Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Decont de TVA la iesirea din evidenta platitorilor de TVA | Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: decont de tva, evidenta platitorilor, mijloace fixe, stocuri

Ne oprim prin prezentul studiu asupra unei societati care in 2012 a fost platitoare de TVA trimestrial, dar care incepand cu ianuarie 2013 devine neplatitoare de TVA. Vom stabili astfel ce document se va intocmi si in ce conditii privind raportarea TVA pentru luna ianuarie 2013.


Solutia consultantului:

Obligatiile care rezulta din solicitarea scoaterii de la TVA sunt urmatoarele:

- pana la comunicarea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, persoanei impozabile ii revin toate drepturile si obligatiile persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 - asadar, in perioada cuprinsa intre data depunerii cererii de solicitare a scoaterii de la TVA (formular 096)si data comunicarii deciziei de catre ANAF privind scoaterea de la TVA, persoana juridica colecteaza, deduce TVA, intocmeste jurnale de vanzari si cumparari, depune decontul de TVA si declaratiile 394, 390, 392 etc - daca este cazul;

- persoana impozabila care a solicitat scoaterea din evidenta are obligatia sa depuna ultimul decont de TVA (300) prevazut la art. 156^2, indiferent de perioada fiscala aplicata conform art. 156^1 (lunar sau trimestrial), pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA - dupa ce a primit decizia privind scoterea din evidenta TVA, persoana juridica trebuie sa depuna un decont de TVA (indiferent de perioada sa fiscala privind depunerea decontului - lunara sau trimestriala) pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost scoasa de la TVA, conform deciziei primite in acest sens;

- in acest ultim decont de TVA depus, persoanele impozabile au obligatia sa evidentieze si valoarea TVA rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa, conform prezentului titlu.

Ajustarile de TVA se fac in conformitate cu art. 148 si / sau 149 din Codul fiscal.

Ajustarile privind TVA pot genera TVA in favoarea statului (de plata de catre persoana juridica).
 
La punctul 53 alin. (4) din normele date in aplicarea art. 148 din codul fiscal se specifica faptul ca in cazul in care persoana juridica solicita scoaterea din evidenta TVA, in conformitate cu art. 152 alin. (7) cod fiscal , aceasta trebuie sa faca ajustari de TVA potrivit punctului 61 din normele date in aplicarea art. 152.
 
In cadrul acestui punct 61, ajustarile si obligatiile declarative ale unei persoane care solicita scoaterea de la TVA sint specificate la alineatele (6), (7), (8) si (9).

Pe scurt, din aceste alineate rezulta faptul ca odata cu depunerea ultimului decont de TVA, asa cum am aratat mai sus, societatea trebuie sa ajusteze TVA dedusa pentru bunuri de capital (conform art. 149) si pentru alte mijloace fixe, stocuri, servicii neutilizate (sold debitor cont 471 sau sold creditor cont 472) (in conformitate cu art. 148) si sa evidentieze aceste ajustari in decont.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Decont de TVA la iesirea din evidenta platitorilor de TVA | Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.69 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016