Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Persoanele care obtin venituri numai din activitati independente trebuie sa isi declare lunar veniturile obtinute la CNAS, CNPAS si ANOFM. Pe langa aceste declaratii, romanii sunt nevoiti sa achite ...
Persoanele care obtin venituri numai din activitati independente trebuie sa isi declare lunar veniturile obtinute la CNAS, CNPAS si ANOFM. Pe langa aceste declaratii, romanii sunt nevoiti sa achite lunar si darile catre aceste institutii. Desi termenul limita de depunere a declaratiilor si de achitare a impozitelor expira maine, functionarii publici inca nu stiu cum se aplica noile norme ale Codului Fiscal si se contrazic in declaratii.
Conform legii, aceste persoane trebuie sa depuna la fiecare institutie in parte, declaratiile individuale privind venitul incasat in iulie. Romanii sunt obligati sa mearga atat la casele judetene de pensii, la cele de sanatate, cat si la agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
Pe langa declaratii, romanii vor fi nevoiti sa isi achite si o parte din aceste dari catre stat. Este vorba de indemnizatiile pentru somaj si cele pentru pensii. In privinta asigurarii de sanatate, aceasta se achita trimestrial, conform Codului Fiscal, au declarat surse din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Cu alte cuvinte, persoanele trebuie sa stea la cozile infernale de la fiecare institutie in parte pentru a fi la zi cu plata indemnizatiilor. In caz contrar, potrivit normelor metodologice, amenzile ar putea fi intre 2.500 si 5.000 de lei. Aceleasi norme mai indica si faptul ca urmatoarele venituri nu constituie venituri de natura profesionala si pentru acestea nu se vor plati dari catre stat:
•veniturile din cedarea folosintei bunurilor;
•veniturile din investttii;
•veniturile din pensii;
•veniturile din activitati agricole;
•veniturile din premii si din jocuri de noroc;
•veniturile din transferul proprietatilor imobiliare;
•venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie.

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
•veniturile din alte surse, definite conform art.78 alin. (1) lit. a) – d) si alin. (2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Normele metodologice au fost facute publice la sfarsitul lunii iulie 2010, dar legea a intrat in vigoare la data de 1 iulie si se aplica retroactiv si la companii.
Termenul de achitare a noilor impozite la bugetul de stat expira pe 25 august, adica peste doar o zi, iar functionarii publici inca nu stiu cum se aplica noul Cod fiscal.
Cei care au fost pana acum la sediile caselor judetene de pensii se plang ca nu obtin date concrete despre pasii ce trebuie urmati pentru aplicarea noilor norme.De asemenea, reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala spun ca nu sunt responsabili cu aplicarea noilor norme ale Codului Fiscal.
Confuzia este cuvantul de ordine si la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Un reprezentant al CNAS ne-a comunicat ca impozitul de 5,5% pentru sistemul de sanatate nu se plateste lunar, odata cu celelalte dari, ci anual. Un alt reprezentant, al aceleiasi institutii ne-a spus insa ca cei cu venituri din activitati independente trebuie sa cotizete trimestrial.
Ce trebuie sa faca contribuabilul?
Activitatile independente desfasurate ii obliga pe oameni sa incheie singuri contracte cu institutiile de asigurari. Este vorba despre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Casa Nationala de Pensii si Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca aferentele judetului de care apartin.
Fiecare persoana trebuie sa se duca personal la sediile acestor institutii si sa incheie noi contracte cu ele.
Potrivit legii, romanii care obtin venituri numai din activitati independente (PFA, drepturi de autor, conventie civila) vor fi nevoiti sa plateasca lunar 10,5% din venituri la Casa Nationala de Pensii, 0,5% din venituri la ANOFM si 0,85% la Casa Nationala de Sanatate. Acest ultim procent nu este insa obligatoriu si va fi platit numai de cei care doresc sa beneficieze si de concedii medicale, in cazul in care va fi nevoie de unul.
In plus, tot la sistemul de sanatate se va plati anual sau trimestrial alti 5,5% din venit.
Declaratiile si plata asigurarilor de pensii
Reporterii REALITATEA.NET au reusit sa vorbeasca cu directorul Directiei de Legislatii Pensii, din cadrul Casei Nationale de Pensii, Doina Pauna. Ea ne-a explicat ce anume trebuie sa faca fiecare persoana in parte.
"Persoanele depun contributia de 10,5%, deci cota de contributie individuala la veniturile nete realizate. Pana acum pe Legea 19 se platea contributia integrala dar la venitul declarat", a explicat Doina Pauna.
Cu alte cuvinte, PFA-urile nu vor mai putea sa treaca in declaratia de venit ce suma vor ele, ci vor fi obligate sa treaca veniturile nete realizate in luna precedenta.
"O persoana care va fi platita exclusiv din drepturi de autor trebuie sa se duca la Casele de Pensii cu un document cu care sa ateste ca este platit din Drepturi de Autor si apoi sa plateasca doar cota inidividuala din veniturile realizate" a explicat pentru REALITATEA.NET Doina Pauna.
Ea a mentionat ca persoanele care vor realiza aceleasi venituri mai multe luni, nu sunt obligate sa mearga sa stea la cozile de la casa de Pensii pentru a declara aceleasi sume.
"Se depun declaratiile de venit in fiecare luna numai daca veniturile nete realizate se modifica de la o luna la alta. Altfel, nu trebuei sa mergeti sa mai depuneti declaratia insa va trebui sa platiti lunar".
Conturile in care vor fi depuse aceste sume sunt aceleasi in care se vira si pana acum contributia individualilor.
Doina Pauna a precizat ca indemnizatia maxima platita nu poate fi mai mare decat cea aplicata pentru cinci salarii medii brute pe economie.
Declaratiile si plata asigurarilor de sanatate
"Contributia se plateste anual in sistemul de asigurari de sanatate. Numai la pensii si la somaj se va plati lunar, dansii au o alta reglementare, la noi se aplica Legea 95 si avand in vedere ca acum e inceputul activitatii, va duceti la Casa, va depuneti toate documentele si Casa va mai da si celalte relatii. Dar trebuie sa va duceti cu documente din care sa reiasa ca incepand din luna respectiva primiti in exclusivitate venituri din drepturi de autor", a explicat pentru REALITATEA.NET un reprezentant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Acea contributie de 5,5% va asigura insa numai in cazul in care aveti probleme de sanatate si trebuie sa va internati. In cazul in care veti dori sa beneficiati si de concediu medical, trebuie sa mai platiti inca 0,85% din venituri.
"Numai partea de sanatate, 5,5% este obligatorie. 0,85% nu este obligatoriu, numai daca doriti sa va inscrieti in sistem ca DDA-ul intra in activitati independente in Codul Fiscal. Si va asigurati astfel, si daca aveti probleme sunteti asiguratul Casei, va duceti cu certificatul medical la casa respectiva", a mai spus personalul departamentului de crante.
"Trebuie sa mergeti la Casa de Sanatate cu Contractul Individual de Munca si o copie a acestuia cu care sa puteti demonstra ca ati fost salariati si pe langa acestea cu documentul de la Fisc prin care sa reiasa ca obtineti venituri numai din drepturi de autor. Discutati cu persoanele de la Casa de Sanatate si cereti sa incheiati un alt contract. Acum daca vreti sa va asigurati si pe concedii si indemnizatii completati acel contract in care sa reiasa ca va asigurati si pentru concedii si indemnizatii si ca platiti 0,85%. Cota pentru concedii si indemnizatii se plateste lunar pentru ca stagiul de cotizare este foarte mic, de 22 de zile si deveniti asigurat in sistem din ziua in care depuneti asigurarea si incheiati contractul", a explicat persoana de la departamentul de creante.
Si Casa Nationala de Pensii va poate amenda in cazul in care nu incheiati contractul cu institutia. Amenda, in acest caz, poate sa ajunga si pana la 1.000 de lei.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Cum se impoziteaza veniturile din drepturi de autor in 2012Ce contributii se datoreaza pentru un contract drepturi de autor si cine le plateste?Factura fiscala drepturi de autorOrdin ANAF: Atentie la noile modificari privitoare la contributii!Plata retroactiva TVA pe drepturile de autor se anuleazaUltimele articole
Contributii sociale DREPTURI AUTORDrepturi de Autor: Exemplu de calcul pentru impozit si contributiile socialeArticole similare
Taxa de solidaritate, destinata celor in SOMAJ sau in concediu medicalLegea contabilitatiiLegea 123 din 2014 pentru modificarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal - Reducerea contributiei de asigurari socialeAu fost publicate noi modele de documente necesare obtinerii SOMAJului Tehnic, conform OUG 2/2022MFP vrea sa dubleze CASS-ul. Sindicatele ameninta cu proteste la nivel nationalUltimele articole
Din 1 martie indemnizatia de SOMAJ si toate beneficiile de asistenta sociala care se raporteaza la Indicatorul Social de Referinta se majoreaza cu 13,8 %Legea 273/2022: Indemnizatia de SOMAJ va creste cu 130,5 lei pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de cel putin un anDeclaratia 112: Completarea formularului in cazul salariatilor care au CIM suspendatDeclaratia 112: Ce modificari au fost aduse formularului prin Ordinul 1580/2022Rata SOMAJului inregistrat in evidentele ANOFM in luna iunie 2022 a fost de 2,55%Articole similare
Declaratia Unica. Calcul CASS pentru PFAPersoana fizica si inchiriere bun. Ce obligatii se impun privind TVA-ul si contributiile?Regularizare CASS. Cum depunem Formularul 630?12 zile pana la depunerea Declaratiei 224Zoom fiscal: ANAF informeaza cu privire la impozitarea veniturilor din dividende in anul 2016Ultimele articole
PFA inregistrat in 2023. Ce obligatii fiscale are?Salariati cu program inegal de lucru. Cum se acorda tichetele de masa in acest caz?Acordare abonamente sportive prin Legea 34/2023. Cum vor fi decontate de firme?Plata CASS de PFA-urile cu venit net sub plafonul de 6 salarii. Pana cand pot beneficia de asigurarea de sanatate?Transportul la si de la locul de munca. Obligatii fiscale declarative si de plataArticole similare
Achizitie marfuri de la un furnizor din Germania. Regim TVAComert cu ridicata si cu amanuntul in aceeasi structura de vanzare. Se pot vinde produse si pe baza de bonuri fiscale?Declaratia 205 in 2014. Cine depune declaratia pana la 28 februarie?Documentar fiscal: Ghid ANAF privind impozitul pe veniturile din profesii libereANAF prezinta Ghidul fiscal al persoanelor fizice care realizeaza venituri comercialeUltimele articole
GHID: Procedura inregistrarii in scopuri de TVAContracte colective de munca 2023: obligatii, sanctiuni si alte noutati introduse prin Legea 367/2022Restaurantele si barurile care NU evidentiaza bacsisul pe bonul fiscal vor fi AMENDAte cu pana la 4.000 leiClientii vor putea verifica daca bonul fiscal a fost emis de o casa de marcat conectata la ANAFAngajatorii au obligatia legala de a cerceta accidentele usoare ale salariatilor. In caz contrar, amenzile ajung pana la 8.000 lei
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"