keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Regimul TVA in cazul prestarilor de servicii de realizare site

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Iul. 2011
Tags: tva, declaratia 390, codul fiscal

Multe dintre societatile care au ca principal obiect de activitate realizarea de site-uri au adesea comenzi si din alte state. Tocmai de aceea, este important de stiut daca in aceste situatii, ...


Multe dintre societatile care au ca principal obiect de activitate realizarea de site-uri au adesea comenzi si din alte state. Tocmai de aceea, este important de stiut daca in aceste situatii, societatea romaneasca inregistrata in scopuri de TVA o sa emita o factura cu TVA pentru societatea din statul strain si daca exista diferente in cazul in care societatea din cealalta tara este inregistrata in scopuri de TVA, precum si in situatia in care aceeasi societate nu este inregistrata in scopuri de TVA.

In acest sens, asa cum prevede legea, pentru vanzarea acestui serviciu se aplica, in functie de calitatea si locul unde este stabilit cumparatorul, mai multe reguli de taxare. Astfel, in cazul in care beneficiarul este persoana impozabila stabilita in UE sau in afara UE, se aplica regula generala de taxare de la art. 133 alin. 2 conform caruia serviciul este neimpozabil in Romania, dar impozabil la cumparator.

O a doua situatie este cea in care beneficiarul este persoana neimpozabila stabilita in UE, caz in care se aplica regula generala de taxare de la art. 133 alin. 3 conform caruia serviciul este impozabil in Romania, la locul unde este stabilit prestatorul.

In al treilea rand, daca beneficiarul este persoana neimpozabila stabilita in afara UE, se aplica exceptia de la cele doua reguli generale de taxare, respectiv art. 133 alin. 2 si art. 133 alin. 3 reglementata prin art. 133 alin. 5 lit. e) punctul 11 care prevede ca serviciul este neimpozabil in Romania la prestator, fiind impozabil la cumparator deoarece se considera ca locul prestarii serviciului este " locul unde beneficiarul este stabilit sau isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita, daca respectivul beneficiar este o persoana neimpozabila care este stabilita sau isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in afara Comunitatii".

Aplicarea aceastei exceptii este reglementata si prin normele de aplicare ale art. 133 alin. 5 lit. e) punctul 11 din care rezulta ca nu au locul in Romania serviciile electronice prestate de o persoana impozabila stabilita in Romania catre un beneficiar persoana neimpozabila care nu este stabilit pe teritoriul Comunitatii si ca, in continuare, aceleasi servicii nu au locul in Romania daca sunt prestate catre persoane impozabile stabilite in afara Comunitatii, fiind aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal .

In oricare dintre doua situatii, prestatorul trebuie sa daca dovada ca beneficiarul, indiferent de statutul sau, este stabilit in afara Comunitatii. Aceasta conditie se considera indeplinita atunci cand clientul comunica prestatorului adresa sediului activitatii economice sau a sediului fix ori, in absenta acestora, a domiciliului stabil sau a resedintei obisnuite, din afara Comunitatii. Prestatorul trebuie sa verifice autenticitatea acestora prin procedurile curente de verificare existente.
 
In cazul beneficiarului persoana impozabila stabilita in UE, care comunica un cod valabil de tva, factura se emite fara TVA, in baza art. 133 alin. 2 din Codul fiscal , care prevede ca locul serviciilor este dat de locul unde beneficiarul are stabilit sediul activitatii sale economice iar operatiunea este neimpozabila in Romania, se inscrie in decontul de TVA la rd. 3.3.1, iar in Declaratia 390 se inscrie prestarea la operatiunea cu cod P. Pe factura se mentioneaza - serviciu neimpozabil in Romania sau taxare inversa la beneficiar sau o referire la art. 133 alin. 2 din Codul fiscal , sau la articolul din Directiva 112 privitoare la TVA.

Pentru beneficiar persoana neimpozabila stabilita  UE, operatiunea se incadreaza la art. 133 alin. 3 din Codul fiscal iar factura se emite cu TVA 24% si se declara la rd. 9 in decontul de TVA.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016