Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrare in scopuri de TVA prin depasirea plafonului, regimul TVA la stocuri si bunuri de capital

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Apr. 2011
Tags: tva, plafon, stocuri, societati

O societate depaseste plafonul de 35.000 euro (vanzari fara TVA, scutire intreprinderi mici) si devine platitoare de TVA incepand cu luna aprilie 2010. Stocul de marfa la 31 martie 2011 era de 10.000 ...

O societate depaseste plafonul de 35.000 euro (vanzari fara TVA, scutire intreprinderi mici) si devine platitoare de TVA incepand cu luna aprilie 2010.

Stocul de marfa la 31 martie 2011 era de 10.000 lei (din care marfa la pret de achizitie = 6.000 lei  si adaos comercial = 4.000 lei).     
                
Firma nu majoreaza preturile de vanzare incepand cu data de 01 aprilie 2011, asadar adaosul comercial scade corespunzator cu valoarea TVA neexigibila aferenta stocului de marfa.       
                         
Intrebari:

a) Daca in acest caz se poate ajusta TVA aferenta stocului de marfa existent la finele perioadei in care firma a fost neplatitoare de TVA (31.03.2011);
b) Daca da, precizati ce demersuri/documente trebuie facute si cum (trebuie facuta inventarierea din nou ?, se fac decizii?, se inregistreaza in Decontul de TVA 300     ?);                                        
c) Care ar putea fi inregistrarile contabile?                             

Avand in vedere prevederile punctului 62 alin. (4) – (5) privind normele metodologice de aplicare pentru art. 152 alin. (6) din Codul fiscal consideram ca puteti deduce TVA atat la stocuri cat si la bunurile de capital.

Pentru usurinta analizei redam textul normativ:(4) Persoanele impozabile care nu au solicitat inregistrarea in scopuri de TVA in termenul prevazut de lege, indiferent daca au facut sau nu obiectul controlului organelor fiscale competente, au dreptul sa ajusteze in primul decont depus dupa inregistrare sau, dupa caz, intr-un decont ulterior, in conditiile prevazute la art. 145 - 149 din Codul fiscal:

a) taxa deductibila aferenta bunurilor aflate in stoc si serviciilor neutilizate la data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege;                  

b) taxa deductibila aferenta activelor corporale fixe, inclusiv celor aflate in curs de executie, aflate in proprietatea sa la data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, cu conditia, in cazul bunurilor de capital, ca perioada de ajustare a deducerii, prevazuta la art. 149 alin. (2) din Codul fiscal, sa nu fi expirat;

c) taxa deductibila aferenta achizitiilor de bunuri si servicii efectuate in perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data la care a fost inregistrata.                                

(5) Pentru ajustarea taxei prevazuta la alin. (4), persoana impozabila trebuie sa indeplineasca conditiile si formalitatile prevazute la art. 145 - 149 din Codul fiscal.

Prin exceptie de la prevederile art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, factura pentru achizitii de bunuri/servicii efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile nu trebuie sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit persoanei impozabile conform art. 153 din Codul fiscal.                           

Astfel consideram necesar efectuarea unui inventar conform intregii proceduri stabilite de O.M.F.P. nr. 2.861/2009 – privind inventarierea, exact cu respectarea tuturor etapelor necesare. Se retine ca documentul justificativ pentru deducerea TVA este factura de la data achizitiei bunului, rolul inventarului este de a demonstra stocul de bunuri. in urma inventarierii bunurilor la care se efectueaza deducerea TVA, suma se inregistreaza in primul decont depus la autoritati completand la pozitia regularizari TVA deductibil.                                     

Sunt posibile urmatoarele inregistrari contabile:                          

4426 „TVA deductibila” = 371 „Marfuri”  (301 „Materii prime” ) pentru valoarea TVA. Pentru situatia descrisa in intrebare, pastrarea pretului final de vanzare, dar cu diminuarea adaosului consideram corecta inregistrarea 4426 „TVA deductibila” = 378 „Diferente de pret la marfuri”.                     

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Inregistrare in scopuri de TVA prin depasirea plafonului, regimul TVA la stocuri si bunuri de capital":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016