Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Persoanele care obtin venituri numai din activitati independente trebuie sa isi declare lunar veniturile obtinute la CNAS, CNPAS si ANOFM. Pe langa aceste declaratii, romanii sunt nevoiti sa achite ...
Persoanele care obtin venituri numai din activitati independente trebuie sa isi declare lunar veniturile obtinute la CNAS, CNPAS si ANOFM. Pe langa aceste declaratii, romanii sunt nevoiti sa achite lunar si darile catre aceste institutii. Desi termenul limita de depunere a declaratiilor si de achitare a impozitelor expira maine, functionarii publici inca nu stiu cum se aplica noile norme ale Codului Fiscal si se contrazic in declaratii.
Conform legii, aceste persoane trebuie sa depuna la fiecare institutie in parte, declaratiile individuale privind venitul incasat in iulie. Romanii sunt obligati sa mearga atat la casele judetene de pensii, la cele de sanatate, cat si la agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
Pe langa declaratii, romanii vor fi nevoiti sa isi achite si o parte din aceste dari catre stat. Este vorba de indemnizatiile pentru somaj si cele pentru pensii. In privinta asigurarii de sanatate, aceasta se achita trimestrial, conform Codului Fiscal, au declarat surse din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Cu alte cuvinte, persoanele trebuie sa stea la cozile infernale de la fiecare institutie in parte pentru a fi la zi cu plata indemnizatiilor. In caz contrar, potrivit normelor metodologice, amenzile ar putea fi intre 2.500 si 5.000 de lei. Aceleasi norme mai indica si faptul ca urmatoarele venituri nu constituie venituri de natura profesionala si pentru acestea nu se vor plati dari catre stat:
•veniturile din cedarea folosintei bunurilor;
•veniturile din investttii;
•veniturile din pensii;
•veniturile din activitati agricole;
•veniturile din premii si din jocuri de noroc;
•veniturile din transferul proprietatilor imobiliare;
•venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie.

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Cartea neagra a controlului fiscal
•veniturile din alte surse, definite conform art.78 alin. (1) lit. a) – d) si alin. (2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Normele metodologice au fost facute publice la sfarsitul lunii iulie 2010, dar legea a intrat in vigoare la data de 1 iulie si se aplica retroactiv si la companii.
Termenul de achitare a noilor impozite la bugetul de stat expira pe 25 august, adica peste doar o zi, iar functionarii publici inca nu stiu cum se aplica noul Cod fiscal.
Cei care au fost pana acum la sediile caselor judetene de pensii se plang ca nu obtin date concrete despre pasii ce trebuie urmati pentru aplicarea noilor norme.De asemenea, reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala spun ca nu sunt responsabili cu aplicarea noilor norme ale Codului Fiscal.
Confuzia este cuvantul de ordine si la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Un reprezentant al CNAS ne-a comunicat ca impozitul de 5,5% pentru sistemul de sanatate nu se plateste lunar, odata cu celelalte dari, ci anual. Un alt reprezentant, al aceleiasi institutii ne-a spus insa ca cei cu venituri din activitati independente trebuie sa cotizete trimestrial.
Ce trebuie sa faca contribuabilul?
Activitatile independente desfasurate ii obliga pe oameni sa incheie singuri contracte cu institutiile de asigurari. Este vorba despre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Casa Nationala de Pensii si Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca aferentele judetului de care apartin.
Fiecare persoana trebuie sa se duca personal la sediile acestor institutii si sa incheie noi contracte cu ele.
Potrivit legii, romanii care obtin venituri numai din activitati independente (PFA, drepturi de autor, conventie civila) vor fi nevoiti sa plateasca lunar 10,5% din venituri la Casa Nationala de Pensii, 0,5% din venituri la ANOFM si 0,85% la Casa Nationala de Sanatate. Acest ultim procent nu este insa obligatoriu si va fi platit numai de cei care doresc sa beneficieze si de concedii medicale, in cazul in care va fi nevoie de unul.
In plus, tot la sistemul de sanatate se va plati anual sau trimestrial alti 5,5% din venit.
Declaratiile si plata asigurarilor de pensii
Reporterii REALITATEA.NET au reusit sa vorbeasca cu directorul Directiei de Legislatii Pensii, din cadrul Casei Nationale de Pensii, Doina Pauna. Ea ne-a explicat ce anume trebuie sa faca fiecare persoana in parte.
"Persoanele depun contributia de 10,5%, deci cota de contributie individuala la veniturile nete realizate. Pana acum pe Legea 19 se platea contributia integrala dar la venitul declarat", a explicat Doina Pauna.
Cu alte cuvinte, PFA-urile nu vor mai putea sa treaca in declaratia de venit ce suma vor ele, ci vor fi obligate sa treaca veniturile nete realizate in luna precedenta.
"O persoana care va fi platita exclusiv din drepturi de autor trebuie sa se duca la Casele de Pensii cu un document cu care sa ateste ca este platit din Drepturi de Autor si apoi sa plateasca doar cota inidividuala din veniturile realizate" a explicat pentru REALITATEA.NET Doina Pauna.
Ea a mentionat ca persoanele care vor realiza aceleasi venituri mai multe luni, nu sunt obligate sa mearga sa stea la cozile de la casa de Pensii pentru a declara aceleasi sume.
"Se depun declaratiile de venit in fiecare luna numai daca veniturile nete realizate se modifica de la o luna la alta. Altfel, nu trebuei sa mergeti sa mai depuneti declaratia insa va trebui sa platiti lunar".
Conturile in care vor fi depuse aceste sume sunt aceleasi in care se vira si pana acum contributia individualilor.
Doina Pauna a precizat ca indemnizatia maxima platita nu poate fi mai mare decat cea aplicata pentru cinci salarii medii brute pe economie.
Declaratiile si plata asigurarilor de sanatate
"Contributia se plateste anual in sistemul de asigurari de sanatate. Numai la pensii si la somaj se va plati lunar, dansii au o alta reglementare, la noi se aplica Legea 95 si avand in vedere ca acum e inceputul activitatii, va duceti la Casa, va depuneti toate documentele si Casa va mai da si celalte relatii. Dar trebuie sa va duceti cu documente din care sa reiasa ca incepand din luna respectiva primiti in exclusivitate venituri din drepturi de autor", a explicat pentru REALITATEA.NET un reprezentant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Acea contributie de 5,5% va asigura insa numai in cazul in care aveti probleme de sanatate si trebuie sa va internati. In cazul in care veti dori sa beneficiati si de concediu medical, trebuie sa mai platiti inca 0,85% din venituri.
"Numai partea de sanatate, 5,5% este obligatorie. 0,85% nu este obligatoriu, numai daca doriti sa va inscrieti in sistem ca DDA-ul intra in activitati independente in Codul Fiscal. Si va asigurati astfel, si daca aveti probleme sunteti asiguratul Casei, va duceti cu certificatul medical la casa respectiva", a mai spus personalul departamentului de crante.
"Trebuie sa mergeti la Casa de Sanatate cu Contractul Individual de Munca si o copie a acestuia cu care sa puteti demonstra ca ati fost salariati si pe langa acestea cu documentul de la Fisc prin care sa reiasa ca obtineti venituri numai din drepturi de autor. Discutati cu persoanele de la Casa de Sanatate si cereti sa incheiati un alt contract. Acum daca vreti sa va asigurati si pe concedii si indemnizatii completati acel contract in care sa reiasa ca va asigurati si pentru concedii si indemnizatii si ca platiti 0,85%. Cota pentru concedii si indemnizatii se plateste lunar pentru ca stagiul de cotizare este foarte mic, de 22 de zile si deveniti asigurat in sistem din ziua in care depuneti asigurarea si incheiati contractul", a explicat persoana de la departamentul de creante.
Si Casa Nationala de Pensii va poate amenda in cazul in care nu incheiati contractul cu institutia. Amenda, in acest caz, poate sa ajunga si pana la 1.000 de lei.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum se impoziteaza veniturile din drepturi de autor in 2012Ordin ANAF: Atentie la noile modificari privitoare la contributii!Plata retroactiva TVA pe drepturile de autor se anuleazaCe contributii se datoreaza pentru un contract drepturi de autor si cine le plateste?Drepturi de Autor: Exemplu de calcul pentru impozit si contributiile socialeUltimele articole
Factura fiscala drepturi de autorContributii sociale DREPTURI AUTORArticole similare
Ce crede Crin Antonescu despre plata TVA la incasareViitorii clienti persoane fizice ai Romtelecom vor primi o asigurare pentru SOMAJDocumentar fiscal: Cum se calculeaza impozitul pe venitul din salarii?Indemnizatia de SOMAJ si beneficiile sociale care se raporteaza la Indicatorul Social de Referinta se majoreaza cu 5,1%Cum se impoziteaza veniturile din drepturi de autor in 2012Ultimele articole
Piata muncii si impactul TVA asupra salariilor si beneficiilorA scazut SOMAJul in randul tinerilor in prima jumatate a anului 2024Persoane care obtin venituri din dividende si chirii. CAS, CASS si regim TVA in 2024In atentia persoanelor care NU mai detin carnetele de muncaCampanie nationala ITM in 2024 privind cazurile de munca nedeclarata. Care sunt cele mai frecvente neconformitatiArticole similare
Depunerea declaratiei in vederea stabilirii CASS, obligatorie pentru anumite categorii de persoane fiziceCe trebuie sa stii despre stabilirea din oficiu a CAS si a CASS (informare ANAF)Incasare dividende din strainatate. Obligatii declarative si de plata in RomaniaObligatiile persoanelor fizice privind CASS datorate pentru veniturile din dividendeOUG 69/2020: Facilitati fiscale pentru contribuabili. Bonificatii. Prorogare termeneUltimele articole
Declaratia Unica. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din chiriiDepunere declaratia unica. Cine poate opta pentru plata CASS in 2025PFA inregistrat in 2025. Va mai depune Declaratia Unica?Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaArticole similare
Declaratia 394 depusa trimestrial. Cum se declara tranzactiile cu partile afiliate in urma ultimelor modificari legislativeTotul despre Declaratia 394Senatul a adoptat TVA-ul de 9%. Pentru ce servicii ar urma sa se aplice?Retineti cele mai importante obligatii din Codul de procedura fiscala!Expirare contract de inchiriere punct de lucru. Cum tratam cheltuielile deductibile si nedeductibile?Ultimele articole
Firmele pot fi AMENDAte cu pana la 8.000 lei daca NU transmit datele la timp in Reges-OnlineE-commerce. Care este documentul prin care se declara incasarile onlineFacturare AMENDA. Se factureaza cu sau fara TVA?Majorare salariu minim in 2025. Noutati importante pentru angajatoriPerioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"