Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Furnizor in insolventa. Deducerea TVA si a cheltuielii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Mai. 2019 Exclusiv
Tags: insolventa, cod tva, deducere tva, split tva

Cum se trateaza o factura primita de la un furnizor de servicii pe care apare mentiunea "in insolventa"? Acesta este subiectul tratat in studiul de caz propus astazi. In cele ce urmeaza, specialistul nostru va raspunde urmatoarelor intrebari formulate de unul dintre cititorii nostri:

  • Se poate deduce TVA-ul aferent? 
  • Se aplica split TVA? 
  • Daca i se anuleaza codul de TVA de catre ANAF, cum stiu acest lucru si cum deduc TVA-ul in acest caz?
  • Este deductibila cheltuiala?

Raspunsul specialistului

In principiu, o factura emisa de catre o societate in insolventa nu are efecte negative la beneficiar, in sensul ca, in principiu, beneficiarul pastreaza dreptul de deducere pentru TVA si cheltuiala respectiva.
 
Insa, societatea furnizoare se poate afla intr-una dintre situatiile mentionate de dvs. situatii care pot aparea indepenedent de starea sa de insolventa.
 
Starea de insolventa nu genereaza in mod automat, stari fiscale deosebite pentru societatea in cauza (cum ar fi furnizorul dvs.), adica nu genereaza, automat, fie split TVA (poate societatea are TVA achitata la zi sau are TVA de recuperat sau nu a solicitat de bunavoie sa aplice split), fie inactivitate fiscala (poate societatea respectiva nu se afla in situatiile precizate la art. 92 din Codul de procedura fiscala pentru a fi declarata inactiva fiscal).
 
Inactivitatea fiscala prevazuta la art. 92 din Codul de procedura fiscala conduce in mod automat, si la anularea codului de TVA pentru societatea in cauza, fapt ce are efecte negative si la beneficiarii acestei societati.
 
Deci, simpla mentiune pe factura emisa de furnizor ca se afla in insolventa (mentinune obligatoriu de inscris pe orice document emis de o entitate aflata intr-o astfel de stare conform Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa) nu reprezinta pentru societatea beneficiara neaparat motiv de ingrijorare privind nedeductibilitatea cheltuielii sau a TVA din acea factura.
 
Insa, chiar daca insolvabilitatea nu genereaza in mod automat, sa zicem anularea codului de TVA sau aplicarea split TVA de catre furnizor, pentru beneficiar ar trebui sa fie, totusi, un semnal de alarma fata de aceste consecinte.
 
Astfel, beneficiarul trebuie sa verifice starea fiscala a furnizorului (pana la urma, beneficiarul are obligatia de a verifica statusul fiscal al fiecarui furnizor al sau din punctul de vedere al anularii codului de TVA sau aplicarii split TVA) in registrele instituite de catre ANAF, respectiv in registrul persoanelor al caror cod de TVA a fost anulat, registrul persoanelor inregistrate in scop de TVA, registrul contribuabililor reactivati / inactivi si registrul persoanelor care aplica TVA defalcat.
 
In fiecare dintre aceste registre se introduce Codul fiscal al furnizorului (al oricarui partener) si se afiseaza la zi starea sa fiscala: inregistrat, neinregistrat in scop de TVA, are cod de TVA anulat (si motivul anularii) sau nu, aplica sau nu aplica split.
 
In functie de aceste informatii – care sunt actualizate la zi – beneficiarul analizeaza aplicarea deducerii cheltuielii si TVA si, daca furnizorul este in sistemul split TVA, atunci achita factura defalcat: baza in contul sau comercial si TVA in contul IBAN de TVA, mentionat in acel registru special.
 
Toate registrele se consulta online, prin simpla accesare pe Google a denumirii fiecaruia dintre ele.
 
Asadar, raspunzand punctual la situariile mentionate de dvs:
 
Se poate deduce TVA-ul aferent?
Este deductibila cheltuiala?
 
Da, se pot deduce TVA si cheltuiala, daca furnizorul nu are codul de TVA anulat, conform informatiilor din registrul persoanelor inregistrate in scop de TVA / registrul persoanelor al caror cod de TVA a fost anulat / registrul contribuabililor reactivati / inactivi. Repetam, insolventa nu conduce, automat, la anularea codului de TVA care ar avea consecinte fiscale negative si asupra beneficiarilor.
 
Daca, insa, furnizorul apare in registrul persoanelor al caror cod de TVA a fost anulat cu cod de TVA anulat pe motiv ca este declarat inactiv fiscal (potrivit art. 316 alin. (11) lit. a) din Codul fiscal), atunci beneficiarul – adica dvs. – nu aveti dreptul la deducerea TVA si a cheltuielilor aferente, potrivit art. 11 alin. (7) din Codul fiscal:
 
“Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la persoane impozabile stabilite in Romania, dupa inscrierea acestora ca inactivi in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati conform Codului de procedura fiscala, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri/servicii de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului, potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12) a furnizorului/ prestatorului, beneficiarii care au achizitionat bunuri si/sau servicii in perioada in care furnizorul/prestatorul a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat isi exercita dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile respective, pe baza facturilor emise de furnizor/prestator conform alin. (6), prin inscrierea taxei in primul decont de taxa prevazut la art. 323 depus dupa inregistrarea furnizorului/prestatorului sau, dupa caz, intr-un decont ulterior. In situatia in care inactivitatea si reactivarea furnizorului, potrivit Codului de procedura fiscala, sunt declarate in acelasi an fiscal, beneficiarul va lua in calcul cheltuielile respective la determinarea rezultatului fiscal, potrivit prevederilor titlului II, incepand cu trimestrul reactivarii furnizorului. In cazul in care inactivitatea, respectiv reactivarea furnizorului sunt declarate in ani fiscali diferiti, beneficiarul va lua in calcul cheltuielile respective aferente perioadei de inactivitate din anul/anii precedent/precedenti celui in care se declara reactivarea pentru determinarea rezultatului fiscal, potrivit prevederilor titlului II, prin ajustarea rezultatului fiscal al anului la care se refera acestea si depunerea unei Declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala, iar cheltuielile respective aferente perioadei de inactivitate din anul declararii reactivarii vor fi luate in calcul la determinarea rezultatului fiscal, potrivit prevederilor titlului II, incepând cu trimestrul declararii reactivarii.”
 
De aici rezulta, ca regula generala - daca furnizorul este declarat ca inactiv fiscal avand codul de TVA anulat, dvs. in calitate de beneficiar nu aveti dreptul la deducerea TVA si a cheltuielii. Insa, din textul citat, se observa si o exceptie de la aceasta regula generala, si anume situatia in care furnizorul, desi declarat ca inactiv fiscal (conditiile de inactivitate fiscala sunt prezentate in Codul de procedura fiscala la art. 92), avand codul de TVA anulat, se afla in procedura falimentului conform Legii nr. 85/2014 (atentie, nu in insolventa, ci faliment – care este ultima etapa din reorganizare, care are ca final radierea societatii). Exceptia consta in faptul ca, in cazul in care furnizorul declarat inactiv fiscal este in faliment, atunci beneficiarul are dreptul deduecrii cheltuielii si TVA-ului.
 
Insa, daca furnizorul s-ar fi aflat in procedura falimentului si nu in insolventa, atunci ar fi trebuit sa mentioneze pe factura acest lucru (in faliment).
 
Ca urmare, furnizorul fiind in insolventa, in cazul in care are codul de TVA anulat ca inactiv fiscal, atunci, pentru dvs. TVA si cheltuiala sunt nedeductibile.
 
Daca, insa, furnizorul apare in registrul persoanelor al caror cod de TVA a fost anulat cu cod de TVA anulat pentru motivele prevazute la art. 316 alin. (11) lit. c) - e) si lit. h) din Codul fiscal, atunci beneficiarul – adica dvs. – nu aveti dreptul la deducerea TVA si a cheltuielilor aferente, potrivit art. 11 alin. (9) din Codul fiscal:
 
“(9) Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. c) - e) si lit. h) si au fost inscrisi in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316 a fost anulata, nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2014, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12) a furnizorului/prestatorului, beneficiarii care au achizitionat bunuri si/sau servicii in perioada in care furnizorul/prestatorul a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat isi exercita dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile respective, pe baza facturilor emise de furnizor/prestator conform alin. (8), prin inscrierea in primul decont de taxa prevazut la art. 323 depus dupa inregistrarea furnizorului/prestatorului sau, dupa caz, intr-un decont ulterior.”
 
Astfel, de aici rezulta ca, daca furnizorul are codul de TVA anulat conform art. 316 alin. (11), una dintre lit. c) - e) sau lit. h) din Codul fiscal, beneficiarul (dvs.) nu are dreptul la deucerea TVA si a cheltuielii.

Evident, atat la alin.(7), cat si la alin.(9) ale art. 11 – sus citate – se arata faptul ca, dupa reinregistrarea in scop de TVA a furnizorului, acesta emite facturi de corectie privind TVA, iar beneficiaru isi poate exercita dreptul de deducere a TVA si a cheltuielii aferente facturilor primite de la furnizor, in perioada in care nu a avut codul de TVA anulat.
 
Se aplica split TVA?

Furnizorul aplica split TVA doar daca apare in registrul persoanelor care aplica TVA defalcat ca aplicand acest sistem. In aceasta situatie, dvs. efectuati plata facturii splituit: baza facturii in contul comercial al furnziorului, iar TVA in contul IBAN special de TVA mentionat in acest registru sau mentionat de insusi furnizor pe factura emisa de el.
 
Daca furnizorul nu apare in acest registru ca aplicand TVA defalcat, atunci dvs. efecuati plata integrala a facturii in contul IBAN comercial al acestuia.
 
Daca i se anuleaza codul de TVA de catre ANAF, cum stiu acest lucru si cum deduc TVA-ul in acest caz?
 
Am mentionat deja, ANAF a organizat o baza de date sub forma unor registre online in care, odata introdus codul fiscal al unei entitati, apar informatii fiscale despre aceasta.
 
Aceste registre sunt: registrul persoanelor inregistrate in scop de TVA, registrul contribuabililor reactivati/inactivi, registrul persoanelor ale caror cod de TVA a fost anulat, registrul persoanelor care aplica TVA defalcat.
 
Consultarea acestor registre ofera informatii la zi despre starea unui partener.
 
In functie de aceasta stare (are / nu are cod de TVA anulat), dar si daca acesta, in cazul in care este furnizorul dvs. si este in faliment (mentiune inscrisa in factura emisa de el), dvs., ca beneficiar, aplicati sau nu aplicati deducerea TVA-ului si a cheltuielii.
 
Asadar, simpla stare de insolventa a furnizorului nu este suficienta, dar nici necesara ca dvs. sa aplicati, automat, nededucerea TVA si a cheltuielii.
 
In aceste registre puteti sa consultati si starea societatii dvs.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Furnizor in insolventa. Deducerea TVA si a cheltuielii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016