Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Min. Economiei a publicat LISTA firmelor care pot primi finantare in cadrul Masurii HoReCa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 08 Dec. 2021 Exclusiv
Min. Economiei a publicat LISTA firmelor care pot primi finantare in cadrul Masurii HoReCa
Tags: schema de ajutor horeca, lista firmelor aprobate la finantare, sprijin de la stat

Recent Ministerul Economiei a publicat, pe site-ul oficial, lista firmelor care pot primi finantare in cadrul Masurii HoReCa.

Astfel, in data de  26.11.2021, au fost transmise  8369  de contracte de finantare aferente schemei de ajutor de stat destinate domeniului HoReCa, in valoare de 2.144.115.349 lei.

Institutia reaminteste aplicantilor ca pentru a semna  contractul de finantare este necesar sa parcurga urmatorii pasi: vor intra in aplicatie in sectiunea Contractare, vor introduce IBAN-ul (cont curent sau cont de grant), vor descarca contractul de finantare, il vor semna cu semnatura electronica si il vor reincarca in platforma in maxim 10 zile de la transmitere.

Conform procedurii programului - art. 6.7 alin. (2), aplicantii care nu semneaza si nu transmit contractul de finantare pana la termenul limita prevazut la art. 6.7. alin. (1), vor primi decizie de respingere, semnata electronic de ordonatorul tertiar de credite, transmisa prin contul din platforma.

Pentru a fluidiza procedura de plata, beneficiarii care inca nu si-au deschis contul de grant sunt rugati sa se adreseze bancii pe care au selectat-o in cadrul procesului de inscriere.

Reamintim ca bugetul Schemei este estimat la 500 milioane euro, echivalent in lei. Bugetul  alocat Schemei pentru anul bugetar 2021, aprobat prin Legea nr. 15/2021 a Bugetului de Stat pentru anul 2021 este  2.500.000.000 lei.

Sumele aferente Schemei se asigura de la bugetul de stat prin bugetul MEAT, cu incadrarea in prevederile bugetare aprobate cu aceasta destinatie si/sau din fonduri externe. 

Schema se deruleaza pana la 31 decembrie 2021, plata sumelor corespunzatoare urmand a fi realizata pana cel tarziu la data de 30 iunie
2022, in limita creditelor bugetare.

Prin implementarea masurii se estimeaza acordarea de ajutor de stat unui numar maxim de 74.000 de beneficiari.

Daca valoarea insumata a cererilor de finantare aprobate depaseste valoarea creditelor de angajament sau bugetare alocate cu aceasta destinatie, angajarea, respectiv plata catre beneficiar se va face proportional, prin raportarea sumei aprobate pentru fiecare beneficiar la suma totala a cererilor de finantare aprobate.

Ministrul antreprenoriatului si turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a realizat o analiza privind situatia implementarii schemelor de ajutor de stat derulate de institutie. Mai exact, este vorba despre masurile dedicate compensarii pierderilor suferite ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19, respectiv M1, M2 si HoReCa, dar si separat Start-Up Nation.

„Ministerul Antreprenoriatului si Turismului nu reprezinta doar o denumire frumoasa. Avem masuri concrete care pot si trebuie sa sustina mediul antreprenorial, iar primul pas este sa le oferim tuturor celor care fie au aplicat pentru aceste masuri, fie sunt deja beneficiari, predictibilitate. Acum, la mai putin de 2 saptamani de la preluarea mandatului, ma bucur sa anunt ca schema HoReCa este pe drumul cel bun, iar din 8.369 de antreprenori care au primit scrisoare de acceptare, 8.100 deja au trimis contractele semnate inapoi catre minister, iar pe 14 decembrie incepe procedura de plata. Anul acesta va fi platita suma de 1 miliard de lei catre antreprenorii din HoReCa, urmand ca la inceputul anului viitor sa fie platita si diferenta de aproximtiv 1,2 miliarde de lei, in conformitate cu numarul dosarelor depuse si aprobate”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu.

In ceea ce priveste instrumentele de sprijin instituite prin OUG 130/2020, situatia este urmatoarea:

Masura 1 (M1) - Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile: pe 23 noiembrie a.c. s-a incheiat al doilea apel de finantare, iar numarul aproximativ de aplicanti este de 33.000, rezultand suma de aproximativ 66 milioane euro. in urmatoarea etapa are loc analizarea cererilor depuse, contractarea si efectuarea platilor la inceputul anului viitor.

Masura 2 (M2) – Granturi pentru capital de lucru: aproximativ 2.966 de companii nu au primit, inca, ajutorul de stat in cadrul acestei masuri. Aceste restante insumeaza aproape 570 milioane de lei. in bugetul pe anul 2021, aceasta suma nu a fost inclusa, insa ministrul isi propune indentificarea unor solutii pentru acoperirea diferentei in anul viitor.

„Totodata, in legatura cu Programul Start-Up Nation, ultimul apel de finantare, cel din 2018, are alocat in bugetul pe anul acesta suma de 40 de milioane, necesara achitarii ultimelor 200 de contracte. Mai avem nevoie doar de certificarile de la fata locului, care sunt realizate de catre partenerii nostri – bancile cooptate in program. Sper ca, pana la finalul lunii decembrie, ministerul sa se achite de datorii, dar acest lucru depinde, asa cum am subliniat, si de atingerea obiectivelor asumate de catre beneficiari. imi doresc ca acest program sa fie reluat si in anul 2022. In acest sens am realizat si arhitectura bugetului pentru anul viitor”, a completat Constantin-Daniel Cadariu.

Institutia mentioneaza ca cea de-a treia masura instituita prin OUG 130/2020 - Granturi pentru investitii acordate IMM-urilor a fost blocata in cursul acestui an, insa instrumentul a fost preluat de catre Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene prin Programul

Operational Competitivitate, Masura 4.1.1. „Investitii in activitati productive”, prin care microintreprinderile, firmele mici si mijlocii (IMM) vor putea obtine fonduri europene intre 50.000 si 1 milion de euro.


Sursa: MEAT
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Min. Economiei a publicat LISTA firmelor care pot primi finantare in cadrul Masurii HoReCa":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016