Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare:O persoana administrator la o SRL, pensionar, care nu obtine salariu de nicarieri primeste o indemnizatie lunara de 1000, ce impozite datoreaza in afara de cei 16% impozit pe ...
Intrebare:
O persoana administrator la o SRL, pensionar, care nu obtine salariu de nicarieri primeste o indemnizatie lunara de 1000, ce impozite datoreaza in afara de cei 16% impozit pe venit?
Raspuns:
In cazul in care, administratorul unei societati comerciale are si calitatea de pensionar, pentru indemnizatia de administrator se va plati impozit pe venit si contributia la asigurarile sociale de sanatate.
In ceea ce priveste impozitul pe venit, art. 55 alin. (2) lit. j) din Legea nr. 571/2003 din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca indemnizatia administratorilor se asimileaza veniturilor salariale in vederea impunerii.
Intrucat textul de lege enuntat nu face distinctie intre administratorul care cumuleaza indemnizatia cu pensia si administratorul care nu beneficiaza si de pensie, rezulta ca, si unul si altul, datoreaza impozit pe venit.
Impozitul pe venit se retine si se vireaza de societate.
Contributia individuala lunara pentru asigurarile sociale de sanatate, datorata de administrator, in cota de 5,5% aplicata asupra veniturilor asimilate salariilor, asa cum stabileste Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii;
Contributia datorata de societate pentru asigurarile sociale de sanatate in cota de 5,2% raportata la fondul separat din care se efectueaza plata drepturilor asimilate salariilor.
De asemenea, aceste contributii se retin si se vireaza de societate.
Pentru indemnizatia primita in baza contractului de administrare/mandat de catre administratorul care beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de lege, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale.
Astfel, in cazul administratorilor care au incheiat contract de administrare/mandat cu societatea ai caror administratori sunt, dar care nu au incheiat contract individual de munca cu o alta societate, acestia se regasesc in categoria persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul public de pensii, in temeiul art.5 alin.(1) pct.IV lit.b)din Legea nr.19/2000, modificata si completata, fiind obligati sa depuna declaratie de asigurare la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta si sa achite lunar, integral, cota de contributie de asigurari sociale aferenta venitului lunar asigurat prevazut in declaratia de asigurare.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Potrivit art.61 alin.(1) si (2) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele prevazute la art.5 alin.(1) pct.IV si V, care au implinit varsta de 18 ani, sunt obligate sa depuna declaratia de asigurare la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta in termen de 30 de zile de la incadrarea in situatiile mentionate, cu exceptia celor care beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de prezenta lege.
Contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii nu se datoreaza in cazul in care administratorul are calitatea de pensionar in conformitate cu prevederile art.1 alin.(3) din OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Top motive pentru care iti trebuie un abonament la portalul contabililor de succes!Regulile de aur ale inregistrarii fiscal-contabile in 2016Taxe si impozite. Teren extravilanContabilitatea activitatilor agricole, conforma cu O.M.F.P. nr. 1.802/2014Pro rata. Ce inseamna, formula de calcul si cazuri practiceUltimele articole
Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAE-Factura in 2024. Mai poate fi dedus TVA-ul din facturile primite in sistem clasic?E-Factura in 2024. Prevederi privind voucherele de vacantaGhid balanta de verificare. Inlatura DEFINITIV 5 probleme care iti dau batai de cap cand lucrezi cu balanta de verificareRegulile de completare a D101 privind impozitul pe profit, modificate! Care sunt noutatile din 2024Articole similare
Ce declaratii se depun pana la 25 martie?Ce informatii trebuie sa cuprinda Registrul de Evidenta Fiscala?Noutati legislatie fiscala persoane fizice autorizate (PFA) in noul Cod fiscal 2016Iata solutia ideala pentru a scapa de stresul schimbarilor legislative in domeniul fiscal-contabil!Fime care platesc impozit pe venit. Daca raman la acelasi impozit, mai trebuie depusa D700 in 2024?Ultimele articole
Proiect OUG: Va fi introdusa Declaratia Unica precompletata de ANAF. Cine primeste formularulFirme care NU mai sunt microintreprinderi in 2024. Cand pot reveni la acest regim fiscal?Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaScutiri la IMPOZITUL PE VENIT in domenul IT. Vezi cele 7 conditii cumulative necesareControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"