Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie de bunuri si de servicii din afara Comunitatii. Cum procedam in ce priveste TVA-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: tva, inregistrari contabile, achizitie de bunuri, jurnal de cumparari, jurnal de vanzari

Vom stabili mai jos cum vom inregistra, din punct de vedere al TVA-ului, o achizitie de bunuri sau de servicii din afara Comunitatii. Vom vedea astfel in ce coloana din jurnalul de cumparari si in cel de vanzari se va inscrie operatiune, precum si la ce rand se declara in decontul de TVA.


Solutia consultantului:

Din punct de vedere al TVA, conform art. 131 din Codul fiscal, importul de bunuri reprezinta:

   a) intrarea pe teritoriul Comunitatii de bunuri care nu se afla in libera circulatie in intelesul art. 24 din Tratatul de infiintare a Comunitatii Europene;
   b) pe langa operatiunile prevazute la lit. a), intrarea in Comunitate a bunurilor care se afla in libera circulatie, provenite dintr-un teritoriu tert, care face parte din teritoriul vamal al Comunitatii.

Potrivit art 146 alin. (1) lit. c din Codul fiscal, pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

"c) pentru taxa achitata pentru importul de bunuri, altele decat cele prevazute la lit. d), sa detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau. Importatorii care detin o autorizatie unica pentru proceduri vamale simplificate eliberata de alt stat membru sau care efectueaza importuri de bunuri in Romania din punct de vedere al TVA, pentru care nu au obligatia de a depune declaratii vamale de import, trebuie sa detina o declaratie de import pentru TVA si accize".

Prin urmare, pentru importul de bunuri trebuie sa efectuati formalitatile la un declarant vamal, care va achita taxele vamale, comisionul vamal, eventualele accize si TVA in vama in numele societatii dvs., urmand sa va refactureze  aceste

Asadar, numai dupa achitarea TVA in vama, in baza declaratiei vamale de import, operatiunea trebuie evidentiata in jurnalul pentru cumparari in coloana ‘Importuri de bunuri (baza de impozitare  si TVA). In baza acestui document se completeaza si se depune la organul fiscal decontul de TVA cod 300 in care se evidentiaza suma TVA achitata in vama pentru care s-a exercitat dreptul de deducere TVA la randul 22 denumit "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%".
 
Monografia contabila. Exemplu:

 301" Materii prime" = 401" Furnizori"
301 " Materii prime"  =446 "Alte impozite si taxe"    - Taxe vamale, commison vamal
4428 = 446 "Alte impozite si taxe"    - "TVA datorat conform declaratiei vamale"
Si numai dupa achitarea  taxelor vamale si a TVA, inregistrati contabil:
446 "Alte impozite si taxe"    = 5121 "Conturi la banci in lei" - Taxe vamale, TVA
4426 = 4428 - TVA achitat in vama"
In luna in care achitati TVA-ul, inregistrati operatiunea in Jurnalul de cumparari si in Decontul de TVA (cod 300).

In ceea ce priveste serviciile achzitionate din afara comunitatii, consideram ca din punctul de vedere al TVA sunt aplicabile prevederile de la pct. 13 alin. (8) din normele de metodologice  pentru art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, ce stabilesc ca in relatiile cu furnizorii de servicii din afara Comunitatii se vor adopta aceleasi reguli, ca si pentru furnizorii din Comuniate, la stabilirea locului de prestare a servicilor, cu exceptia obligatiilor declarative.

Conform art. 157 alin. (2) societatea din Romania va efectua plata taxei prin aplicarea taxarii inverse, si va evidentia taxa in decontul de TVA, atat ca taxa colectata, cat şi ca taxa deductibila (4426 = 4427). Factura se declara in decontul de TVA  la rd. 7 si la rd. 20..Operatiunea Nu se declara in Declaratia recapitulativa D390.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie de bunuri si de servicii din afara Comunitatii. Cum procedam in ce priveste TVA-ul?":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 68 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016