Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Amnistie fiscala 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 31 Oct. 2024
Amnistie fiscala 2024. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetare
Tags: amnistie fiscala, oug 107/2024, ordinul 5521/204, procedura de anulare a unor obligatii bugetare

Printr-un nou Proiect de Ordin Ministerul Finantelor propune modificari si completari asupra procedurii de anulare a unor obligatii bugetare, aprobata initial prin Ordinul 5521/2024.

Conform Referatului de Aprobare, prin OUG107/2024 s-au reglementat unele masuri de amnistie fiscala reprezentand anularea unor obligatii bugetare care vizeaza toti contribuabilii care au datorii restante la data de 31 august 2024.

In temeiul art. XV alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2024, la propunerea presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, a fost emis Ordinul ministrului finantelor nr. 5521/2024 pentru aprobarea Procedurii de anulare a unor obligatii bugetare.


Ulterior, prin art. IX din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 112/2024 privind modificarea si completarea unor acte normative, au fost modificate si completate dispozitiile care vizeaza masurile de amnistie fiscala reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2024. 

Amnistie fiscala. Finantele MODIFCA procedura de anulare a unor obligatii bugetare introdusa prin Ordinul 5521/2024


Pe cale de consecinta, avand in vedere modificarile si completarile aduse Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 107/2024 se propune modificarea si completarea dispozitiilor Ordinului ministrului finantelor nr. 5521/2024, astfel:

  • reglementarea faptului ca de masurile de amnistie fiscala beneficiaza si debitorii persoane fizice care primesc de la organul fiscal decizii de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice aferente anilor 2019 si 2020; 
     
  • clarificarea faptului ca pot face obiectul amanarii la plata in vederea anularii si amenzile de orice fel si cheltuielile judiciare, cu exceptia celor rezultate din savarsirea de infractiuni;
     
  • crearea posibilitatii debitorilor care beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor bugetare, precum si cei care obtin esalonarea cuprinsa intre data de 6 septembrie si 25 noiembrie 2024 sa poata beneficia si de masurile de amnistie fiscala, fara a mai fi necesara achitarea tuturor accesoriilor ramase din esalonarea la plata acordata;
     
  • clarificarea faptului ca in sfera obligatiilor de plata accesorii ce pot face obiectul anularii intra si obligatiile bugetare principale care reprezinta fonduri publice nationale aferente fondurilor europene. 

Intitutia precizeaza ca notiunea fonduri publice nationale aferente fondurilor europene are intelesul dat prin art. 2 alin.(1) lit.d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul ca acestea reprezinta sumele provenite din bugetul general consolidat, utilizate pentru: 

asigurarea cofinantarii, plata prefinantarii, inlocuirea fondurilor europene in situatia indisponibilitatii/sistarii temporare a platii acestor fonduri, completarea fondurilor europene in vederea finalizarii proiectelor, precum si alte categorii de cheltuieli legal reglementate in acest scop.

Totodata, sumele de recuperat ca urmare a constatarii unor nereguli in obtinerea si utilizarea fondurilor publice nationale aferente fondurilor europene, reprezinta creante bugetare in acceptiunea art. 2 alin (1) lit.j) din acelasi act normativ. 

Prin art. I alin. (6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2024 se dispune ca accesoriile aferente unor obligatii bugetare principale reprezentand ajutor de stat de recuperat sau fonduri ce se cuvin bugetului Uniunii Europene nu se amana la plata si nu se anuleaza. 

Pe cale de consecinta cum Ordonanta de urgenta a Guvernului 107/2024 nu dispune asupra creantelor bugetare reprezentand sume de recuperat ca urmare a constatarii unor nereguli in obtinerea si utilzarea fondurilor publice nationale aferente fondurilor europene si avand in vedere principiul de drept potrivit caruia legea trebuie interpretata in sensul aplicarii ei, iar nu in sensul neaplicarii, rezulta ca normele juridice instituite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului 107/2024 trebuie sa fie interpretate astfel incaat sa se identifice posibilitatea aplicarii ei si in sensul sau pozitiv generator de efecte juridice fata de situatiile ipotetice care pot fi generate de recuperarea creantelor bugetare cu titlu de sume de recuperat ca urmare a constatarii unor nereguli in obtinerea si utilzarea fondurilor publice nationale aferente fondurilor europene. 

Mai mult atunci cand legiuitorul a vrut sa reglementeze in mod expres, ca aceste creante bugetare nu formeaza obiect al facilitatilor a prevazut acest lucru in actele normative [art.I alin .(5) lit.c) din Ordonanta Guvernului nr. 6/2019]. 

Raportat la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 116/2024 s-au reglementat si anumite prevederi speciale privind stingerea obligatiilor bugetare in evidenta fiscala in cazul debitorilor de la care s-au incasat sumele de bani de catre salariatii postali.

In plus, in vederea simplificarii completarii de catre debitori atat a Anexei 1-Notificare privind intentia de a beneficia de anularea unor obligatii bugetare, cat si a Anexei 8 – Cerere de anulare, acestea au fost modificate corespunzator. 

Fata de cele mai sus mentionate, s-a elaborat proiectul de Ordin al ministrului finantelor privind modificarea si completarea Procedurii de anulare a unor obligatii bugetare, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor nr. 5521/2024.


Sursa: Min. Finantelor

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016