Europeana sustine promovarea produselor agricole si agroalimentareUltimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
IMM Invest Romania. Intrebari frecvente si raspunsuri. Avantajele creditului garantatGuvernul a adoptat un nou OUG pentru sprijinirea IMM-urilor si domeniul HoReCa. Bugetul este de 100 milioane de euroOferte de munca - Slujbe disponibile acumAnunt important privind incheierea de conventii de colaborare cu institutii de creditOMFP 1436 din 2013. Cum procedam cu TVA-ul la taxarea inversa?Ultimele articole
Declaratia Unica 2025. Doua schimbari majore, adoptate de Guvern!Noi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorGuvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principaliSprijin financiar pentru firme, de pana la 450 milioane de euro. Pana cand se depun cererileDecont precompletat e-TVA. Patronii IMM-urilor din Romania cer amanarea e-TVAArticole similare
Proiect MFP. Partea 1. Formularul 010A fost publicata schema de ajutor de stat din cadrul Programului RURAL INVESTCe declaratii depune un SRL - D dupa trecerea celor 3 ani de la infiintare?Sinteza ANAF: Modificarile importante din noul Cod fiscalDeclaratia 112 are un nou model. Vezi modificarileUltimele articole
Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microMicrointreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Clarificari ANAF pentru aplicarea impozitului pe veniturile micro, in urma modificarilor aduse prin HG 1393/2024Situatii financiare nedepuse la timp. De cand trece microintreprinderea la impozit pe profitCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Articole similare
MFP propune scutirea la plata impozitului specific unor activitati in domeniul HoReCa, dar si alte masuri fiscale pentru contribuabiliOUG 69/2020: Facilitati fiscale pentru contribuabili. Bonificatii. Prorogare termeneCasa de marcat va putea fi inlocuita de un smarthphone, de o tableta sau de un laptop. Revolutia fiscala, aprobataModificari la Codul Fiscal si la Codul de procedura fiscala aprobate de GuvernNu va fi redus impozitul pentru cladirile si terenurile din turismUltimele articole
Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaImpozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimCum a fost modificat impozitul pe profit prin Legea 296/2023Calculare si depunere impozit pe profit prin D100. Cand trebuiesc intocmite declaratii rectificative?Acordarea bonificatiei pe impozitul pe profit compensat cu TVA, pentru trimestrul I 2020. Studiu de cazAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"