Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
D.G.R.F .P . Cluj-Napoca informeaza contribuabilii despre aplicarea noii proceduri de utilizare si functionare a sistemului RO e-Transport, aprobata prin Ordinul ANAF/AVR nr.1337/1268/2024, si anume:
Prin sistemul RO e-Transport sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul national al bunurilor cu risc fiscal ridicat si transporturile rutiere internationale de bunuri, o componenta importanta in digitalizarea ANAF, prin care se urmareste cresterea capacitatii administrative de combatere a fraudei fiscale.
Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizarii in Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masa maxima tehnic admisibila de minimum 2,5 tone, incarcate cu bunuri cu o masa bruta totala mai mare de 500 kg, sau o valoare totala mai mare de 10.000 de lei ( masa tehnic admisibila, masa bruta totala si de valoare prevazute in ordin), aferente cel putin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.
Declararea transporturilor rutiere de bunuri in Sistemul RO e-Transport se face de utilizatorii prevazuti la art. 8 alin. (1) si art. 8^1 din OUG nr. 41/2022, cu modificarile si completarile ulterioare, in nume propriu sau prin reprezentant legal, prin reprezentant desemnat ori prin imputernicit.
In cazul unei partide de bunuri care face obiectul unui transport international ce intruneste conditiile de masa tehnic admisibila, masa bruta totala sau de valoare prevazute in ordin, vor fi declarate toate bunurile transportate, pentru acestea sistemul urmand sa genereze un singur cod UIT.
In cazul unui transport initiat si finalizat pe teritoriul national pentru o partida de bunuri ce include bunuri cu risc fiscal ridicat, care intruneste conditiile de masa tehnic admisibila, masa bruta totala sau de valoare, prevazute in ordin, precum si alte bunuri, in Sistemul RO e-Transport vor fi declarate toate categoriile de bunuri transportate, pentru acestea sistemul urmand sa genereze un singur cod UIT.
Pentru transportul de bunuri efectuat in sistem grupaj se detine un numar de coduri UIT egal cu numarul de partide de bunuri ce intrunesc conditiile de masa tehnic admisibila, masa bruta totala sau de valoare, prevazute in ordin, care fac obiectul respectivului transport.
Bunurile cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizarii prin Sistemul RO e-Transport au fost stabilite prin OPANAF nr.802/2022.
Sistemul RO e-Transport preia date din sistemele de pozitionare GPS, in situatia in care autovehiculele de transport marfa sunt dotate cu astfel de sisteme. Pentru aceste situatii, pe site-ul www.mfinante.gov.ro, pe pagina RO e-Transport au fost incarcate specificatiile tehnice necesate.
In caz contrar, autovehiculele trebuie sa fie dotate cu un dispozitiv de tip telefon mobil care utilizeaza tehnologii de pozitionare si transmisie de date prin satelit, pe care este instalata aplicatia, dezvoltata de CNIF .
BAZA LEGALA:
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
- OPANAF nr.1.337 din 17 iunie 2024 pentru aprobarea Procedurii de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-T ransport,
- O.U.G. nr.41 din 8 aprilie 2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din O.U.G. nr.130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Sursa: ANAF
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Calendar ANAF: Obligatii fiscale pentru luna SEPTEMBRIE 2022E-TRANSPORT: Sistemul se utilizeaza daca autovehiculele au minim 3,5 tone sau daca produsele transportate depasesc suma de 10.000 lei?E-Factura in 2024. Prevederi privind voucherele de vacantaControale mai aprige in vama din 2024! Birourile vor fi dotate cu 26 noi sisteme de scanare, pentru monitorizarea marfurilor care intra in taraE-TRANSPORT. Ce trebuie sa stie transportatorii despre generarea codului UITUltimele articole
RO E-TRANSPORT: Cum se declara in sistem utilajele inchiriateE-TRANSPORT. Se declara transporturile si pentru clientii persoane fizice din strainatate?E-TRANSPORT: Netransmiterea coordonatelor GPS in sistem va fi AMENDATA din 1 ianuarie 2025E-TRANSPORT: Ce categorii de vehicule fac obiectul monitorizarii prin sistemANAF: Precizari referitoare la Decontul precompletat RO e-TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"