Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrare locala catre client din UE. Tratament TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Mai. 2019 Exclusiv
Tags: livrare intracomunitara, declaratia 390, factura fara tva

Societatea A (platitoare de TVA) a achizitionat din Spania de la societatea B (platitoare de TVA) un produs pe care l-a adus in Bucuresti. Socetatea A il va vinde catre Societatea C din Bulgaria (platitoare de TVA), dar exista o cerere de la societatea din Bulgaria (societatea A) sa il livreze in Romania in alt oras (ex. Iasi, Cluj...).

In cele ce urmeaza, specilaistul nostru va raspunde la urmatoarele intrebari:
Facturarea se va face de la societatea A la C, fara TVA ca pentru o livrarea intracomunitara sau cu TVA?
Pentru a se putea factura fara TVA, in acest caz, trebuie sa se trimita produsul in Bulgaria si apoi ei sa il livreze in Romania? 
 

Raspunsul specialistului


Potrivit art. 270 alin. (9) din Codul fiscal, livrarea intracomunitara reprezinta o livrare de bunuri care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora.

Livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru sunt scutite de TVA conform art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
 
Pentru ca nu aveti dovada transportului nu se considera operatiunea o livrare intracomunitara si este corect sa intocmiti factura cu TVA.
Potrivit art. 319 alin. (20) lit. j) din Codul fiscal, Factura cuprinde in mod obligatoriu  indicarea cotei de taxa aplicate si a sumei taxei colectate, exprimate in lei, in functie de cotele taxei.
 
Potrivit art. 319 alin. (23) din Codul fiscal, sumele indicate pe factura se pot exprima in orice moneda cu conditia ca valoarea TVA colectata sau de regularizat sa fie exprimata in lei. in situatia in care valoarea taxei colectate este exprimata intr-o alta moneda, aceasta va fi convertita in lei utilizand cursul de schimb prevazut la art. 290.

Potrivit instructiunilor de completare a formularului 394, declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila in Romania pentru care, conform titlului VII din Codul fiscal, este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare.

In cartusul E se declara operatiunile desfasurate cu persoane impozabile nestabilite in Romania care sunt stabilite in alt stat membru, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania.
 
Se vor declara numai operatiunile taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art. 275, respectiv art. 278 din Codul fiscal si, in cazul achizitiilor de bunuri/servicii, beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal, care nu se inscriu in declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare (formular 390).
In concluzie, asa cum am stabilit, operatiunea nu este o livrare intracomunitara,ci o livrare locala efectuata catre un client nerezident,dintr-un stat membru ue.Factura se declara in decontul de TVA la randul 9, nu se declara in formularul 390 si se declara in formularul 394 in cartusul E.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrare locala catre client din UE. Tratament TVA":
Rating:

Nota: 4.6 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016