Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin OUG 112/2024, publicat recent in Monitorul Oficial, s-au adus cateva modificari asupra OUG 107/2024. Este vorba despre cateva schimbari in ceea ce priveste acordarea amnistiei fiscale.
Este vorba despre urmatoarele modificari
- Pentru debitorii aflati in procedura insolventei, administratorii speciali/judiciari sunt obligati sa solicite acordul creditorilor, potrivit prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru accesarea facilitatilor fiscale si respectarea prevederilor art. I—XVIII de catre debitorul insolvent
-Dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale stabilite prin decizii de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice pe anii 2019 si 2020 se anuleaza daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) toate obligatii bugetare principale individualizate in decizia de impunere din oficiu sunt stinse prin orice modalitate prevazuta de art. 22 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la termenul de plata prevazut la art. 156 alin. (1) din aceeasi lege;
b) cererea de anulare a accesoriilor se depune in termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere din oficiu, sub sanctiunea decaderii.
-Debitorii care la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale precum si cei care obtin esalonarea in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si data de 25 noiembrie 2024 inclusiv pot beneficia, in baza notificarii prevazute la art. VI alin. (1), de amanarea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor ramase din esalonarea la plata acordata. Anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor se acorda daca cererea de anulare se depune pana la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv si esalonarea la plata se finalizeaza pana la data depunerii cererii de anulare inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024.
-La articolul IX, dupa alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alin. (3)-(5), cu urmatorul cuprins:
(3) In situatia in care debitorii nu respecta conditiile prevazute la alin. (2), acestia pot solicita modificarea esalonarii la plata, cu conditia ca in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de pierdere a valabilitatii amanarii la plata emise potrivit prevederilor art. VI alin. (7) lit. b), sa depuna cerere in acest sens, prevederile art. 195 si art. 209^5 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, aplicandu-se in mod corespunzator. Cererea depusa in temeiul prezentului alineat nu se ia in considerare la stabilirea numarului de cereri ce pot fi depuse in temeiul art. 195 alin. (2) si art. 209^5 alin. (2) din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) In cazul in care debitorii nu achita obligatiile bugetare cuprinse in decizia de pierdere a valabilitatii amanarii la plata sau nu depun cererea de modificare a esalonarii la plata in termenul prevazut la alin. (3), organul fiscal comunica acestora o instiintare de plata, caz in care aceste obligatii bugetare trebuie sa se achite in termen de 30 de zile de la data comunicarii instiintarii de plata, aplicandu-se in mod corespunzator prevederile art. 194, art. 200, art. 209^4 si art. 209^10 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(5) In situatia in care esalonarea la plata aflata in derulare cuprinde numai obligatii de plata accesorii, debitorii pot beneficia de anularea accesoriilor ramase de plata din inlesnirea la plata acordata fara a le mai achita, urmand ca, in baza cererii de anulare a accesoriilor, organul fiscal sa emita decizia de anulare a accesoriilor, precum si decizia de finalizare a esalonarii la plata.
Manual de politici contabile - Stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Art. IX alin 2, in vechea Ordonanta:
(2) Debitorii care la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale potrivit dispozitiilor Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care obtin esalonarea in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si data de 25 noiembrie 2024 inclusiv pot beneficia, in baza notificarii prevazute la art. VI alin. (1), de amanarea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor ramase din esalonarea la plata acordata. Anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor se acorda daca cererea de anulare se depune pana la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv si esalonarea la plata se finalizeaza pana la data depunerii cererii de anulare inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024.
- Articolul X se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul X(1) In cazul obligatiilor bugetare restante la data de 31 august 2024 inclusiv, datorate bugetelor locale, prevederile art. I-XVI, cu exceptia art. XI si XII, se aplica de catre unitatile administrativ-teritoriale, optional, cu conditia ca aplicarea acestor prevederi sa fie stabilita prin hotarare a consiliului local.
(2) Prin hotararea prevazuta la alin. (1) consiliul local aproba si procedura de acordare a anularii unor obligatii bugetare cu respectarea dispozitiilor art. I-XVI, cu exceptia art. XI si XII.
Art. X in vechea Ordonanta
(1) In cazul obligatiilor bugetare restante la data de 31 august 2024 inclusiv, datorate bugetelor locale, prevederile art. I-XVI, cu exceptia art. XI si XII, se aplica de catre unitatile administrativ-teritoriale, optional, cu conditia ca aplicarea acestor prevederi sa fie stabilita prin hotarare a consiliului local.
(2) Prin hotararea prevazuta la alin. (1) consiliul local aproba si procedura de acordare a anularii unor obligatii bugetare cu respectarea dispozitiilor art. I-XVI, cu exceptia art. XI si XII.
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Amnistie fiscala prin OUG 107/2024. Care sunt obligatiile bugetare restante la 31 august 2024Masuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernAmnistia Fiscala 2024: Ce trebuie sa stiiOUG 107/2024. Accesoriile obligatiilor de plata la fondul de mediu beneficiaza de masura?Seminare online ANAF: Explicatii pentru TOATE facilitatile prevazute de OUG 107/2024Ultimele articole
Amnistie fiscala. 4 conditii pe care trebuie sa le respecte contribuabiliiParteneriat intre MF/ANAF si Posta Romana pentru promovarea facilitatilor fiscale ale OUG 107/2024Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principaliAnularea creantelor fiscale prin OUG 107/2024. In ce situatii se acorda facilitatileOUG 107/2024. Masurile se aplica si pentru obligatiile care depasesc 31 august 2024?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"