Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Dauna totala autoturism. Amortizarea contabila si fiscala. Inregistrarea veniturilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: amortizarea contabila, inregistare venituri, inregistrari contabile, omfp 3055/2009

Vom analiza astazi cazul unui autoturism in leasing folosit de agentul de vanzari pentru comert en-gros, preluare comenzi si alte activitati. Are loc un accident soldat cu dauna aproape totala. Vom stabili astfel daca pana la decontarea contravalorii de catre firma de asigurari, societatea mai are voie sa deduca amortizarea din punct de vedere fiscal. Vom preciza, de asemenea, si daca banii din asigurare sunt impozabili din punct de vedere al impozitului pe profit si al TVA-ului.

Solutia consultantului:

Conform pct. 68 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 , costul de achizitie sau costul de productie al activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economica trebuie redus cu ajustari calculate pentru a diminua valoarea unor astfel de active in mod sistematic de-a lungul duratelor lor de utilizare economica (amortizare).
 
Amortizarea valorii activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economica reprezinta alocarea sistematica a valorii amortizabile a unui activ pe intreaga durata de utilizare economica. Prin durata de utilizare economica se intelege durata de viata utila, aceasta reprezentand:

   a) perioada in care un activ este prevazut a fi disponibil pentru utilizare de catre o entitate; sau
   b) numarul unitatilor produse sau al unor unitati similare ce se estimeaza ca vor fi obtinute de entitate prin folosirea activului respectiv.
 
Punctul 116 al acestor reglementari stabileste ca, in cazul distrugerii totale sau partiale a unor imobilizari corporale, creantele sau sumele compensatorii incasate de la terti, legate de acestea, precum si achizitionarea sau constructia ulterioara de active noi sunt operatiuni economice distincte si trebuie inregistrate ca atare pe baza documentelor justificative.
Astfel, deprecierea activelor se evidentiaza la momentul constatarii acesteia, iar dreptul de a incasa compensatiile se evidentiaza pe seama veniturilor conform contabilitatii de angajamente, in momentul stabilirii acestuia.
 
Exemple de asemenea compensatii pot fi inregistrate in urmatoarele situatii:

   a) sume platite/de platit de catre companiile de asigurare pentru deprecierea sau pierderea unor imobilizari corporale cauzata, de exemplu, de dezastre naturale sau furt;
   b) sume acordate de guvern, in schimbul unor imobilizari corporale, de exemplu, terenuri care au fost expropriate.
 
Asadar, cheltuielile cu amortizarea autoturismului se vor inregistra pana la scoaterea acestuia din functiune in baza documentelor justificative prin care se constata distrugerea totala.
 
Din punct de vedere fiscal, potrivit pct. 70 indice 2 din normele metodologice date in aplicarea art. 24 din Codul fiscal , pentru perioada in care mijloacele fixe amortizabile nu sunt utilizate cel putin pe o perioada de o luna, recuperarea valorii fiscale ramase neamortizate se efectueaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare repunerii in functiune a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala.

Astfel, amortizarea fiscala nu se va  mai calcula incepand cu luna urmatoare producerii accidentului in urma caruia autoturismul nu a mai fost folosit.
 
Potrivit art. 141 alin. (2) lit. b) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare, precum si prestarile de servicii in legatura cu operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare efectuate de persoanele impozabile care intermediaza astfel de operatiuni sunt scutite de TVA. Aceste operatiuni sunt scutite de TVA fara drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii.

Astfel, sumele primite de la societatea de asigurari nu sunt purtatoare de TVA intrucat societatile de asigurare efectueaza operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA. Societatea nu are obligatia de a colecta TVA asupra sumei despagubirii primite de la societatea de asigurari.
Incasarea sumei din despagubire de la societatea de asigurari se inregistreaza in contabilitate prin formula contabila:
 
               5121                         =                    7581
           "Conturi la banci in lei"             "Venituri din despagubiri,
        amenzi si penalitati"
 
Veniturile din despagubiri sunt venituri impozabile intrucat acestea nu se regasesc printre veniturile neimpozabile prevazute de art. 20 din Codul fiscal .

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016