keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Amnistie fiscala, somatii primite de firme de la ANAF. Ce recomanda specialistii in acest caz

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Vera Constantin la 18 Oct. 2024
Amnistie fiscala, somatii primite de firme de la ANAF. Ce recomanda specialistii in acest caz
Tags: amnistie fiscala, oug 107/2024, somatii

Ordonanta 107/2024 permite amanarea la plata a creantelor bugetare scadente la 31.08.2024 care se refera la taxele si contributiile declarate la luna iulie 2024 sau anterior lunii iulie, cu scadenta la 25.08.2024.

Amnistie fiscala, somatii primite de firme de la ANAF


In conditiile in care notificarea este facuta de contribuabil si sunt respectate conditiile din ordonanta, totusi ANAF pune poprire pe conturi din 01.10.2024 si trece la executare silita pentru creantele bugetare neplatite la 31.08.2024. ANAF a procedat corect?


De la 25.08.2024 pana la zi, cel mai probabil, foarte multe societati au primit deja somatii la plata si popriri pe cont, ne spune specialistul nostru. In somatiile primite recent de societati, exista aceeasi formulare standard:

Daca in termen de 15 zile de la primirea prezentei somatii, nu veti achita sumele mentionate pentru care termenul legal de plata a expirat, nu veti face dovada stingerii acestora sau nu veti depune o notificare cu privire la intentia de a se demara procedura de mediere, in baza prevederilor art. 230 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, se va proceda la continuarea masurilor de executare silita.

In legislatia recent adoptata care vizeaza amnistia, nu se specifica faptul ca depunerea notificarii pentru a benefica de Ordonanta 107/2024 ar stopa efectele somatiilor:

Impotriva prezentului inscris se poate introduce contestatie la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 15 zile, sub sanctiunea decaderii, de la data comunicarii sau luarii la cunostinta, in onformitate cu prevederile art. 260 si 261 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit dispozitiilor art. 9 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, cand urmeaza sa se ia masuri de executare silita, audierea contribuabilului nu este obligatorie.

 

Sa luam urmatorul caz. TVA neplatit cu scadenta 25.08.2024 (deci suma declarata in decontul la 31.07.2024) Am intocmit si transmis D11 / notificarea pe data de 01.10.2024. La aceiasi data mi s-au blocat conturile ca urmare a executarii silite.

 
Ca urmare a prevederilor Ordonantei 107/2024 care permite plata creantelor bugetare pana la 25.11.2024 beneficiez de o amanare la plata pana la aceasta pentru suma reprezentand TVA neachitat la 25.08.2024?


Raspunsul specialistului:

 

Deoarece ati mentioant ca ati depus notificarea intentiei de a beneficia de masurile amnistiei fiscale, se pare ca este necesar sa se faca o analiza a debitelor din fisa de platitor, daca v-ati indeplinit sau nu toate obligatiile declarative si abia apoi veti primi o decizie cu privire la amanarea platii obligatiilor si de sistare temporara a executarii silite.

Debitorii care doresc sa beneficieze de anularea obligatiilor bugetare accesorii sau a unei parti din obligatiile bugetare principale trebuie sa urmeze urmatorii pasi, conform OUG nr. 107/2024:

Notificarea intentiei: Debitorii trebuie sa trimita o notificare organului fiscal pana la data de 25 noiembrie 2024. Aceasta se poate depune la registratura organului fiscal, daca nu sunt inrolati in Spatiul Privat Virtual (SPV); prin posta, cu scrisoare recomandata; prin intermediul SPV.

Verificarea de catre organul fiscal: Dupa primirea notificarii, organul fiscal va verifica daca debitorul si-a indeplinit obligatiile declarative si va face toate operatiunile necesare pentru a determina obligatiile bugetare restante.

Emiterea deciziei: In termen de 5 zile lucratoare de la inregistrarea notificarii, organul fiscal va emite decizia referitoare la obligatiile accesorii si certificatul de atestare fiscala. Daca exista neconcordante, debitorul are 3 zile pentru a solicita corectarea acestora.

Amanarea si sistarea executarii silite: Organul fiscal poate emite o decizie de amanare a platii obligatiilor si de sistare temporara a executarii silite sau poate respinge notificarea, daca debitorul nu se incadreaza in conditiile prevazute.

Depunerea cererii de anulare: Dupa indeplinirea conditiilor, debitorul trebuie sa depuna cererea de anulare a obligatiilor pana la 25 noiembrie 2024. Cererea poate fi retrasa si depusa din nou, in termenul legal.

Aceasta facilitate fiscala permite debitorilor sa obtina anularea obligatiilor bugetare accesorii, cu respectarea conditiilor legale

 

 

Raspuns oferit in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Vera Constantin de Vera Constantin
Expert contabil din 2007 Experienta in: contabilitate financiara, impozit pe profit, impozit venit si contributii sociale obligatorii, TVA, state de salarii, REVISAL, completare registre obligatorii societati comerciale, resurse umane, gestiune imobilizari, intocmire situatii financiare anuale si semestriale, consultanta manageriala si fiscala, interpretarea fisei de platitor obtinuta de la A.N.A.F., intocmire declaratii lunare in vederea depunerii la A.N.A.F. si la alte autoritati, spre exemplu Autoritatea Fondului de Mediu, declaratia lunara Intrastat pentru tranzactii intracomunitare, consiliere vis-a-vis de documentarea dosarului de depus la ONRC pentru diverse mentiuni (deschidere punct de lucru, adaugare coduri CAEN, prelungire sediu social sau sedii secundare, prelungire mandat administrator etc.)

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016