Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 16 Mai. 2019 Exclusiv
Cum se trateaza o factura primita de la un furnizor de servicii pe care apare mentiunea "in insolventa"? Acesta este subiectul tratat in studiul de caz propus astazi. In cele ce urmeaza, specialistul nostru va raspunde urmatoarelor intrebari formulate de unul dintre cititorii nostri:
- Se poate deduce TVA-ul aferent?
- Se aplica split TVA?
- Daca i se anuleaza codul de TVA de catre ANAF, cum stiu acest lucru si cum deduc TVA-ul in acest caz?
- Este deductibila cheltuiala?
Raspunsul specialistului
In principiu, o factura emisa de catre o societate in insolventa nu are efecte negative la beneficiar, in sensul ca, in principiu, beneficiarul pastreaza dreptul de deducere pentru TVA si cheltuiala respectiva.
Insa, societatea furnizoare se poate afla intr-una dintre situatiile mentionate de dvs. situatii care pot aparea indepenedent de starea sa de insolventa.
Starea de insolventa nu genereaza in mod automat, stari fiscale deosebite pentru societatea in cauza (cum ar fi furnizorul dvs.), adica nu genereaza, automat, fie split TVA (poate societatea are TVA achitata la zi sau are TVA de recuperat sau nu a solicitat de bunavoie sa aplice split), fie inactivitate fiscala (poate societatea respectiva nu se afla in situatiile precizate la art. 92 din Codul de procedura fiscala pentru a fi declarata inactiva fiscal).
Inactivitatea fiscala prevazuta la art. 92 din Codul de procedura fiscala conduce in mod automat, si la anularea codului de TVA pentru societatea in cauza, fapt ce are efecte negative si la beneficiarii acestei societati.
Deci, simpla mentiune pe factura emisa de furnizor ca se afla in insolventa (mentinune obligatoriu de inscris pe orice document emis de o entitate aflata intr-o astfel de stare conform Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa) nu reprezinta pentru societatea beneficiara neaparat motiv de ingrijorare privind nedeductibilitatea cheltuielii sau a TVA din acea factura.
Insa, chiar daca insolvabilitatea nu genereaza in mod automat, sa zicem anularea codului de TVA sau aplicarea split TVA de catre furnizor, pentru beneficiar ar trebui sa fie, totusi, un semnal de alarma fata de aceste consecinte.

Cartea verde a Contabilitatii 2023 varianta online

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Astfel, beneficiarul trebuie sa verifice starea fiscala a furnizorului (pana la urma, beneficiarul are obligatia de a verifica statusul fiscal al fiecarui furnizor al sau din punctul de vedere al anularii codului de TVA sau aplicarii split TVA) in registrele instituite de catre ANAF, respectiv in registrul persoanelor al caror cod de TVA a fost anulat, registrul persoanelor inregistrate in scop de TVA, registrul contribuabililor reactivati / inactivi si registrul persoanelor care aplica TVA defalcat.
In fiecare dintre aceste registre se introduce Codul fiscal al furnizorului (al oricarui partener) si se afiseaza la zi starea sa fiscala: inregistrat, neinregistrat in scop de TVA, are cod de TVA anulat (si motivul anularii) sau nu, aplica sau nu aplica split.
In functie de aceste informatii – care sunt actualizate la zi – beneficiarul analizeaza aplicarea deducerii cheltuielii si TVA si, daca furnizorul este in sistemul split TVA, atunci achita factura defalcat: baza in contul sau comercial si TVA in contul IBAN de TVA, mentionat in acel registru special.
Toate registrele se consulta online, prin simpla accesare pe Google a denumirii fiecaruia dintre ele.
Asadar, raspunzand punctual la situariile mentionate de dvs:
Se poate deduce TVA-ul aferent?
Este deductibila cheltuiala?
Este deductibila cheltuiala?
Da, se pot deduce TVA si cheltuiala, daca furnizorul nu are codul de TVA anulat, conform informatiilor din registrul persoanelor inregistrate in scop de TVA / registrul persoanelor al caror cod de TVA a fost anulat / registrul contribuabililor reactivati / inactivi. Repetam, insolventa nu conduce, automat, la anularea codului de TVA care ar avea consecinte fiscale negative si asupra beneficiarilor.
Daca, insa, furnizorul apare in registrul persoanelor al caror cod de TVA a fost anulat cu cod de TVA anulat pe motiv ca este declarat inactiv fiscal (potrivit art. 316 alin. (11) lit. a) din Codul fiscal), atunci beneficiarul – adica dvs. – nu aveti dreptul la deducerea TVA si a cheltuielilor aferente, potrivit art. 11 alin. (7) din Codul fiscal:
“Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la persoane impozabile stabilite in Romania, dupa inscrierea acestora ca inactivi in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati conform Codului de procedura fiscala, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri/servicii de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului, potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12) a furnizorului/ prestatorului, beneficiarii care au achizitionat bunuri si/sau servicii in perioada in care furnizorul/prestatorul a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat isi exercita dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile respective, pe baza facturilor emise de furnizor/prestator conform alin. (6), prin inscrierea taxei in primul decont de taxa prevazut la art. 323 depus dupa inregistrarea furnizorului/prestatorului sau, dupa caz, intr-un decont ulterior. In situatia in care inactivitatea si reactivarea furnizorului, potrivit Codului de procedura fiscala, sunt declarate in acelasi an fiscal, beneficiarul va lua in calcul cheltuielile respective la determinarea rezultatului fiscal, potrivit prevederilor titlului II, incepand cu trimestrul reactivarii furnizorului. In cazul in care inactivitatea, respectiv reactivarea furnizorului sunt declarate in ani fiscali diferiti, beneficiarul va lua in calcul cheltuielile respective aferente perioadei de inactivitate din anul/anii precedent/precedenti celui in care se declara reactivarea pentru determinarea rezultatului fiscal, potrivit prevederilor titlului II, prin ajustarea rezultatului fiscal al anului la care se refera acestea si depunerea unei Declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala, iar cheltuielile respective aferente perioadei de inactivitate din anul declararii reactivarii vor fi luate in calcul la determinarea rezultatului fiscal, potrivit prevederilor titlului II, incepând cu trimestrul declararii reactivarii.”
De aici rezulta, ca regula generala - daca furnizorul este declarat ca inactiv fiscal avand codul de TVA anulat, dvs. in calitate de beneficiar nu aveti dreptul la deducerea TVA si a cheltuielii. Insa, din textul citat, se observa si o exceptie de la aceasta regula generala, si anume situatia in care furnizorul, desi declarat ca inactiv fiscal (conditiile de inactivitate fiscala sunt prezentate in Codul de procedura fiscala la art. 92), avand codul de TVA anulat, se afla in procedura falimentului conform Legii nr. 85/2014 (atentie, nu in insolventa, ci faliment – care este ultima etapa din reorganizare, care are ca final radierea societatii). Exceptia consta in faptul ca, in cazul in care furnizorul declarat inactiv fiscal este in faliment, atunci beneficiarul are dreptul deduecrii cheltuielii si TVA-ului.
Insa, daca furnizorul s-ar fi aflat in procedura falimentului si nu in insolventa, atunci ar fi trebuit sa mentioneze pe factura acest lucru (in faliment).
Ca urmare, furnizorul fiind in insolventa, in cazul in care are codul de TVA anulat ca inactiv fiscal, atunci, pentru dvs. TVA si cheltuiala sunt nedeductibile.
Daca, insa, furnizorul apare in registrul persoanelor al caror cod de TVA a fost anulat cu cod de TVA anulat pentru motivele prevazute la art. 316 alin. (11) lit. c) - e) si lit. h) din Codul fiscal, atunci beneficiarul – adica dvs. – nu aveti dreptul la deducerea TVA si a cheltuielilor aferente, potrivit art. 11 alin. (9) din Codul fiscal:
“(9) Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. c) - e) si lit. h) si au fost inscrisi in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316 a fost anulata, nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2014, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12) a furnizorului/prestatorului, beneficiarii care au achizitionat bunuri si/sau servicii in perioada in care furnizorul/prestatorul a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat isi exercita dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile respective, pe baza facturilor emise de furnizor/prestator conform alin. (8), prin inscrierea in primul decont de taxa prevazut la art. 323 depus dupa inregistrarea furnizorului/prestatorului sau, dupa caz, intr-un decont ulterior.”
Astfel, de aici rezulta ca, daca furnizorul are codul de TVA anulat conform art. 316 alin. (11), una dintre lit. c) - e) sau lit. h) din Codul fiscal, beneficiarul (dvs.) nu are dreptul la deucerea TVA si a cheltuielii.
Evident, atat la alin.(7), cat si la alin.(9) ale art. 11 – sus citate – se arata faptul ca, dupa reinregistrarea in scop de TVA a furnizorului, acesta emite facturi de corectie privind TVA, iar beneficiaru isi poate exercita dreptul de deducere a TVA si a cheltuielii aferente facturilor primite de la furnizor, in perioada in care nu a avut codul de TVA anulat.
Se aplica split TVA?
Furnizorul aplica split TVA doar daca apare in registrul persoanelor care aplica TVA defalcat ca aplicand acest sistem. In aceasta situatie, dvs. efectuati plata facturii splituit: baza facturii in contul comercial al furnziorului, iar TVA in contul IBAN special de TVA mentionat in acest registru sau mentionat de insusi furnizor pe factura emisa de el.
Furnizorul aplica split TVA doar daca apare in registrul persoanelor care aplica TVA defalcat ca aplicand acest sistem. In aceasta situatie, dvs. efectuati plata facturii splituit: baza facturii in contul comercial al furnziorului, iar TVA in contul IBAN special de TVA mentionat in acest registru sau mentionat de insusi furnizor pe factura emisa de el.
Daca furnizorul nu apare in acest registru ca aplicand TVA defalcat, atunci dvs. efecuati plata integrala a facturii in contul IBAN comercial al acestuia.
Daca i se anuleaza codul de TVA de catre ANAF, cum stiu acest lucru si cum deduc TVA-ul in acest caz?
Am mentionat deja, ANAF a organizat o baza de date sub forma unor registre online in care, odata introdus codul fiscal al unei entitati, apar informatii fiscale despre aceasta.
Aceste registre sunt: registrul persoanelor inregistrate in scop de TVA, registrul contribuabililor reactivati/inactivi, registrul persoanelor ale caror cod de TVA a fost anulat, registrul persoanelor care aplica TVA defalcat.
Consultarea acestor registre ofera informatii la zi despre starea unui partener.
In functie de aceasta stare (are / nu are cod de TVA anulat), dar si daca acesta, in cazul in care este furnizorul dvs. si este in faliment (mentiune inscrisa in factura emisa de el), dvs., ca beneficiar, aplicati sau nu aplicati deducerea TVA-ului si a cheltuielii.
Asadar, simpla stare de insolventa a furnizorului nu este suficienta, dar nici necesara ca dvs. sa aplicati, automat, nededucerea TVA si a cheltuielii.
In aceste registre puteti sa consultati si starea societatii dvs.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Furnizor in insolventa. Deducerea TVA si a cheltuielii":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
INSOLVENTA persoanelor fizice se poate aplica doar cu studiu de impact si in timpZoom fiscal: Ajustarea bazei de impozitare in Codul fiscal din 2016Creante incerte si ajustari pentru pierdere de valoare. Cum deducem si constituim provizion?Nou: Ordinul ANAF nr. 227 privind procedurile de selectie a practicienilor in INSOLVENTA agreati de ANAFAjustarea TVA in cazul creantelor aferente falimentuluiUltimele articole
Ajustare TVA. Studii de caz utile chiar si pentru cei mai abili contabiliCe este o persoana fizica independenta (PFI), cum poate functiona si ce impozite platesteMicrointreprinderi in INSOLVENTA. Va fi afectat in acest caz sistemul de impunere?Buletin informativ ANAF: Noutati fiscale publicate in Monitor la inceput de aprilie 2023Deducere TVA: cine beneficiaza de dreptul de deducere
Mai multe articole despre insolventa
Articole similare
COD TVA anulat. Reinregistrare in scopuri de TVACum se stabileste dreptul la ajustarea TVA pentru marfurile aflate in stoc?Regim TVA livrare imobil. Intocmirea facturiiRambursarea TVA in martie si modul de anulare a codului de TVA. Important pentru a nu pierde sumele de rambursatDeducerea TVA poate fi refuzata numai daca s-a aplicat regimul normal de TVA. Circulara nr.693567/2016Ultimele articole
Inregistrarea firmelor ca platitoare de TVA in cazul in care importa marfuriInregistrare in scopuri de TVA 2023. Spete si studii de caz utileFirme cu COD TVA anulat. Care este tratamentul fiscal si contabil al facturilor primite?Cod de TVA anulat. Corectare situatie fiscalaAnulare COD TVA din oficiu. Procedura si documentele necesare pentru recuperarea codului de TVA
Mai multe articole despre cod tva
Articole similare
Achizitie auto in 2010. DEDUCERE TVA in 2012Elemente obligatorii facturi. Care sunt implicatiile privind TVA-ul?Autoturism. Cum exercitam dreptul de deducere a TVA?Factura reconstituita pentru serviciu din 2009. DEDUCERE TVAInregistrare cadouri acordate clientilor cu ocazia sarbatorilor de iarna. Se deduce TVA?Ultimele articole
DEDUCERE TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiDEDUCERE TVA: cine beneficiaza de dreptul de deducereSubventii pentru HoReCa. Societatea isi poate mentine dreptul de DEDUCERE TVA?O societate doreste sa acorde avantaje in natura salariatilor. Sunt cheltuieli deductibile? Se deduce TVA?Recuperare cod TVA. DEDUCERE TVA pentru achizitii efectuate in lunile anterioare
Mai multe articole despre deducere tva
Articole similare
Plata defalcata a TVA. Cum facem plata catre furnizori prin prin file CEC si bilete la ordin?Consultantii fiscali avertizeaza: Mecanismul SPLIT TVA nu este optionalSPLIT TVA, ca urmare a neplatii TVA-ului la termen. Obligatii fiscaleLegea SPLIT TVA ar putea fi abrogata. Initiativa legislativa a fost inregistrata la SenatSPLIT TVA. Cum procedam cu tichetele de masa?Ultimele articole
S-au abrogat operatiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA (Ordinul nr. 945/2020)Modificari, completari si abrogari ale legislatiei fiscale privind TVA, valabile din 2020Ministrul demis al Finantelor critica dur Programul de Guvernare: Ascunde adevaratele intentii, precum revenirea la austeritateProgram de Guvernare: Cota unica de impozitare, restructurarea ANAF si revizuirea unor acte normative precum legea SPLIT TVANicio firma nu va mai fi obligata sa aplice sistemul SPLIT TVA. Proiect adoptat de senatori
Mai multe articole despre split tva

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"