Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


In acest articol vom vedea ce cote de TVA se aplica in cazul bauturilor nealcoolice in Romania, pentru anul 2025.
Avem cazul urmator. O societate produce doua variante de bauturi:
1. Suc natural din fructe fara indulcitori
2. Bautura ce contine apa, suc de mere si indulcitor:
- Stevia 0,15 kg/1.000 l;
- 2,5 g de zahar/100 ml de produs (zaharul acesta este cel mentionat anterior, provenit din sucul de mere);
Ce cota de TVA aplicam la vanzare?
Cota TVA suc natural din fructe fara indulcitori
Sucurile naturale din fructe si legume, fara zahar sau alti indulcitori nu se incadreaza la codurile 2202 10 00 si 2202 99 pentru care se aplica cota de TVA de 19%, astfel ca pentru aceste sucuri se aplica cota de TVA de 9%.
Cote TVA bautura fara indulcitori
Bautura ce contine apa, suc de mere si indulcitor:
- stevia 0.15kg/1000l
- 2.5g de zahar/100ml de produs (zahar provenit din sucul de mere)
Ne incadram in aceasta situatia in categoria bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202 pentru care se aplica cota de TVA de 19%.
Baza legala: Codul fiscal
CAPITOLUL VIII - Cotele de taxa
ART. 291 Cotele
(2) Cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri:
e) livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, hrana pentru albine, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, ale caror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu exceptia:

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
1. bauturilor alcoolice;
2. bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202;
3. alimentelor cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, altele decat laptele praf pentru nou-nascuti, sugari si copii de varsta mica, cozonacul, biscuitii si hrana pentru albine.
In opinia specialistului, schimbarea incadrarii produsului din sucuri de fructe pentru care se aplica cota redusa de 9% in alte bauturi dulci pentru care se aplica cota standard TVA 19% este determinata de continutul de apa adaugat mai mare de 50% si de adaugarea indulcitorilor naturali si/sau artificiali. Astfel, sucul de fructe de la codul NC 2009 este reincadrat in bautura nealcoolica cod 2202 pentru care se aplica cota standard TVA 19% conform prevederilor art. 291 alineatul (2) lit. e).
Raspuns oferit in luna martie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
SAF-T in 2023: Pana pe 28 februarie 2023 trebuie depusa D406 de contribuabilii mijlociiANAF: Rambursarea TVA facturata de un operator economic rezident UECe formulare se depun pana la 26 octombrie?Depasirea planului de 10.000 de euro in cazul vanzarilor de bunuri la distanta. Este obligatorie inscrierea in OSS?Regimul TVA aplicat alocarii de costuri intre sediul fix si societateUltimele articole
TVA IN ROMANIA pentru livrari catre clienti din afara UE. Ce trebuie sa stiiNerezidentii inregistrati in scopuri de TVA IN ROMANIA sunt OBLIGATI sa raporteze in SAF-T din 2025?SAF-T in 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025De la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciAchizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Articole similare
TVA la imobiliare si terenuri. 5 intrebari esentiale pentru a aplica TVA-ul corectModificari importante privind TVA ce intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2024Achizitii de bunuri extracomunitareModificari asupra cotelor de TVA, aplicate incepand cu 1 ianuarie 2024Modificari TVA 2024. TOT trebuie sa stiiUltimele articole
Panourile fotovoltaice. Reguli, COTE TVA si taxa de timbru verdeCota TVA. Ce COTE TVA se aplica in 2025 panourilor fotovoltaice, pompelor de caldura si acumulatorilorCOTE TVA. Cota TVA pentru produsele de panificatie in 2025Cotele TVA pentru 2025, aplicabile in RomaniaTVA zahar 2024. Studii de caz practiceArticole similare
Cote TVA. Cota TVA pentru produsele de panificatie in 2025
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"