keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Caz practic: Vanzare externa in regim de consignatie. Regim TVA. Declaratii obligatorii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: tva, consignatie, declaratii obligatorii, societate comerciala, factura, achizitie intracomunitara

Analizam astazi cazul unei societati comerciale care trimite un agent de vanzari in tari din UE pentru a lasa marfa, in regim consignatie, cu plata pe masura vanzarii, urmand ca aprovizionarea ulterioara sa se faca prin posta. Clientii nu sunt platitori de TVA in tarile lor.

Vom afla, mai jos, raspunsul la urmatoarele intrebari:

1. Factura se intocmeste cu TVA si acesta se plateste catre statul roman?
2. In cazul in care agentul incaseaza cash euro in momentul livrarii marfii, ce dovada de plata trebuie lasata clientului strain? Este normal sa se lase chitanta emisa in Romania, completata cu valoarea in euro?
3. Pentru a putea lasa marfa si a incasa bani, societatea comerciala din Romania trebuie sa se inregistreze in vreun fel la autoritatile fiscale din tarile respective?
4. Este necesara casa in valuta?
5. Ce declaratii trebuie depuse la Finantele din Romania?

Solutia consultantului:

In primul rand, trebuie sa aveti in vedere faptul ca preluarea bunurilor de pe teritoriul Romaniei si plasarea acestora pe teritoriul comunitar reprezinta pentru firma din Romania o achizitie intracomunitara de bunuri efectuata pe teritoriul acelui stat membru. In functie de legislatia fiscala aplicabila in acest stat membru, firma din Romania este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA la autoritatea fiscala din acel stat, in mod similar prevederilor art. 153 alin. (5) din Codul fiscal “Va solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform acestui articol, inainte de realizarea operatiunilor, persoana impozabila nestabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, care intentioneaza:
a) sa efectueze o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care este obligata la plata taxei conform art. 151;

In al doilea rand, desi nu ati precizat, consider ca reprezentantul societatii din Romania nu poate vinde direct bunurile respective catre diverse persoane fizice stabilite pe teritoriul comunitar, fiind obligat sa le predea in consignatia unei firme specializate in comercializarea acestora.

Vanzarea in regim consignatia este o tehnica comerciala reglementata d.p.d.v. TVA prin Codul fiscal la articolul 134^1 denumit “Faptul generator pentru livrari de bunuri si prestari de servicii” alineatul (2). In baza acestei articol, pentru bunurile livrate in baza unui contract de consignatie se considera ca livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor sai.  

Contractul de consignatie reprezinta un contract prin care consignantul (firma producatoare) se angajeaza sa livreze bunuri consignatarului (firma vanzatoare), pentru ca acesta din urma sa gaseasca la randul sau unul sau mai multi cumparatori pentru bunurile sale. Practic, agentul respectiv nu poate sa incaseze valuta in numerar direct de la cumparatorii persoane fizice stabiliti pe teritoriul unui stat membru, fara autorizarea prealabila a activitatii economice desfasurate conform legislatiei aplicabile in acel stat.

Inregistrarea in scopuri de TVA pe teritoriul unui stat membru nu mai este obligatorie in situatia in care acel stat membru aplica masurile de simplificare.

Masurile de simplificare in cazul unui contract de consignatie incheiat intre un consignant stabilit intr-un stat membru (de exemplu Italia) si un consignatar stabilit pe teritoriul Romaniei sunt aplicabile prevederile OMFP 2216/2006   modificat prin OMFP 3420/2009 .

In baza contractului de consignatie incheiat, firma din Romania in calitate de consignant si partenerul sau stabilit intr-un stat membru in calitate de consignatar, trebuie sa efectueze periodic punctaje in ceea ce priveste cantitatea bunurilor vandute. In practica, astfel de punctaje se efectueaza cel putin o data pe luna, la o data stabilita de comun acord de catre ambele parti, de exemplu la data de 25 a fiecarei luni calendaristice. In baza acestui punctaj se stabileste cantitatea de bunuri vanduta de catre consignatar clientilor sai.      

Pana la momentul efectuarii punctajului lunar, de exemplu in perioada 01.02. – 25.02.2013, prin vanzarea catre diversi clienti a bunurilor primite in consignatie, se considera ca firma consignatara actioneaza in nume propriu, dar in contul consignantului, aspect reglementat prin normele de aplicarea ale articolului 134^1 la punctul 16 alineatul (1) din normele de aplicare.
 
Bunurile care urmeaza a fi vandute in regim consignatia se expediaza din Romania pe baza unui aviz de insotire – delivery note intocmit pe numele firmei din statul membru care va vinde bunurile in regim consignatia, fara a se emite factura comerciala in acest moment.

Vanzarea bunurilor astfel livrate urmeaza a fi facturate periodic, pe masura vanzarii acestora, in baza punctajului efectuat. Operatiunea reprezinta pentru firma din Romania o livrare intracomunitara de bunuri scutita cu drept de deducere iar pentru partenerul din Italia o achizitie intracomunitara de bunuri, taxabila in Italia.

Firma din Romania raporteaza operatiunea de livrare intracomunitara de bunuri efectuata prin:
-    declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul L;
-    decontul de TVA cod 300, la randul 1 denumit “Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal ”;

Avand in vedere faptul ca bunurile vor fi vandute pe teritoriul comunitar de catre o persoana juridica, relatiile de decontare a contravalorii marfurilor vandute de catre firma din Romania se vor derula prin cont bancar, fara a mai fi necesara organizarea unui registru de incasari si plati de valuta in numerar.

In concluzie, consider ca nu este permisa vanzarea de bunuri direct catre persoane fizice si incasarea in numerar a contravalorii acestora fara inregistrarea in scopuri de TVA pe teritoriul comunitar, a firmei din Romania.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016