Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Platitor de TVA, inregistrat cu intarziere la Finante. Cum putem deduce?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Apr. 2014 Exclusiv
Tags: tva, achizitii, servicii, mijloc fix, amenda, declaratii, inregistrare intarziata tva, declaratii

Inregistrarea cu intarziere a actelor depuse de un client neplatitor de TVA duce la constatarea faptului ca s-a depasit in timpul anului (cu multe luni inainte de luna prelucrarii actelor) plafonul de la care avea obligatia sa se inregistreze ca platitor de TVA.



Identificam solutia necesara in aceasta situatie, precum si ce declaratii se vor depune la Finante. De asemenea, vom vedea daca devine platitor de TVA in luna in care a depasit plafonul si daca se poate deduce si TVA-ul de la achizitii incepand cu data de la care devine platitor de TVA, chiar daca nu a fost inregistrat in timp util la Finante ca platitor.

Conform prevederilor legale (art. 153 din Codul fiscal), societatea avea obligatia de a depune formularul 010 in vederea inregistrarii in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau depasit sfarsitul lunii pentru inregistrarea in scopuri de TVA. In acest caz, inregistrarea in scopuri de TVA s-ar fi operat cu 1 a lunii urmatoare celei in care s-ar fi depus formularul 010.
 
Teoretic, neinregistrarea la termen ar fi trebuiT sa conduca la inregistrarea din oficiu a companiei in scopuri de TVA. Din informatiile furnizate intelegem totusi ca nu s-a intamplat acest lucru.

 
In aceasta situatie, recomandabil ar fi sa depuneti formularul 010 retroactiv cu amenda si sa solicitati inregistrarea in scopuri de TVA. Autoritatea fiscala va emite decizie de inregistrare in scopuri de TVA si certificat fiscal. Pe acestea veti constata si data de la care s-a operat inregistrarea in scopuri de TVA. In functie de aceasta data stabiliti si daca aveti obligatia de a depune retroactiv declaratiile 300 si 394 cu amenda.
 
In ceea ce priveste deducerea TVA pentru achizitii, in contextul in care bunurile/serviciile achizitionate sunt utilizate pentru operatiuni efectuate ulterior inregistrarii in scopuri de TVA si care confera drept de deducere, atunci puteti deduce TVA aferent achizitiilor respective chiar daca acestea au fost realizate anterior inregistrarii in scopuri de TVA. In orice caz, la momentul inregistrarii aveti posibilitatea de a ajusta TVA pentru bunurile aflate in stoc, serviciile neutilizate, mijloacele fixe si bunurile de capital.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Platitor de TVA, inregistrat cu intarziere la Finante. Cum putem deduce?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016