Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Tratamentul TVA pentru opere de arta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Apr. 2012 Exclusiv
Tags: tva, omfp 3512/2008, factura, hg 44/2004

O societate comerciala are ca activitate vanzarea cu amanuntul de produse pentru realizare de picturi. Societatea respectiva vinde si achizitioneaza opere de arta, pe baza de borderou de achizitie tablouri in scopul vanzarii. Vanzarea de tablouri este operatiune scutita. Cum se intocmeste NIR-ul avand in vedere ca nu ar trebui colectat TVA decat pentru partea de adaos comercial? De asemenea, cum se intocmeste factura de vanzare? In ce masura este corect ca pe factura de vanzare sa fie inscris pretul de vanzare cu mentiunea TVA inclus? Are societatea in cauza nevoie de avize speciale pentru a comercializa aceste tablouri?




Raspuns:

Vom detalia in principal regimul de aplicare a TVA pentru comertul cu opere de arta, obeicte de  colectie si antichitati, cadrul normativ fiind reglementat de art. 152^2 din Codul fiscal. Consideram ca pentru vanzarea celorlalte produse necesare la realizarea unor picturi (vopseluri, coloranti, uleiuri, pensule, tablouri, panze) se aplica regimul normal al TVA si nu sunt dificultati in aplicarea acestuia.

Astfel, ca si prima observatie, regimul special al TVA pentru comertul cu opere de arta ce provind de la persoane fizice, ce nu au dedus TVA la achizitia materialelor utilizate la realizarea operei, acest regim presupune colectarea TVA la marga de adaos, conform art. 152^2 alin. (4) din Codul fiscal, observatie foarte corecta a dvs.
 
De exemplu.Se achizitioneaza un tablou cu suma de 1000 lei, ce se revinde la pretul de 1200 lei. Pretul de vanzare cuprinde:

a) costul de achizitie de 1000 lei ;
b) valoarea marjei comerciale 161,29 lei (200 lei/1.24);
c) TVA in suma de 38,71 lei.
Retinem faptul ca valoarea de refacturare, suma totala platita de clientul final contine marja si TVA.
 
O alta observatie consta in faptul ca persoana interesata in aplicarea acestui regim, are obligatia sa notifice autoritatea fiscala, pentru optiunea acestui regim al TVA, conform art. 152^2 alin. (3) din Codul fiscal, iar acest regim va ramane valabil pana la 31.12 a anului urmator celui in care s-a exercitat optiunea.
 
La pct. 64 din HG 44/2004, privind normele de aplicare a Codului fiscal, se stabileste cateva obligatii privind modul de conducere a evidentei contabile, pentru aplicarea acestui regim, situatii pe care le analizam impreuna, avand in vedere ce obligatii sunt instituite de legiuitor in seama societatii:

a) va tine un jurnal special de cumparari in care se inscriu toate bunurile supuse regimului special;
b) va tine un jurnal special de vanzari in care se inscriu toate bunurile livrate in regim special;
c) va tine un registru care permite sa se stabileasca, la finele fiecarei perioade fiscale, alta decat ultima perioada fiscala a anului calendaristic, totalul bazei de impozitare pentru livrarile efectuate in respectiva perioada fiscala si, dupa caz, taxa colectata;
d) va tine evidenta separata pentru stocurile de bunuri supuse regimului special;
e) va emite o factura prin autofacturare catre fiecare furnizor de la care achizitioneaza bunuri supuse regimului special si care nu este obligat sa emita o factura.

Factura emisa prin autofacturare trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
1. numarul de ordine si data emiterii facturii;
2. data achizitiei si numarul cu care a fost inregistrata in jurnalul special de cumparari prevazut la lit. a) sau data primirii bunurilor;
3. numele si adresa partilor;
4. codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile revanzatoare;
5. descrierea si cantitatea de bunuri cumparate sau primite;
6. pretul de cumparare, care se inscrie in factura la momentul cumpararii pentru bunurile in regim de consignatie.
 
Observam ca documentele primordiale sunt registrele speciale de cumparari si vanzari din care sa rezulte marja comerciala si emiterea unei autofacturi ca document justificativ pentru achizitiile de la persoanele ce nu emit facturi ( persoane fizice).
 
In completarea acestei prevederi normative, reamintim ca potrivit OMFP 3512/2008 privind documentele financiar contabile, aveti obligatia intocmirii Borderoului de achizitii si a documentelor de intrare in patrimoniu (NIR), pentru achizitiile de la persoanele fizice.
 
Din punctul de vedere al emiterii facturii de revanzare a tablourilor catre clientul final, potrivit art. 152^2 alin. (12) din Codul fiscal, nu aveti dreptul sa evidentiati TVA pe factura. Prevederile de la art. 155 alin. (5) lit. m) din Codul fiscal, va obliga sa precizati pe factura faptul ca se utilizeaza un regim special privind TVA.
 
Astfel, in practica, in rubricatia din factura aferenta TVA, se completeaza “regim special scutire TVA, pentru opere de arta, conform art. 152^2 din Codul fiscal".

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016