Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii intracomunitare de bunuri second hand. Marja profitului. TVA. Exemplu

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Oct. 2019
Tags: comert cu second hand, tva, regimul marjei

O societate comerciala din Romania, platitoare de TVA, avand obiectul de activitate comert auto second hand, achizitioneaza de la parteneri din Uniune autoturisme pe care ulterior le revinde pe teritoriul tarii noastre. Care este modul de calcul al taxei pe valoare adaugata in regimul marjei?

Pe factura de achizitie de la furnizor (din Uniunea Europeana) avem urmatoarele elemente:
 
- valoare auto: 2500 eur cu specificatia regimul marjei;
 
- taxa de adjudecare: 200 eur cu specificatia serviciu intracomunitar;

- taxa de vanzare: 100 eur cu specificatia serviciu intracomunitar.
 
Total pret de achizitie: 2.800 eur.
 
Societatea din Romania vinde unui tert autoturismul respectiv cu 3500 de eur, in regimul marjei. Avand in vedere ca pe factura externa de achizitie avem doua regimuri de taxare din punctul de verede al tva (regim marja pentru auto si regimul de taxare inversa la beneficiar pentru serviciile intracomunitare) cum se calculeaza TVA la marja in acest caz? Daca se poate, va rog sa-mi exemplificati cu cifre!"
 

Raspunsul specialistului


Conform prevederilor OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, avem urmatoarele aspecte legale referitoare la evaluarea unui bun intrat in unitate prin achizitie:
 
"8. In intelesul prezentelor reglementari se aplica urmatoarele definitii:
(6) cost de achizitie inseamna pretul datorat si eventualele cheltuieli conexe minus eventualele reduceri ale costului de achizitie.
In acest sens, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
 
In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.”
Prin urmare, in valoarea auto intra si taxa de adjudecare si vanzare  inregistrarea contabila a acestora se va face prin articolul contabil:
371 = 401 - 2.800 eur x curs BNR de la data facturii

Din punctul de vedere al TVA, comertul cu autoturisme second-hand intra sub incidenta regimului special al marjei de profit prevazut de art. 312 din Codul fiscal.

Regimul special poate fi aplicat de catre o societate din Romania numai daca este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, are calitatea de “revanzator” si a cumparat bunul din Romania sau din oricare alt stat membru de la una din urmatoarele categorii de furnizori conform prevederilor de la art. 312 alin. (2) din Codul fiscal:  
a) o persoana neimpozabila (de exemplu, o persoana fizica, o intreprindere mica)
b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. g);
c) o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;
d) o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa taxei in regim special.
In acest sens, persoana impozabila revanzatoare este o persoana impozabila care, in cursul desfasurarii activitatii economice, achizitioneaza sau importa bunuri second-hand si/sau opere de arta, obiecte de colectie sau antichitati in scopul revanzarii, indiferent daca respectiva persoana impozabila actioneaza in nume propriu sau in numele altei persoane in cadrul unui contract de comision la cumparare sau vanzare.
 
Daca se aplica regimul special de taxare se va aplica TVA la marja de profit. Marja profitului este diferenta dintre pretul de vanzare aplicat de societate si pretul de cumparare, in care:
- pretul de vanzare constituie suma obtinuta de la cumparator sau de la un tert, inclusiv subventiile direct legate de aceasta tranzactie, impozitele, obligatiile de plata, taxele si alte cheltuieli, cum ar fi cele de comision, ambalare, transport si asigurare, percepute de societate cumparatorului, cu exceptia reducerilor de pret;
- pretul de cumparare reprezinta tot ce constituie suma obtinuta, conform definitiei pretului de vanzare, de furnizor, de la societate, persoana impozabila revanzatoare;

Societatea nu are dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate pentru bunurile vandute in regim special.

Aceasta nu va inscrie taxa aferenta livrarii supuse regimului special, in mod distinct, in factura emisa clientului. Pe factura emisa se va inscrie mentiunea ca livrarea este efectuata in conditiile art. 312 din Codul fiscal sau orice alta referinta care sa indice faptul ca a fost aplicat regimul special pentru bunurile second-hand.
 
In cazul in care aplica regimul special societatea trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:
a) sa stabileasca taxa colectata in cadrul regimului special pentru fiecare perioada fiscala in care trebuie sa depuna decontul de TVA;
b) sa tina evidenta operatiunilor pentru care se aplica regimul special.

Daca societatea efectueaza atat operatiuni supuse regimului normal de taxa, cat si regimului special, trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:
a) sa tina evidente separate pentru operatiunile supuse fiecarui regim;
b) sa stabileasca taxa colectata in cadrul regimului special pentru fiecare perioada fiscala in care trebuie sa depuna decontul de TVA.
 
In acest sens:

a) va tine un jurnal special de cumparari in care se inscriu toate bunurile supuse regimului special;
b) va tine un jurnal special de vanzari in care se inscriu toate bunurile livrate in regim special;
c) va tine un registru care permite sa se stabileasca, la finele fiecarei perioade fiscale, alta decat ultima perioada fiscala a anului calendaristic, totalul bazei de impozitare pentru livrarile efectuate in respectiva perioada fiscala si, dupa caz, taxa colectata;
d) va tine evidenta separata pentru stocurile de bunuri supuse regimului special;
e) va emite o factura prin autofacturare catre fiecare furnizor de la care achizitioneaza bunuri supuse regimului special si care nu este obligat sa emita o factura. Factura emisa prin autofacturare trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
 
1. numarul de ordine si data emiterii facturii;
2. data achizitiei si numarul cu care a fost inregistrata in jurnalul special de cumparari prevazut la lit. a) sau data primirii bunurilor;
3. numele si adresa partilor;
4. codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoa nei impozabile revanzatoare;
5. descrierea si cantitatea de bunuri cumparate sau primite;
6. pretul de cumparare, care se inscrie in factura la momentul cumpararii pentru bunurile in regim de consignatie.
Livrarile supuse regimului special se vor raporta in for mularul 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata" la rd. 9 in decontul de TVA (cod 300).

Daca se aplica regimul normal de TVA, livrarea se face cu TVA 19%, indiferent cine este clientul (persoana fizica, sau juridica) si se raporteaza la rd.9
 

Exemplu:


1.Daca pretul de cumparare de la furnizor contine:
- valoare auto: 2500 eur cu specificatia regimul marjei;
- taxa de adjudecare: 200 eur;
- taxa de vanzare: 100 eur.
Total pret de achizitie: 2.800 eur x curs BNR de la data facturii
Iar pretul de vanzare este 3.500 de eur
Marja profitului este diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare, adica 700 eur.

La acesta marja se aplica TVA 19% (700 eur x 19%).
1. In cazul in care pentru cele doua servicii intracomunitare (taxa se adjudecare si taxa de vanzare), ati dedus TVA (taxare inversa), nu aveti drpet de deducere pentru TVA si trebuie sa-l includeti in pretul de cumparare si TVA dedusa prin masura taxarii inverse.
 
Monografia contabila in acest caz, va fi:
 
371 = 401  2.500 eur  x curs BNR de la data facturii
371 = 300 eur  x curs BNR de la data facturii (taxa de adjudecare taxa de vanzare)
4426 = 4427  300 eur  x curs BNR de la data facturii x 19% = 57 eur
371 = 4426 = 57 eur (anulare drept de deducere pt TVA)
 
Pretul de cumparare va fi: 2.500 eur 300 eur 57 eur = 2857 eur
Pretul de vanzare 3500 eur
Marja profitului 3500 eur – 2857 eur = 643 eur
TVA calculat la marja profitului = 643 eur x 19% = 122,17 eur.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii intracomunitare de bunuri second hand. Marja profitului. TVA. Exemplu":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016