keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

MONOGRAFIE contabila pentru grantul de capital de lucru IMM AGRI FOOD

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Iun. 2022
MONOGRAFIE contabila pentru grantul de capital de lucru IMM AGRI FOOD
Tags: monografie contabila, imm agri food, granturi pentru capital de lucru

Pentru primirea grantului de capital de lucru IMM AGRI FOOD, care sunt monografiile contabile si cum inregistram in contabilitate comunicatul de presa pentru grant?

Raspunsul expertului contabil Alexandru Palaghia: 
 
Conform informatiilor de pe Granturile Comisia Europeana (europa.eu):
Granturile finanteaza proiecte care contribuie la politicile UE. Acestea pot fi acordate in diferite domenii, de la cercetare si educatie la ajutor umanitar. Beneficiarii pot fi organizatii publice si private, si in mod exceptional persoane fizice.
 
Granturile sunt o forma de finantare complementara. De obicei, UE nu acopera 100 % din costurile unui proiect. Cu alte cuvinte, proiectul care primeste un grant trebuie finantat partial de catre organizatia beneficiara (cofinantare).
 
Granturile sunt atribuite in principal in urma unor cereri de propuneri publicate in programul de lucru al departamentelor care ofera granturile in cauza. Comisia Europeana lanseaza cereri de propuneri prin care face cunoscute posibilitatile de finantare si explica procedura de participare. Organizatiile interesate pot accesa fonduri si prin intermediul premiilor.
 
Conform pct. 392 din OMFP 1802/2014 privind aprobarea Reglementarilor contabile:
"(1) In categoria subventiilor se cuprind subventiile aferente activelor si subventiile aferente veniturilor. Acestea pot fi primite de la: guvernul propriu-zis, agentii guvernamentale si alte institutii similare nationale si internationale.
(2) Subventiile guvernamentale sunt uneori denumite in alte moduri, cum ar fi: subsidii, alocatii, prime sau transferuri."
 
Conform OMFP 1802/2014 pentru apobarea reglementarilor contabile la pct. 396 prevede ca:
“(1) Subventiile guvernamentale, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa, nu trebuie recunoscute pana cand nu exista suficienta siguranta ca:
a) entitatea va respecta conditiile impuse de acordarea lor; si
b) subventiile vor fi primite.
(2) Doar primirea unei subventii nu furnizeaza ea insasi dovezi concludente ca toate conditiile atasate acordarii subventiei au fost sau vor fi indeplinite.
(3) Recunoasterea veniturilor din subventii se efectueaza cu respectarea clauzelor care au stat la baza acordarii lor.”
 
In acelasi timp, pct. 398 si 399 stipuleaza ca:
“398. (1) Subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.
(2) In cazul in care intr-o perioada se incaseaza subventii aferente unor cheltuieli care nu au fost inca efectuate, subventiile primite nu reprezinta venituri ale acelei perioade curente.
399. (1) In cele mai multe situatii, perioadele de-a lungul carora o entitate recunoaste cheltuielile legate de o subventie guvernamentala sunt usor identificabile. Astfel, subventiile acordate pentru acoperirea anumitor cheltuieli sunt recunoscute la venituri in aceeasi perioada ca si cheltuiala aferenta. In mod similar, subventiile legate de activele amortizabile sunt recunoscute, de regula, in contul de profit si pierdere pe parcursul perioadelor si in proportia in care amortizarea acelor active este recunoscuta.
(2) In cazul subventiilor a caror acordare este legata de activitatea de productie sau prestari de servicii, recunoasterea acestora pe seama veniturilor se efectueaza concomitent cu recunoasterea cheltuielilor a caror contravaloare urmeaza a fi acoperita din aceste subventii.
(3) O subventie guvernamentala care urmeaza a fi primita drept compensatie pentru cheltuieli sau pierderi deja suportate sau in sensul acordarii unui ajutor financiar imediat entitatii, fara a exista costuri viitoare aferente, trebuie recunoscuta in contul de profit si pierdere in perioada in care devine creanta.
(4) In anumite circumstante, o subventie guvernamentala poate fi acordata in scopul oferirii de ajutor financiar imediat unei entitati. Astfel de subventii pot fi limitate la o anumita entitate si pot sa nu fie disponibile unei categorii intregi de beneficiari. In acest caz, recunoasterea subventiei in contul de profit si pierdere are loc in perioada in care entitatea indeplineste conditiile pentru primirea subventiei.”
 
Asadar, dupa ce va asigurati ca entitatea dvs. respecta conditiile de recunoastere ale unei subventii, va proceda la urmatoarele inregistrari contabile:
 
In etapa de contractare si verificare a conditiilor de recunoastere a subventiei:
445x = 472           Suma grant nerambursabil
  
Incasare grant:
512x = 445x              
 
472 = 741x                           Transferul la venituri a partii de grant incasate, aferenta cheltuielilor din perioada respectiva
La final, soldul contului 472 trebuie sa fie 0.
Consider ca doar comunicatul de presa nu poate reprezenta o suficienta garantie a primirii de catre firma dvs. a subventiei (grantului) respective, in concluzie acesta NU genereaza inregistrari contabile. 
 
 
 
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016