Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Obligatia importatorului la plata TVA si a taxelor vamale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Apr. 2015 Exclusiv
Tags: plata tva, taxele vamale, obligatia importatorului, cod vamal, factura, legea 86, importator

Societatea A din Romania face un import de marfuri de la soc. B din China, pe care le vinde apoi societatii C din Romania. Marfurile sunt transportate de la B la C, cu transport suportat de A. In ce conditii poate societatea C sa faca vama (sa plateasca TVA + toate taxele vamale in vama), asa cum doresc partile contractante?



Avand in vedere faptul ca factura furnizorului din China este emisa pe numele cumparatorului  A din Romania, nu se poate considera ca societatea C din Romania  are calitatea de importator al bunurilor, chiar daca locul de destinatie a bunurilor respective este depozitul societatii C.
            Conform prevederilor art. 58 alin. (1) din legea nr. 86  din 10 aprilie 2006
privind Codul vamal al Romaniei, valoarea in vama se declara de catre importator, care este obligat sa depuna la biroul vamal o declaratie pentru valoarea in vama, insotita de:

    facturi sau de alte documente de plata a marfii;
    facturi pentru cheltuielile  pe parcurs extern, aferente marfurilor respective.

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la art.  64 din Codul vamal:

   " (1) Marfurile introduse pe teritoriul vamal al Romaniei sunt transportate fara intarziere de persoana care le aduce, in conformitate cu instructiunile autoritatii vamale, astfel:
    a) catre biroul vamal desemnat de autoritatea vamala sau in alt loc desemnat sau aprobat de aceasta;
    b) spre o zona libera sau antrepozit liber, cand marfurile sunt destinate acestora.
    (2) Persoana care isi asuma raspunderea pentru transportul marfurilor, dupa ce au fost introduse pe teritoriul vamal al Romaniei sau ca urmare a transbordarii, devine raspunzatoare pentru respectarea obligatiei prevazute la alin. (1)."
 
      In situatia prezentata de dvs., societatea A este persoana care:

    aduce marfurile;
    isi asuma responsabilitatea transportul marfurilor, dupa ce au fost introduse pe

   teritoriul vamal al Romaniei.
 
Astfel, trebuie retinut faptul ca destinatarul bunurilor din Romania (societatea C) nu isi poate exercita dreptul de deducere a sumei TVA inscrisa in declaratia vamala de import chiar daca  a platit TVA in vama in numele societatii A.  Practic, obligat  la plata pentru importul efectuat este societatea A in calitate de proprietar al  bunurilor din   conform  prevederilor  art.  151^1 din Codul fiscal prin care se reglementeaza ca " Plata taxei pentru importul de bunuri supus taxarii, conform prezentului titlu, este obligatia importatorului.". Importatorul este definit prin art.  125^1 "Semnificatia unor termeni si expresii" alin.    (1) pct. 13 din Codul fiscal "In sensul prezentului titlu, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii: ….. 13. importator reprezinta persoana pe numele careia sunt declarate bunurile, in momentul in care taxa la import devine exigibila, conform art. 136, si care in cazul importurilor taxabile este obligata la plata taxei conform art. 151^1;". In baza facturii emise de catre furnizorul din China, formalitatile vamale de import se efectueaza pe numele societatii A. In acest context, am in vedere prevederile alin. (1) de la lit. a) la lit. e) al pct. 59 din normele de aplicare ale art. 151^1 prin care se reglementeaza in mod expres faptul ca importatorul care are obligatia platii taxei pentru un import de bunuri taxabil este:

    cumparatorul catre care se expediaza bunurile la data la care taxa devine exigibila la import sau, in absenta acestui cumparator, proprietarul bunurilor la aceasta data;
    furnizorul bunurilor, pentru livrarile de bunuri care sunt instalate sau asamblate in interiorul Romaniei de catre furnizor ori in numele acestuia si daca livrarea acestor bunuri are loc in Romania in conditiile art. 132 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, sau cumparatorul catre care se expediaza bunurile, daca acesta a optat pentru calitatea de importator;
    proprietarul bunurilor, pentru bunurile importate in vederea efectuarii de operatiuni de inchiriere sau leasing in Romania;
    persoana care reimporta in Romania bunurile exportate in afara Comunitatii, pentru aplicarea scutirilor prevazute la art. 142 alin. (1) lit. h) si i) din Codul fiscal;
    proprietarul bunurilor sau persoana impozabila inregistrata conform art. 153 din Codul fiscal, care importa bunuri in Romania:
        in regim de consignatie sau stocuri la dispozitia clientului, pentru verificarea conformitatii ori pentru testare.
        in vederea repararii, transformarii, modificarii sau prelucrarii acestor bunuri.

In situatia in care formalitatile vamale sunt intocmite pe numele societatii  C care achita taxe vamale si TVA la biroul vamal din Romania, desi  sumele respective  de plata nu sunt obligatia acesteia, societatea C  nu isi poate exercita dreptul de deducere a sumei TVA achitata in vama. In acest sens, am in vedere prevederile punctului  59 alin. (2)  din normele de aplicare ale art.  151^1  din care rezulta  ca persoana pe numele careia se declara importul,  care nu are  obligatia platii TVA pentru un import  de bunuri taxabil in Romania, nu isi poate exercita dreptul de deducere a TVA  " Orice persoana care nu este obligata la plata taxei pentru un import conform alin. (1), dar pe numele careia au fost declarate bunurile in momentul in care taxa devine exigibila conform art. 136 din Codul fiscal, nu are dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente importului respectiv decat in situatia in care va aplica structura de comisionar, respectiv va refactura valoarea bunurilor importate si taxa pe valoarea adaugata aferenta catre persoana care ar fi avut calitatea de importator conform alin. (1)."
 
          Exercitarea dreptului de deducere poate fi efectuata  doar de  importatorul obligat la plata TVA in vama, aspect reglementat prin alin.   (3) al pct. 59 " Persoanele impozabile care au obligatia platii taxei in calitate de importatori conform alin. (1) au dreptul sa deduca taxa in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 - 147^2 din Codul fiscal.".

        Exercitarea dreptului de deducere a sumei TVA achitate in vama  se poate efectua numai pe baza declaratiei vamale de import in care se mentioneaza importatorul bunurilor, aspect reglementat prin art.  146 "Conditii de exercitare a dreptului de deducere"  alin. (1) lit. c)     " (1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: ……  c) pentru taxa achitata pentru importul de bunuri, altele decat cele prevazute la lit. d), sa detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau.".

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra Lector Universitar dr.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Obligatia importatorului la plata TVA si a taxelor vamale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]