Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Achizitie intracomunitara de la furnizor din Afara UE. Tratament TVA

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 03 Iun. 2019 Exclusiv
Tags: d390, achizitie intracomunitare, tratament tva

"Societatea X din Romania achizitioneaza produse cosmetice si farmaceutice, produse de o firma Y din Italia. Aceste produse sunt transportate din Italia direct in Romania, dar factura pentru aceste produse achizitionate este emisa de catre o societate Z din Serbia. Societatea Z din Serbia este o societate de consultanta a celor din Italia, in domeniul farmaceutic pentru zona de est a Europei. Cum se considera aceasta tranzactie?", ne intreaba unul dintre cititori.

Specialistul nostru va raspunde, in cele ce urmeaza, la urmatoarele intrebari:
- Este sau nu achizitie intracomunitara de bunuri si cum se raporteaza ea in declaratia 300 sau / si in 390?
- Exista vreun aspect specific legat de aceasta tranzactie, care trebuie indeplinit de societatea X din Romania?
 

Raspunsul specialistului


Potrivit art. 273 alin. (1) din Codul fiscal, se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor. 

Din moment ce marfurile sunt transportate din Italia in Romania, societatea dumneavoastra efectueaza o achizitie intracomunitara.
In conformitate cu instructiunile de completare ale formularului 390, pentru achizitiile intracomunitare de bunuri care provin de la un furnizor nestabilit in Uniunea Europeana si care a desemnat un reprezentant fiscal in statul membru in care incepe transportul bunurilor sau care provin de la un furnizor stabilit in Uniunea Europeana, inregistrat prin reprezentant fiscal in statul membru din care efectueaza livrarea intracomunitara de bunuri, la rubrica "Denumire operator intracomunitar" va fi inscrisa denumirea furnizorului (nu a reprezentantului fiscal), iar la rubrica "Cod operator intracomunitar" va fi inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit persoanei straine prin reprezentant fiscal. 
Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii


Similar se procedeaza si in situatia in care furnizorul nestabilit in Uniunea Europeana nu si-a desemnat un reprezentant fiscal in statul membru in care incepe transportul, dar prin aplicarea de catre unele state membre a masurilor de simplificare a declararii importurilor, respectiv o reprezentare globala de catre o societate care poate fi, de exemplu, o societate de expeditie/transport, operatorul extracomunitar se considera reprezentat fiscal de societatea respectiva.
 
Pentru achizitii intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, in cazul in care furnizorul nu comunica un cod valabil de TVA, dar bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, achizitia se declara in declaratia recapitulativa astfel: 
Coloana "Tara" - codul tarii membre din care s-a efectuat livrarea intracomunitara. 
Coloana "Cod operator intracomunitar" - nu se va inscrie nimic. 
Coloana "Denumire/Nume, prenume operator intracomunitar" - se va inscrie denumirea/nume, prenume al furnizorului care a emis factura. 
Coloana "Tipul operatiunii" - se va inscrie "A". 
Coloana "Baza impozabila" - valoarea tranzactiei/tranzactiilor efectuate in perioada de raportare cu respectivul furnizor (baza impozabila pentru calculul TVA stabilita potrivit prevederilor titlului VI din Codul fiscal).
 
In concluzie, operatiunea este o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care veti depune declaratia 390, chiar daca furnizorul are sau nu reprezentant fiscal, casa de expeditie sau nu primiti un cod de tva. Nu veti plati efectiv tva, ci veti aplica taxare inversa. Operatiunea se declara in baza facturii si a CMR-ului.

In D390 veti avea o achizitie de bunuri. Prin corelatie, trebuie sa declarati operatiunea in D300 la randul 5 si 18, fara a prelua suma si la 5.1, respectiv 18.1 (daca furnizorul nu are cod valid de tva).

Operatiunile care se declara in 390 nu se declara in 394.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Achizitie intracomunitara de la furnizor din Afara UE. Tratament TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016