keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Inregistrari contabile pentru creante bugetare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Ian. 2012 Exclusiv
Tags: inregistrari contabile, tva, decont tva

Intrebare: Societatea a facut un import de marfa in luna ianuarie 2011 pentru care a platit taxe vamale si TVA. In luna decembrie in urma unui control, societatea primeste decizie de regularizare, s-au stabilit creante bugetare de incasat si anume TVA si taxe vamale. Plata trebuie facuta in contul Biroului vamal. Plata diferentelor s-a facut in luna ianuarie 2012. Care sunt inregistrarile care trebuie facute in luna decembrie in urma acestei regularizari. Acest TVA se trece si in decontul 300? Este deductibil?



Raspuns:

Prin decontul de TVA se raporteaza doar suma TVA inscrisa in declaratia vamala de import sau in actul constatator incheiat de catre organele vamale cu ocazia regularizarilor efectuate. In acest context, consider ca emiterea Deciziei de regularizare a sumei TVA de plata datorata  biroului vamal trebuie sa urmata de  intocmirea  actului constatator.

Decizia de regularizare nu este un document reglementat in Codul fiscal prin care se  permite  exercitarea dreptului de deducere a TVA. Aduc drept argument prevederile articolului 146 "Conditii de exercitare a dreptului de deducere" alineatul 1 litera c) " pentru taxa achitata pentru importul de bunuri…. sa detina declaratia vamala de import  sau actul constatator emis de organele vamale…… care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau."
           
In situatia in care diferentele suplimentare de plata s-au achitat in luna ianuarie 2012, consider ca actul constatator trebuie emis de catre biroul vamal in luna ianuarie 2012. Actul constatator astfel emis se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna ianuarie 2012 si raporteaza prin decontul de TVA cod 300 pana pe data de 27.02.2012.    

Pentru aceasta situatie pot fi efectuate urmatoarele inregistrari contabile:
a)    in luna decembrie 2011:
-    pentru taxele vamale datorate in anul 2011:  635 = 446.01 (analitic distinct). in situatia in care bunurile nu au fost deja vandute, valoarea taxelor vamale poate reintregi costul de achizitie al acestora. in cazul mijloacelor fixe, este recomandabila inregistrarea acestora in costul de achizitie (213 = 446) urmata de recalcularea ratei lunare de amortizare;
-    pentru TVA datorata in luna decembrie 2011, dar achitata in luna ianuarie 2012: 4428 = 446.02 (analitic distinct).

b)    in luna ianuarie  2011:
-     plata taxelor vamale: 446.01 = 5121;
-     plata TVA: 446.02 = 5121 si concomitent, exercitarea dreptului de deducere a TVA 4426 = 4428;

In concluzie, suma TVA achitata in vama reprezinta TVA deductibila care poate fi dedusa sub rezerva respectarii conditiilor de la art. 145 alin. (2) si a documentelor reglementate prin art. 146 alin. (1) din Codul fiscal . Suma TVA aferenta unei achizitii de bunuri este deductibila numai in situatia in care bunurile  respective sunt destinate realizarii de:
-    operatiuni taxabile, aspect reglementat prin  art. 145 alin. 2 lit. a). in categoria operatiunilor taxabile se incadreaza livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre parteneri stabiliti pe teritoriul Romaniei.
-    operatiuni neimpozabile , aspect reglementat prin  art. 145 alin. 2 lit. b). in categoria operatiunilor neimpozabile se incadreaza  prestarile de servicii efectuate catre parteneri stabiliti in afara teritoriului Romaniei.
-    operatiuni scutite cu drept de deducere, aspect reglementat prin  art. 145 alin. 2 lit. c). in categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere  se incadreaza exporturile si livrarile intracomunitare de bunuri.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016