keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Optiune pentru calculul si plata impozitului pe profit in anul 2017. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Feb. 2017 Exclusiv
Tags: impozit pe profit, 1 ianuarie 2017, d 101, vectorul fiscal

In analiza urmatoare, avem ca subiect o societate cu un capital social subscris de 200.000 lei si o cifra de afaceri la data de 31.12.2016 mai mica de 500.000 euro.Societatea vrea sa ramana in sistemul de impunere pe profit 16%. Stabilim daca mai are obligativitatea trecerii cu data de 01.02.2017 la sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii (de depus D010 si D101 pentrui anuarie 2017) si daca poate ulterior sa declare din nou modificare in vectorul fiscal, precum si incepand cu ce data poate trece din nou la plata impozit profit 16%.

Conform art. 52 alin. (5) din Codul fiscal daca o microintreprindere existenta a subscris un capital social de 45.000 lei, stabilim daca poate opta pentru a deveni platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul in care este indeplinita conditia. De asemenea, in conditiile in care capitalul social este deja de 200.000 lei, vom vedea care sunt obligatiile declarative, precum si in situatia in care capitalul social se majoreaza la 45.000 lei in cursul lunii februarie sau martie 2017.

In lipsa Normelor metodologice nu putem sa va indicam cu exactitate ce aveti de facut in legatura cu mentinerea la impozitarea profitului in anul 2017, avand din vedere ca societatea indeplineste conditia cu privire la capitalul social (cel putin 45.000 lei) prevazuta la art. 48 alin. 5^2 din Codul fiscal.
 
Din informatiile pe care le detinem in prezent, societatea ar trebui sa se inregistreze mai intai ca platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, incepand cu data de 01.02.2017, conform art. 48 alin. (7) din Codul fiscal prin depunerea unei declaratii de mentiuni (010) pana pe data de 25.02.2017 si ulterior sa opteze pentru a se inregistra ca platitoare de impozit pe profit, conform prevederilor de la art. 48 alin. (5^2) din Codul fiscal, ca urmare a faptului ca societatea are un capital social de cel putin 45.000 de lei, prin depunerea altei declaratii de mentiuni (010), urmand sa calculeze si sa plateasca impozit pe profit incepand cu trimestrul  1 2017.  Speram ca Normele metodologice, sa clarifice acest aspect, astfel ca societatea sa ramana platitoare de impozit pe profit, daca se doreste acest lucru,  fara a mai depune nicio decalratie de mentiuni(010).
 
Pentru o societate care isi majoareaza capital social la cel putin 45.000 de lei in cursul lunii februarie sau martie 2017, aceasta poate opta pentru a declara si plati impozit pe profit, daca si celelalte conditii de la art. 47 din Codul fiscal sunt indeplinite, incepand cu trimestrul in care aceasta conditie este indeplinita, respectiv trimestrul 1 an 2017, in cazul dat, conform prevederilor de la art. 48 alin. (5^2) din Codul fiscal.
 
Redam in continuare, prevederile de la art. 48 alin. (5^2) din Codul fiscal:

"Prin exceptie de la prevederile art. 47, microintreprinderile existente care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei pot opta sa aplice prevederile titlului II incepand cu 1 ianuarie 2017 sau cu trimestrul in care aceasta conditie este indeplinita.Optiunea este definitiva, cu conditia mentinerii valorii capitalului social pentru intreaga perioada de existenta a persoanei juridice respective. In cazul in care aceasta conditie nu este respectata, persoana juridica aplica prevederile prezentului titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 47. Iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor ca urmare a optiunii se comunica organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala. Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care opteaza sa aplice prevederile titlului II se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv."


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016