Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Multe dintre societatile care au ca principal obiect de activitate realizarea de site-uri au adesea comenzi si din alte state. Tocmai de aceea, este important de stiut daca in aceste situatii, ...
Multe dintre societatile care au ca principal obiect de activitate realizarea de site-uri au adesea comenzi si din alte state. Tocmai de aceea, este important de stiut daca in aceste situatii, societatea romaneasca inregistrata in scopuri de TVA o sa emita o factura cu TVA pentru societatea din statul strain si daca exista diferente in cazul in care societatea din cealalta tara este inregistrata in scopuri de TVA, precum si in situatia in care aceeasi societate nu este inregistrata in scopuri de TVA.
In acest sens, asa cum prevede legea, pentru vanzarea acestui serviciu se aplica, in functie de calitatea si locul unde este stabilit cumparatorul, mai multe reguli de taxare. Astfel, in cazul in care beneficiarul este persoana impozabila stabilita in UE sau in afara UE, se aplica regula generala de taxare de la art. 133 alin. 2 conform caruia serviciul este neimpozabil in Romania, dar impozabil la cumparator.
O a doua situatie este cea in care beneficiarul este persoana neimpozabila stabilita in UE, caz in care se aplica regula generala de taxare de la art. 133 alin. 3 conform caruia serviciul este impozabil in Romania, la locul unde este stabilit prestatorul.
In al treilea rand, daca beneficiarul este persoana neimpozabila stabilita in afara UE, se aplica exceptia de la cele doua reguli generale de taxare, respectiv art. 133 alin. 2 si art. 133 alin. 3 reglementata prin art. 133 alin. 5 lit. e) punctul 11 care prevede ca serviciul este neimpozabil in Romania la prestator, fiind impozabil la cumparator deoarece se considera ca locul prestarii serviciului este " locul unde beneficiarul este stabilit sau isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita, daca respectivul beneficiar este o persoana neimpozabila care este stabilita sau isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in afara Comunitatii".
Aplicarea aceastei exceptii este reglementata si prin normele de aplicare ale art. 133 alin. 5 lit. e) punctul 11 din care rezulta ca nu au locul in Romania serviciile electronice prestate de o persoana impozabila stabilita in Romania catre un beneficiar persoana neimpozabila care nu este stabilit pe teritoriul Comunitatii si ca, in continuare, aceleasi servicii nu au locul in Romania daca sunt prestate catre persoane impozabile stabilite in afara Comunitatii, fiind aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal .
In oricare dintre doua situatii, prestatorul trebuie sa daca dovada ca beneficiarul, indiferent de statutul sau, este stabilit in afara Comunitatii. Aceasta conditie se considera indeplinita atunci cand clientul comunica prestatorului adresa sediului activitatii economice sau a sediului fix ori, in absenta acestora, a domiciliului stabil sau a resedintei obisnuite, din afara Comunitatii. Prestatorul trebuie sa verifice autenticitatea acestora prin procedurile curente de verificare existente.
Cartea Verde a Contabilitatii
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
In cazul beneficiarului persoana impozabila stabilita in UE, care comunica un cod valabil de tva, factura se emite fara TVA, in baza art. 133 alin. 2 din Codul fiscal , care prevede ca locul serviciilor este dat de locul unde beneficiarul are stabilit sediul activitatii sale economice iar operatiunea este neimpozabila in Romania, se inscrie in decontul de TVA la rd. 3.3.1, iar in Declaratia 390 se inscrie prestarea la operatiunea cu cod P. Pe factura se mentioneaza - serviciu neimpozabil in Romania sau taxare inversa la beneficiar sau o referire la art. 133 alin. 2 din Codul fiscal , sau la articolul din Directiva 112 privitoare la TVA.
Pentru beneficiar persoana neimpozabila stabilita UE, operatiunea se incadreaza la art. 133 alin. 3 din Codul fiscal iar factura se emite cu TVA 24% si se declara la rd. 9 in decontul de TVA.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Comunicat MFP: Ce masuri noi sunt in plan pentru achizitiile publice?Atentie! Termenul pentru formularul 097 expira joi, 25 octombrieRegim TVA. Prestari serviciiProfesorii de economie din Romania cer retragerea de urgenta a Ordonantei 114/2018Ce declaratii mai avem de depus in noiembrie 2014?Ultimele articole
Lista operatiunilor scutite de TVA in 2024 si studii de caz utileFacturi emise pe numele salariatului. In ce conditii sunt deductibileAmnistie fiscala 2024: Cererile pot fi depuse pana pe 19 decembrie 2024Aspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVALivrari cu plata la scadenta. Cand se emite bonul fiscalArticole similare
Achizitie intracomunitata de bunuri. Ce obligatii apar?Servicii web hosting din afara UE, pentru un neplatitor de TVA din Romania. Cum faceti inregistrarile contabile?Pana la final de ianuarie 2022 trebuie depusa D 394 privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate in scopuri de TVAServicii de publicitate pe internet - inregistrarea platitor de TVA. DECLARATIA 390VIDEO: Achizitie extracomunitara si prestare intracomunitara de serviciiUltimele articole
Achizitie intracomunitara de bunuri. In ce luna trebuie cuprinsa tranzactia in D390Cum pot fi emise facturile in cazul livrarilor de bunuri si care este tratamentul TVATransport persoane prin Bolt. Exemplu de monografie contabilaDECLARATIA 390. Cum se corecteaza formularul transmis eronat si sanctiunile aferenteAchizitie intracomunitara de bunuri. Cum se completeaza D390 daca se aplica taxarea inversa?Articole similare
Regim TVA si aplicarea scutirii in cazul operatiunilor de transportOperatiuni triunghiulare in 2020Deschidere punct de lucru. Procedura de urmat pentru infiintarea unui sediu secundarMicrointreprinderi. Deducere TVA protocolCODUL FISCAL 2010 TITLUL I - Capitolul I - Scopul si sfera de cuprindere a Codului fiscalUltimele articole
Sponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitFacturi emise pe numele salariatului. In ce conditii sunt deductibileCe modificari au fost aduse contributiilor sociale obligatorii prin OUG 128/2024Aspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVALivrari cu plata la scadenta. Cand se emite bonul fiscalAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"