Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Cunoasteti in mod cert utilitatea si necesitatea unor exemple de calcul cand vorbim de aplicarea corecta a impozitului specific. Va aducem astfel la cunostinta ca Ministerul de Finante a publicat Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati.
Se mentioneaza astfel in cadrul art. 1 alin. (1) ca persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit, care desfasoara ca activitate principala sau secundara activitatea/activitatile corespunzatoare urmatoarelor coduri CAEN:5510 – "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare",
5520 – "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata",
5530 – "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere",
5590 – "Alte servicii de cazare",
5610 – "Restaurante", 5621 – "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente",
5629 – "Alte servicii de alimentatie n.c.a.",
5630 – "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor",
sunt obligate la plata impozitului specific unor activitati.
Aceste prevederi se aplica si persoanelor juridice romane care au devenit platitoare de impozit pe profit ca urmare a exercitarii optiunii potrivit art. 48 alin. (5) si (52) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Cartea Verde a Contabilitatii

Manual de politici contabile - Stick USB
Conform alin. (2), persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit, care au inscrisa in actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principala sau secundara una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 din Legea nr.170/2016 privind impozitul specific unor activitati, denumita in continuare lege, dar nu desfasoara efectiv activitate in domeniile respective, nu sunt obligate la plata impozitului specific unor activitati.
Totodata, se mentioneaza ca microintreprinderile care aplica prevederile titlului III din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, la 1 ianuarie 2017 nu aplica impozitul specific unor activitati.
Click aici pentru proiect, exemple de calcul si informatii complete!

Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Sub ce forma revine impozitul forfetar de la 31 martie 2016Principalele noutatile legislative aparute in luna ianuarie 2022Declaratia Unica: Cum se completeaza formularul in cazul CAS si CASS estimate si realizate peste plafonNoile norme ale Codului fiscal au aparut. Pentru un profit majorat in 2017, e esential sa citim ce ne propun!TOATE schimbarile fiscale aduse de OG 16/2022: impozite, calculare CAS si CASS, scutiri de venituri, TVA, accizeUltimele articole
Mod de calcul sume redirectionate prin formularul 177Impozit minim pe cifra de afaceri. S-a stabilit un cont distinct in care trebuie inrgistrat acest impozit?Impozit pe profit: Din 1 ianuarie 2024 se aplica trei regimuri speciale pentru afacerile mari, conform Legii 296/2023Impozit specific declarat si achitat eronat. Cum poate fi recuperata suma platita in plusDeducere cheltuieli de sponsorizare din IMPOZITUL SPECIFICArticole similare
Normele metodologice ale impozitului specific au fost publicate. Cele 25 exemple de calcul!
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"