keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Vanzarea de bunuri second-hand si in regim de consignatie. Ce diferente exista?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, vanzarea de bunuri, regim de consignatie, omfp 3512/2008

Vom stabili mai jos care este diferenta din punct de vedere contabil si fiscal intre vanzarea de bunuri in regim de second hand si in regim de consignatie.



Solutia consultantului:

Vanzarea in "consignatie" si vanzarea in "regim second-hand" sunt doua tehnici comerciale complet diferite. Prin consignatia se pot vinde atat bunuri noi, dar si bunuri vechi, spre deosebire de regimul de vanzare second-hand prin care se vand doar bunuri vechi.
 

De asemenea, cele doua tehnici comerciale de vanzare sunt tratate in mod diferit chiar si din punct de vedere fiscal, prin Codul fiscal si normele de aplicare ale acestuia, astfel:

- consignatia este reglementata la art. 134^1 alin. (2) si articolul 155^1 alin. (4)- (9) si alin. (9^1);
- regimul special second-hand este reglementat la art. 152^2 alin. (1) lit. d si a pct. 64 alin. (1) din Normele metodologice. Prin bunuri second-hand se inteleg bunurile mobile corporale ce reprezinta obiecte vechi care mai pot fi utilizate «ca atare» sau in urma unor reparatii, cu exceptia celor enumerate la alin. (2) al pct. 64 din normele metodologice.
 
In cadrul art. 152^2 este definita si persoana impozabila revanzatoare: persona impozabila care, in cursul desfasurarii activitatii economice, achizitioneaza sau importa bunuri second-hand in scopul revanzarii, indiferent daca respectiva persoana impozabila actioneaza in nume propriu sau in numele altei persoane in cadrul unui contract de comision la cumparare sau vanzare.
 
Regimul special se aplica de o firma din Romania numai daca are calitatea de "revanzator" si numai daca a cumparat bunul din Romania sau din oricare alt stat membru de la una din urmatoarele categorii de furnizori potrivit art. 152^2 alin. (2) din Codul fiscal:

- o persoana fizica;
- o firma care nu si-a exercitat dreptul de deducere asupra acelui bun;
- o intreprindere mica, pentru care acel bun a reprezentat un bun de capital;
- o firma revanzatoare care a livrat bunul prin regim special.
 
Daca furnizorul nu este revanzator sau nu se incadreaza in celelalte categorii enumerate, nu este permisa aplicarea regimului second-hand, caz in care trebuie aplicat regimul normal de taxare prin colectarea TVA la cota standard de 24 %.

Daca este vorba de instrumente muzicale folosite, achizitionate de la persoane fizice (care sunt persoane neimpozabile in intelesul TVA) rezulta ca societatea achizitoare aplica regimul special al marjei profitului cu prilejul revanzarii acestor bunuri, cu respectarea conditiilor specifice acestui regim, asa cum sunt ele reglementate de art. 152^2 din Codul fiscal si pct. 64 din Normele metodologice.De mentionat ca aplicarea regimului special nu este obligatorie, potrivit alin. (7) al art. 152^2 din Codul fiscal dand posibilitatea persoanelor impozabile revanzatoare de a aplica regimul normal de taxare la livrarea bunurilor second-hand.
 
Din perspectiva contabila, conform prevederilor pct. 156 alin. (2) lit. b) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, bunurile materiale primite in consignatie se receptioneaza si inregistreaza distinct ca intrari in gestiune. In contabilitate, valoarea acestor bunuri se inregistreaza in conturi in afara bilantului.
 
La receptia fizica a bunurilor aduse de deponent trebuie intocmita Nota de receptie si constatare diferente (cod 14-3-1A), conform OMFP 3512/2008 privind formularele financiar-contabile, pe baza bonului de primire in consignatie.
 
Pct. 258 stabileste ca, in contabilitate, veniturile din vanzari de bunuri se inregistreaza in momentul predarii bunurilor catre cumparatori, al livrarii lor pe baza facturii sau in alte conditii prevazute in contract, care atesta transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor respective, catre clienti. Pentru bunurile livrate in baza unui contract de consignatie, se considera ca livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor sai.
 
Asadar, bunurile primite in consignatie se receptioneaza si se inregistreaza ca intrari in gestiune la momentul receptiei. In contabilitate acestea se inregistreaza in afara bilantului cu ajutorul contului 8033 - "Venituri materiale primite in pastrare sau custodie". La data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor se inregistreaza vanzarea marfurilor catre clienti, incarcarea gestiunii cu marfurile vandute si descarcarea gestiunii de marfurile vandute.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016