Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Masuri fiscal-bugetare 2024. Cresc anumite salarii, iar unele facilitati sunt amanate sau eliminate, conform OUG 115/2023

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 02 Ian. 2024
Masuri fiscal-bugetare 2024. Cresc anumite salarii, iar unele facilitati sunt amanate sau eliminate, conform OUG 115/2023
Tags: masuri fiscal-bugetare, crestere salarii, oug 115/2023

OUG 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice prevede, printre altele, cresteri de salarii si indemnizatii, dar si amanarea sau eliminarea unor facilitati.

Masuri fiscal-bugetare 2024

 

Printre cele mai importante masuri fiscal-bugetare care se vor aplica din anul 2024, asa cum au fost aprobate prin OUG 115/2023, amintim cresterea salariilor in anumite sectare bugetare, dar si anumite indemnizatii. In plus, unele facilitati fiscale vor fi amanate sau eliminate de tot. Mentionam aici si compensarea muncii suplimentare.

 

Crestere salarii profesori

 

Asa cum apare in noul act normativ, salariile bugetarilor cresc cu 5% de la 1 ianuarie 2024. si cuantumul brut al salariilor de baza ale personalului din invatamant creste cu pana la 20%, insa majorarea va fi efectuata in doua transe, dupa cum urmeaza:

- 13% din 1 ianuarie 2024 si

- 7% din 1 iunie 2024.

Amanarea anumitor termene

 

A fost amanata pana la 30 iunie 2024 reorganizarea institutiilor publice. 

 

Incepand cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

 

Modificari munca suplimentara

 

In anul 2024, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza in cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzator acestora.

 

Exceptie! Pentru activitatea desfasurata de personalul militar, politisti, politistii de penitenciare si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, se acorda drepturile prevazute de legislatia aferenta lunii iunie 2017. 

 

Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezinta solda de functie/salariul de functie/salariul de baza cuvenita/cuvenit.

 

Indemnizatii pentru angajatii cu titlul de doctor

Personalul care detine titlul stiintific de doctor beneficiaza de o indemnizatie pentru titlul stiintific de doctor in cuantum de 50% din nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Se acorda lunar, numai daca 

  • isi desfasoara activitatea in domeniul pentru care detine titlul
  • are prevazute in fisa postului un set de atributii obiective si cuantificabile care sa permita verificarea lunara a modului in care activitatea acestuia este valorificata in mod suplimentar

Cuantumul salarial al acestei indemnizatii nu se ia in calcul la determinarea limitei sporurilor, compensatiilor, primelor, premiilor si indemnizatiilor.

Indemnizatia de merit

Cuantumul lunar al indemnizatiei de merit prevazute de art. 5 alin.(1) din Legea nr. 118/2002 se va mentine anul viitor la nivelul din luna decembrie 2023: 6.240 lei.

Biletele de valoare nu se acorda in 2024

Nu se acorda in anul 2024 biletele de valoare, cu exceptia tichetelor de cresa (Legea nr. 165/2018) si nici premiile prevazute de Legea-cadru nr. 153/2017.

Exceptie! In anul 2024 se pot acorda premii pentru sportivii si colectivele tehnice care au obtinut performante deosebite la actiunile sportive internationale si nationale oficiale, pentru

  • elevii, studentii, cercetatorii si profesorii care au obtinut distinctii la olimpiadele internationale si concursurile internationale si nationale pe discipline de invatamant
  • profesorii care i-au pregatit pe acestia cu incadrarea in alocarea bugetara.

Gratuitati transport public

In anul 2024 se acorda reduceri de tarife sau, dupa caz, gratuitati, numai in limita a 3 calatorii dus-intors sau 6 calatorii simple, la facilitatile de transport prevazute de urmatoarele acte normative:

a) art. 5 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) art. 210 alin. (3) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor;

c) art. 1, art. 2 alin. (1), (2) si (4), art. 3 alin. (1) si (2), art. 4 alin. (1), (2) si (3), art. 5, art. 8 alin. (1), (2) si (3), art. 9 alin. (1), art. 11 alin. (1) si art. 12 din Ordonanta Guvernului nr. 112/1999 privind calatoriile gratuite in interes de serviciu si in interes personal pe caile ferate romane, republicata, cu modificarile ulterioare.

Cresc amenzile rutiere

Amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate, iar conform OUG 115/2023 un punct-amenda reprezinta valoric 5% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit prin hotarare a Guvernului.

 

 

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Masuri fiscal-bugetare 2024. Cresc anumite salarii, iar unele facilitati sunt amanate sau eliminate, conform OUG 115/2023":
Rating:

Nota: 3.69 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016