Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Aplicarea cotei corecte de TVA este o problema fiscala foarte importanta si de aceea contribuabilii trebuie sa fie la curent cu ultimele modificari in vigoare. Spre exemplu, in ceea ce priveste cotele de TVA, pentru anumite produse acestea au ramas la 9%, in timp ce altora li se aplica cota majorata de 19%.
In acest articol ne vom focusa pe cotele de TVA pentru produsele de panificatie, aplicabile in 2025.
Avem cazul urmator. O brutarie produce urmatoarele sortimente de produse: paine alba, paine neagra, saratele, chifle, cornuri cu ciocolata, strudel cu mere, branzoaice umplute cu branza, cozonac cu nuca, cozonac cu mac. Ce cota de TVA trebuie aplicata pentru fiecare produs?
Cuprins
Cota TVA pentru produsele de panificatie in 2025
Incepand cu data de 01.01.2024, conform modificarilor aduse de Legea nr. 296/2023, litera e) a articolului 291 din Codul fiscal, se defineste situatia aplicarii cotei reduse de TVA pentru alimentele cu zahar adaugat.
Astfel, produsele care contin un continut total de zahar de minimum 10 g/100 g produs, cu exceptia laptelui praf pentru nou-nascuti, a sugarilor si a copiilor de varsta mica, a cozonacului si a biscuitilor, nu mai beneficiaza de cota redusa de TVA de 9%.
Alimentele cu zahar au acum o cota de TVA de 19%, fata de 9% in 2024. Avand in vedere ca exceptia pentru cozonaci si biscuiti este mentionata, inseamna ca acestia raman la 9% TVA, la fel ca painea.
Clasificarea TVA pentru produsele brutariei in 2025
Astfel, clasificarea TVApentru produsele brutariei in 2025 ar fi urmatoarea:
Cota redusa de 9% TVA pentru:
Paine alba
Paine neagra
Chifle
Cozonac cu nuca
Cozonac cu mac
Cota standard de 19% TVA (pentru produsele cu adaos de zahar peste 10g/100g):
Saratele (daca nu contin zahar adaugat 9%)
Cornuri cu ciocolata

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Examen Consultant Fiscal 2025
Strudel cu mere
Branzoici umplute cu branza
Rezumat: Painea si cozonacii raman la 9% TVA, iar produsele de patiserie cu zahar adaugat peste 10g/100g se vand cu cota de 19% TVA.

Expert contabil din 2007 Experienta in: contabilitate financiara, impozit pe profit, impozit venit si contributii sociale obligatorii, TVA, state de salarii, REVISAL, completare registre obligatorii societati comerciale, resurse umane, gestiune imobilizari, intocmire situatii financiare anuale si semestriale, consultanta manageriala si fiscala, interpretarea fisei de platitor obtinuta de la A.N.A.F., intocmire declaratii lunare in vederea depunerii la A.N.A.F. si la alte autoritati, spre exemplu Autoritatea Fondului de Mediu, declaratia lunara Intrastat pentru tranzactii intracomunitare, consiliere vis-a-vis de documentarea dosarului de depus la ONRC pentru diverse mentiuni (deschidere punct de lucru, adaugare coduri CAEN, prelungire sediu social sau sedii secundare, prelungire mandat administrator etc.)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noi masuri fiscale propuse de Guvern. Ce se modifica in privinta TVACotele TVA pentru 2025, aplicabile in RomaniaCum arata un raport al cotelor TVA la nivelul UE?Cotele TVA potrivit Codului fiscal 2012Achizitii de bunuri extracomunitareUltimele articole
TVA la imobiliare si terenuri. 5 intrebari esentiale pentru a aplica TVA-ul corectCota TVA. Ce COTE TVA se aplica in 2025 panourilor fotovoltaice, pompelor de caldura si acumulatorilorTVA in Romania. Cota de TVA pentru bauturile nealcoolice in 2025Modificari TVA 2024. TOT trebuie sa stiiTVA zahar 2024. Studii de caz practiceArticole similare
TVA in Romania. Cota de TVA pentru bauturile nealcoolice in 2025
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"