Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
OUG 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice prevede, printre altele, cresteri de salarii si indemnizatii, dar si amanarea sau eliminarea unor facilitati.
Masuri fiscal-bugetare 2024
Printre cele mai importante masuri fiscal-bugetare care se vor aplica din anul 2024, asa cum au fost aprobate prin OUG 115/2023, amintim cresterea salariilor in anumite sectare bugetare, dar si anumite indemnizatii. In plus, unele facilitati fiscale vor fi amanate sau eliminate de tot. Mentionam aici si compensarea muncii suplimentare.
Crestere salarii profesori
Asa cum apare in noul act normativ, salariile bugetarilor cresc cu 5% de la 1 ianuarie 2024. si cuantumul brut al salariilor de baza ale personalului din invatamant creste cu pana la 20%, insa majorarea va fi efectuata in doua transe, dupa cum urmeaza:
- 13% din 1 ianuarie 2024 si
- 7% din 1 iunie 2024.
Amanarea anumitor termene
A fost amanata pana la 30 iunie 2024 reorganizarea institutiilor publice.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
Modificari munca suplimentara
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
In anul 2024, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza in cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzator acestora.
Exceptie! Pentru activitatea desfasurata de personalul militar, politisti, politistii de penitenciare si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, se acorda drepturile prevazute de legislatia aferenta lunii iunie 2017.
Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezinta solda de functie/salariul de functie/salariul de baza cuvenita/cuvenit.
Indemnizatii pentru angajatii cu titlul de doctor
Personalul care detine titlul stiintific de doctor beneficiaza de o indemnizatie pentru titlul stiintific de doctor in cuantum de 50% din nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Se acorda lunar, numai daca
- isi desfasoara activitatea in domeniul pentru care detine titlul
- are prevazute in fisa postului un set de atributii obiective si cuantificabile care sa permita verificarea lunara a modului in care activitatea acestuia este valorificata in mod suplimentar
Cuantumul salarial al acestei indemnizatii nu se ia in calcul la determinarea limitei sporurilor, compensatiilor, primelor, premiilor si indemnizatiilor.
Indemnizatia de merit
Cuantumul lunar al indemnizatiei de merit prevazute de art. 5 alin.(1) din Legea nr. 118/2002 se va mentine anul viitor la nivelul din luna decembrie 2023: 6.240 lei.
Biletele de valoare nu se acorda in 2024
Nu se acorda in anul 2024 biletele de valoare, cu exceptia tichetelor de cresa (Legea nr. 165/2018) si nici premiile prevazute de Legea-cadru nr. 153/2017.
Exceptie! In anul 2024 se pot acorda premii pentru sportivii si colectivele tehnice care au obtinut performante deosebite la actiunile sportive internationale si nationale oficiale, pentru
- elevii, studentii, cercetatorii si profesorii care au obtinut distinctii la olimpiadele internationale si concursurile internationale si nationale pe discipline de invatamant
- profesorii care i-au pregatit pe acestia cu incadrarea in alocarea bugetara.
Gratuitati transport public
In anul 2024 se acorda reduceri de tarife sau, dupa caz, gratuitati, numai in limita a 3 calatorii dus-intors sau 6 calatorii simple, la facilitatile de transport prevazute de urmatoarele acte normative:
a) art. 5 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) art. 210 alin. (3) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor;
c) art. 1, art. 2 alin. (1), (2) si (4), art. 3 alin. (1) si (2), art. 4 alin. (1), (2) si (3), art. 5, art. 8 alin. (1), (2) si (3), art. 9 alin. (1), art. 11 alin. (1) si art. 12 din Ordonanta Guvernului nr. 112/1999 privind calatoriile gratuite in interes de serviciu si in interes personal pe caile ferate romane, republicata, cu modificarile ulterioare.
Cresc amenzile rutiere
Amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate, iar conform OUG 115/2023 un punct-amenda reprezinta valoric 5% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit prin hotarare a Guvernului.
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 3.69 din 5 din 8 voturi
Articole similare
TABEL COMPARATIV privind Modificarile aduse Codului de Procedura Fiscala, prin Legea 30/2019TVA locuinte 2024: Studii de caz utileLivrari intracomunitare de bunuri. Cum se obtine codul UIT pentru declarare in RO e-Transport?E-Factura: Este obligatorie facturarea in sistem catre persoane fizice neinregistrate in scopuri de TVA?Modificari aduse de Ordinul 1797/2022 formularului 179 -Declaratie privind compensarea la carburantiUltimele articole
Amnistia Fiscala 2024: Ce trebuie sa stiiOUG 107/2024. Accesoriile obligatiilor de plata la fondul de mediu beneficiaza de masura?Noutati privind functionarea E-Transport, aduse prin Ordinul 1337/2024e-Factura: Ghid Complet pentru 2024Operatiuni scutite de TVA, reglementate de art. 294 din Legea 227/2015Articole similare
Vladescu vede in cresterea TVA un avant economic incetinitNoul Guvern: Reducerea CAS-ului, probabil in maiSalariul minim european, o garantie ca salariile mici din tara vor creste odata cu dezvoltarea economicaArticole similare
Bilant nedepus la timp si modificarea regimului fiscal al firmelorPana pe 25 IUNIE 2024 trebuie depuse la ANAF mai multe declaratii fiscale importantePana pe 29 mai 2024 microintreprinderile trebuie sa depuna situatiile financiare anualeE-Transport: Cum a fost modificat sistemul prin OUG 43/2024, OUG 41/2022 si OUG 115/2023Nou! Ministerul Finantelor vrea sa introduca o aplicatie mobila pentru sistemul RO e-FacturaUltimele articole
E-Factura: Ce trebuie sa faca firmele care au primit facturile DUPA cele 5 zile legaleD212 in 2024: Cum se completeaza formularul daca dividendele depasesc 24 salarii minimeE-Transport: Prin OUG 87/2024 s-a decis amanarea sanctiunilor pana la 1 ianuarie 2025Situatii financiare. Microintreprinderile care NU depun la timp bilantul devin platitoare de impozit pe profit?Concedii medicale 2024. Ce cont se utilizeaza pentru plata impozitului de 10%Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"