Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Dividende distribuite in 2017. Declaratia 600

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Ian. 2018
Tags: dividende, declaratia 600, societate, srl

In analiza de mai jos, in anul 2017, o societate (SRL) a distribuit si a achitat dividende celor doi asociati pe care ii are, dintre care unul este si salariat, in timp ce celalalt este pensionar.

Vom vedea daca, in cazul de fata, societatea trebuie sa depuna declaratia 600 si sa plateasca CASS.

Iata raspunsul specialistului!

Potrivit art. 154 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal, sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii.

Pentru veniturile din investitii nu sunt exceptati pensionarii.

De asemenea, art. 176, potrivit caruia persoanele care realizeaza venituri din investitii nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a) - d), g), i) - l). Daca in 2017 persoanele fizice care obtineau venituri din salarii sau pensii nu datorau sanatate pentru veniturile din investitii, in 2018 aceasta prevedere nu mai exista.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Vezi detalii

Autoturisme SECOND HAND. Tratament fiscal-contabil

Autoturisme SECOND HAND. Tratament fiscal-contabil

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii


Astfel, atat asociatul pensionar cat si asociatul care obtine venituri de natura salariala datoreaza sanatate pentru dividendele obtinute in 2018, daca veniturile realizate in anul fiscal precedent depasesc plafonul anual prevazut la art. 155 alin. (2) din Codul fiscal.

Persoanele fizice care nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, potrivit prevederilor at. 154 din Codul fiscal, datoreaza contributia daca realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri, din urmatoarele categorii:

a) venituri din activitati independente;
b) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
c) venituri din cedarea folosintei bunurilor;
d) venituri din investitii;
e) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura; 
f) venituri din alte surse.

Nota: Persoanele fizice care realizeaza venituri anuale sub nivelul a 12 salarii de baza minim brute pe tara pot opta pentru depunerea declaratiei si pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in aceleasi conditii ca si in cazul celor care realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii de baza minime brute, optiunea fiind obligatorie pentru intregul an fiscal.

Baza lunara de calcul pentru care persoanele fizice prevazute la art. 155 alin. (2) datoreaza contributia este salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza, conform art. 170 alin. (1) din Codul fiscal..

In concluzie, daca cei doi asociati nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, potrivit prevederilor at. 154 din Codul fiscal, datoreaza contributia daca realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri, din cele mentionate mai sus.  Pana la data de 31 ianuarie 2018 vor depune declaratia cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul lunar, declaratia 600 actualizata conform Ordinului 4140/2017 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare utilizate pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice.

Raspuns oferit pentru portalcodulfiscal.ro de Olga Crevelescu, expert contabil, membru CECCAR, formator autorizat A.N.C.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Dividende distribuite in 2017. Declaratia 600":
Rating:

Nota: 2.8 din 5 din 10 voturi
Comentarii 1 comentarii

Irina Apostol 2018-01-10 20:12:05

In care din situatiile de mai jos se depune in 2018 declaraEia 600? 1. Se A(R)ncaseazA in 2017 dividende care au fost repartizate in 2016 ( din profituri anterioare lui 2016) pentru care s-a plAtit impozit pe 25.01.2017 si au fost declarate in d 205 in feb. 2017. 2. se repartizeazA in 2017 dividende din profituri anterioare, dar nu se plAtesc in 2017 asociatilor. 3. Se repartizeazA si se plAtesc dividende in 2017. In toate cazurile este vorba de sume mai mari decat 22.800 lei. Multumesc pentru un raspuns punctual.

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016