keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Obligatia retragerii din categoria platitorilor de TVA. Consecinte fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Dec. 2021 Exclusiv
Obligatia retragerii din categoria platitorilor de TVA. Consecinte fiscale
Tags: consecinte fiscale, platitor de tva

Cooperativa de consum in cauza nu mai are activitate de comert dupa cum reiese din codul caen. Cooperativa inregistreaza venituri din chirii. Chiria se factureaza fara TVA, iar utilitatile se refactureaza cu TVA. Cooperativa a cerut inapoi tva -ul aferent achizitiilor de bunuri, iar ANAF a aprobat TVA -ul de rambursat, mai putin TVA -ul aferent utilitatilor, motivand ca COOPERATIVA in perioada verificata nu a respectat art. 316 aliniat 20 din Legea 227/2015. Mentionez inca odata ca s-a colectat TVA pentru facturile de utilitati.

Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras: 

Intr-adevar, prin articolul 316 aliniatul (20) se reglementeaza obligatia persoanei impozabile de a solicita retragerea din evidenta platitorilor de TVA inregistrati in regim normal conform prevederilor art. 316, fie la incetarea activitatii, fie la realizarea exclusiva de operatiuni scutite fara drept de deducere, asa cum este si inchirierea bunurilor imobile reglementata prin art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal "(20) In cazul incetarii desfasurarii de operatiuni care dau drept de deducere a taxei sau in cazul incetarii activitatii sale economice, orice persoana inregistrata conform prezentului articol va anunta in scris organele fiscale competente in termen de 15 zile de la producerea oricaruia dintre aceste evenimente in scopul scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA. Prin norme procedurale se stabilesc data de la care are loc scoaterea din evidenta si procedura aplicabila."
 
Aceste prevederi se regasesc si in normele de aplicare ale acestui articol, la pct. 88 alin. (10)
"(10) Conform prevederilor art. 316 alin. (20) din Codul fiscal, orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si care, ulterior inregistrarii respective, desfasoara exclusiv operatiuni ce nu dau dreptul la deducere solicita anularea inregistrarii in termen de 15 zile de la incheierea lunii in care se desfasoara exclusiv operatiuni fara drept de deducere. Dovada faptului ca persoana nu mai realizeaza operatiuni cu drept de deducere trebuie sa rezulte din obiectul de activitate si, dupa caz, din declaratia pe propria raspundere data de imputernicitul legal al persoanei impozabile in cazul operatiunilor scutite pentru care persoana impozabila poate opta pentru taxare conform art. 292 alin. (3) din Codul fiscal."
 
In acest caz, anularea este aplicabila din prima zi a lunii urmatoare celei in care s-a solicitat anularea sau anularea a fost operata, din oficiu, de catre organul fiscal competent conform prevederilor pct. pct. 88 alin. (11)
" (11) In cazul persoanelor care au solicitat anularea inregistrarii conform prevederilor art. 316 alin. (20) din Codul fiscal, anularea inregistrarii in scopuri de TVA se efectueaza in prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila a solicitat anularea. "
 
Chiar daca la refacturarea utilitatilor aferente spatiilor inchiriate locatorul a colectat TVA, echipa de inspectie fiscala nu a acordat drept de deducere deoarece a reincadrat locatorul din persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 in persoana impozabila care nu este inregistrata TVA conform prevederilor art. 310, aceasta avand obligatia sa solicite retragerea din evidenta platitorilor din momentul in care singura activitatea economica a fost inchirierea de bunuri imobile in regim de scutire fara drept de deducere. Din momentul retragerii din evidenta platitorilor de TVA, se considera ca persoana impozabila aplica regimul special de scutire, caz in care nu are nici drept de deducere, dar nici obligatia colectarii TVA. In acest sens, am in vedere prevederile art. 310 alin. (10) din Codul fiscal
"(10) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire:
  a) nu are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor, in conditiile prevazute la art. 297 si 299;
 b) nu are voie sa mentioneze taxa pe factura sau pe alt document."
 
Avand in vedere ca echipa de inspectie fiscala nu a luat in considerare suma TVA colectata prin facturile emise, aveti posibilitatea sa emiteti facturi de corectie conform prevederilor pct. 83 alin. (15) din normele de aplicare ale art. 316
"(15) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici nu are voie sa mentioneze taxa pe valoarea adaugata pe factura sau pe alt document, in conformitate cu prevederile art. 310 alin. (10) lit. b) din Codul fiscal. In cazul in care o persoana impozabila a facturat in mod eronat cu taxa livrari de bunuri si sau prestari de servicii scutite conform art. 310 din Codul fiscal, este obligata sa storneze facturile emise in conformitate cu prevederile art. 330 din Codul fiscal. Beneficiarii unor astfel de operatiuni nu au dreptul de deducere sau de rambursare a taxei aplicate in mod eronat pentru o astfel de operatiune scutita. Acestia trebuie sa solicite furnizorului/prestatorului stornarea facturii cu taxa si emiterea unei noi facturi fara taxa."



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016