keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Microgrant pentru capital de lucru. Plata TVA aferenta achizitiilor este eligibila?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Dec. 2021 Exclusiv
Microgrant pentru capital de lucru. Plata TVA aferenta achizitiilor este eligibila?
Tags: microgranturi, capital de lucru, plata tva

Un SRL platitor de TVA a aplicat pentru Imm-capital de lucru si a fost aprobat. Plata Tva-ului aferent facturilor de achizitii este eligibila? Va multumesc!

Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras: 

In situatia in care societatea pe care o reprezentati este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316, suma TVA deductibila inscrisa in facturile emise de catre furnizori/prestatori pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii nu este considerata cheltuiala eligibila deoarece poate fi recuperata de la bugetul de stat prin deducere.
 
In acest context, am in vedere prevederile art. 7 alin. (1) din O.U.G. nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile conform carora beneficiarul de microgrant poate utiliza fondurile alocate doar pentru sustinerea cheltuielilor de exploatare "(1) Beneficiarii de microgranturi pot utiliza alocarile din fonduri externe nerambursabile pentru sustinerea unor cheltuieli de tipul: .......". Printre aceste cheltuieli eligibile nu se regaseste si suma TVA deductibila aferenta achizitiilor, inscrisa in factura emisa de catre furnizor/prestator.
Avand in vedere ca poate fi dedusa de catre persoana impozabila prin decontul de TVA cod 300, suma TVA deductibila, dedusa nu reprezinta cheltuiala eligibila.
 
Deci, suma TVA deductibila recuperata de la buget prin exercitarea dreptului de deducere conform prevederilor art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, prin decontul de TVA cod 300, nu este cheltuiala eligibila. Astfel, persoana impozabila platitoare de TVA achita din contul bancar de microgrant valoarea facturilor, exclusiv TVA si din contul curent format din fonduri proprii, achita suma TVA aferenta. Beneficiarul de microgrant poate alege sa achite integral contravaloarea facturii (baza de impozitare TVA si TVA aferenta) din contul de microgrant, urmand sa vireze din contul curent in contul de microgrant suma reprezentand TVA aferenta cheltuielii (baza de impozitare TVA), reintregind astfel fondul pentru capital de lucru necesar sustinerii cheltuielilor eligibile.
 
Faptul ca suma TVA deductibila nu este cheltuiala eligibila rezulta si din prevederile ordinului ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri nr. 3083 din 19 octombrie 2020 pentru aprobarea Procedurii de implementare a masurii "Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor" din cadrul schemei de ajutor de stat instituite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2020, sectiunea 4.1.1 conform carora este cheltuiala eligibila suma TVA datorata bugetului de stat, dar nu reprezinta cheltuiala elifibila suma TVA deductibila:
" 4.3.1. (1) Obiectul finantarii trebuie sa se incadreze in una sau mai multe din urmatoarele categorii eligibile:
    a) cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, marfuri, precum si alte categorii de stocuri necesare activitatii curente/operationale desfasurate de beneficiari;
    b) datorii curente si restante fata de furnizorii curenti, inclusiv fata de furnizorii de utilitati, potrivit contractelor incheiate;
    c) cheltuieli privind chiria pe baza de contract incheiat (chiria in avans nu este eligibila)
    d) cheltuieli privind achizitia de servicii necesare activitatii curente, cu exceptia serviciilor de consultanta, studiilor si altor categorii de servicii indirecte;
    e) cheltuieli privind echipamentele de protectie medicala, inclusiv materiale de dezinfectie pentru protectia impotriva raspandirii virusului SARS-CoV-2;
    f) cheltuieli privind achizitia de obiecte de inventar (durata de utilizare este mai mica de 1 an), inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare reluarii activitatii curente (au valoarea sub 2500 lei dar durata de utilizare este mai mare de 1 an);
    g) cheltuieli privind achizitia de echipamente, utilaje, instalatii, tehnologii, dotari independente necesare reluarii activitatii;
    h) cheltuieli privind plata datoriilor catre bugetul statului, cu exceptia TVA deductibil."
 
Chiar prin comunicatul M.E.A.T. rezulta ca este eligibila cheltuiala cu taxa pe valoare adaugata rezulata de plata din decontul de taxa formular 300, pentru achizitiile subventionate prin granturile acordate prin Masura 1 (Microgranturi) si Masura 2 (Granturi pentru capital de lucru), aferente schemei de ajutor de stat aprobate prin OUG nr. 130/2020
"A nu se interpreta eligibilitatea TVA-ului ca referindu-se la TVA-ul aferent facturilor de achizitie. Este vorba strict de TVA-ul de plata rezultat din decontul de TVA (declaratia 300).”
 
Suma TVA inscrisa intr-o factura de achizitie poate fi tratata drept cheltuiala eligibila numai in situatia in care beneficiarul nu are calitatea de platitor de TVA inregistrat in scopuri de TVA in regim normal, caz in care suma TVA care nu poate fi dedusa reintregeste costul de achizitie al bunurilor/serviciilor.
Acest aspect este reglementat si prin O.M.E.A.T. nr. 3083 din 19 octombrie 2020, sectiunea 4.3.1. alin. (5) "Cheltuiala cu taxa pe valoarea adaugata este eligibila daca este nerecuperabila.”



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016