Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Declaratia 390 VIES: ce este si cum se completeaza corect?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 03 Apr. 2025
Declaratia 390 VIES: ce este si cum se completeaza corect?
Tags: d390, depunere d390, completare 390

Declaratia 390 se numara printre cele mai importante declaratii pe care trebuie sa le completeze si sa le depuna contribuabilii, iar in acest articol vom afla mai multe detalii necesare acestor persoane. Vom explica ce este mai exact D390 si cine are obligatia depunerii conform legislatiei in vigoare, dar si termenele si modalitatile de depunere.

In plus, vom vedea cum trebuie completate sectiunile din Declaratia 390, cum se face corectarea erorilor, dar si cateva studii de caz utile.

Ce este Declaratia 390 si cine are obligatia depunerii

Declaratia 390 este „Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare”. Trebuie depusa in mod obligatoriu de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care realizeaza tranzactii cu parteneri din alte state membre ale Uniunii Europene. 
Acest document are rolul de a raporta autoritatilor fiscale tranzactiile de livrari sau achizitii de bunuri si servicii care au loc intre entitati inregistrate in diferite tari UE. Declaratia 390 este esentiala pentru monitorizarea si verificarea corectitudinii aplicarii TVA in cadrul schimburilor comerciale intracomunitare, contribuind astfel la buna functionare a sistemului de TVA.
Obligatia de a depune declaratia revine celor care efectueaza:
Livrari intracomunitare scutite de taxa (conform art. 294 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal )
Achizitii intracomunitare de bunuri taxabile
Livrari de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare (prevazute la art. 276 alin. (5) din Codul fiscal). O operatiune triunghiulara este o tranzactie comerciala care implica trei persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in trei state membre diferite ale UE. Aceasta tranzactie se deruleaza astfel: Un agent economic din statul membru 1 realizeaza o vanzare catre un agent economic din statul membru 2. Agentul din statul 2 revinde bunurile mai departe catre un agent economic din statul membru 3, iar bunurile sunt transportate direct din statul membru 1 catre statul membru 3. 
Prestari de servicii catre persoane impozabile din UE, nestabilite in Romania (conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal), cu exceptia celor scutite de TVA in statul membru unde sunt impozabile.
Achizitii de servicii de la persoane impozabile din UE, nestabilite in Romania (conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal), pentru care persoanele impozabile din Romania au obligatia platii taxei conform art. 307 alin. (2) 
Livrari intracomunitare de bunuri prevazute la art. 3151 alin. (8) lit. c) si d) din Codul fiscal.

Termenele si modalitatile de depunere pentru Declaratia 390

Declaratia 390 se depune lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a devenit exigibila taxa pentru operatiunile ce trebuie declarate. De asemenea, termenul de depunere al declaratiei 390 este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care bunurile au fost expediate sau transportate in regimul de stocuri la dispozitia clientului, sau in care au intervenit modificari ale informatiilor furnizate anterior. 


Declaratia recapitulativa se depune in format PDF, cu fisier XML, atasat pe suport CD insotit de formatul hartie semnat conform legii, prin una dintre urmatoarele metode:

  • la registratura organului fiscal competent;
  • la posta, prin scrisoare recomandata.

Declaratia se poate depune si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Cum se completeaza corect sectiunile Declaratiei 390

Declaratia 390 contine mai multe sectiuni care trebuie completate, si anume:
1. Sectiunea 1 Perioada de raportare” se completeaza cu: 
anul la care se refera declaratia;
perioada de raportare aferenta operatiunilor realizate 
Declaratia depusa initial se rectifica prin depunerea unei noi declaratii, pe acelasi format, bifand casuta corespunzatoare de pe formular. 
Dupa completarea anului si perioadei de raportare, urmeaza campurile de "Informatii generale", care se completeaza cu datele firmei, cum ar fi denumirea, codul de identificare fiscala (CUI), si tipul operatiunii (achizitie, livrare, prestare servicii). 
2. Sectiunea a 2-a "Detalii despre tranzactii intracomunitare" - se completeaza cu tranzactiile intracomunitare efectuate, in urmatoarea ordine: 
livrari intracomunitare de bunuri (L); 
livrari ulterioare de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare (T); 
achizitii intracomunitare de bunuri, achizitii intracomunitare asimilate prevazute la art. 273 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal care urmeaza transferurilor din alte state membre, achizitii efectuate de beneficiarul livrarii ulterioare in cadrul unei operatiuni triunghiulare (A);
prestari intracomunitare de servicii (P);
achizitii intracomunitare de servicii (S);
livrari intracomunitare de bunuri efectuate in cadrul regimului special pentru agricultori (R). 
Dupa completarea datelor, se foloseste functia de validare pentru a verifica daca toate campurile sunt corect completate si nu exista erori. Dupa validare, declaratia poate fi transmisa electronic prin SPV sau descarcata si trimisa catre ANAF.

Corectarea erorilor si sanctiuni pentru neconformitate

Modul de completare a declaratiei recapitulative 

SECTIUNEA I 

Cartusul "Perioada de raportare" se completeaza cu:
- anul la care se refera declaratia; se înscrie cu cifre arabe cu 4 caractere (exemplu: 

2016);
- perioada de raportare aferenta operatiunilor realizate este formata din doua caractere, 

respectiv cifrele aferente lunii respective (exemplu: pentru luna ianuarie se va înscrie "01"). 

Declaratia depusa initial se rectifica prin depunerea unei noi declaratii, pe acelasi format, bifand casuta corespunzatoare de pe formular. 

In declaratia rectificativa se rectifica tranzactii declarate în orice perioada de raportare anterioara si se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate. 

ATENTIE:
Informatiile completate eronat în perioade de raportare anterioare nu se corecteaza prin inscrierea cifrei "0" la rubrica "Baza impozabila" din declaratia recapitulativa rectificativa. 

Se completeaza cate o declaratie rectificativa pentru fiecare perioada de raportare pentru care se opereaza rectificari.

Nerespectarea obligatiilor de depunere a declaratiilor recapitulative privind livrarile/ achizitiile/prestarile intracomunitare se sanctioneaza potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul de procedura fiscala).

Spete utile cu privire la D390

In continuare vom vedea si cateva studii de caz cu privire la D390, asa cum au fost explicate de specialistii de la portalcontabilitate.ro.

Speta 1. Depunere D390 in mod corect si controalele fiscale ANAF

O societate din Romania presteaza servicii intracomunitare. Are cod valid de TVA. Emite facturi catre partenerii sai din UE (facturile sunt emise fara tva), toti sunt verificati in VIES si au cod valid TVA. S-a depus declaratia 390 VIES in perioadele de raportare. 
In urma unui control fiscal, inspectorii au solicitat un raport cu privire la informatiile existente in sistemul VIES pentru firma din Romania si mi s-a adus la cunostinta ca raportarile noastre cu privire la facturile emise privind livrarile/prestarile servicii intracomunitare nu exista, desi toate declaratiile depuse sunt valide si sunt insotite de recipise.
Raspuns: 

Conform ghidului de utilizare a serviciului de depunere a declartiilor on-line publicat pe site-ul anaf (https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/depunere_declaratii/manuale/Instr_decl_electr_1.9.13.pdf), recipisa primita in urma depunerii declaratiilor reprezinta dovada ca ati depus respectiva declaratie:

Observati ca pentru fiecare depunere exista asociata o recipisa. Daca faceti click pe aceasta, se va deschide un fisier PDF in care veti gasi informatiile dupa prelucrare.

In partea de jos a paginii, exista o semnatura digitala a ANAF, aplicat acestei recipise.

Save target as...) si observati ca numele fisierului PDF este numarul de inregistrare al documentului asociat. Aceasta este dovada dvs. ca ati depus respectiva Declaratie la data specificata in recipisa.

Tot in acest document sunt descrisi pasi de verificare a semnaturii electronice a celui care a emis recipisa:

1. In modulul Declaratii electronice, dati click pe "Verificarea recipisei".
2. Instalati programul jdk-1_5_0_09-windows-i586-p.exe in folderul C:Program FilesJava.
3. Descarcati aplicatia VerificaRecipisa din aceeasi adresa. Dezarhivati aplicatia, folosind programul WinZip, in discul C:
4. Creati folderul C:Recipisa din cadrul meniului Depunere declaratii. In acest folder veti pune recipisele, in vederea verificarii.
5. Rulati aplicatia de verificare prin dublu click pe verifica_recipisa.bat, din folderul C:VerificaRecipisa. Aceasta va citi toate recipisele existente in acest folder.
Daca recipisa a fost semnata corect va aparea mesajul: Documentul ... a fost semnat corect de catre .... .
Sunt de parere ca puteti incerca si verificarea corectitudinii semnarii recipisei ca o dovada ca dvs ati trimis declaratia si recipisa prezentata in cadrul controlului este corecta.
 

Speta 2. Corectiile din declaratia 390 VIES si influenta acestora asupra decontului de TVA

In decontul de TVA precompletat pentru luna august, apar la randul 2 regularizari ale livrarilor intracomunitare si la randul 6, corespondentul acestuia, regularizari ale achizitiilor intracomunitare, sumele din D390 rectificativa depusa pentru luna iunie. Nu inteleg de ce apare D390 rectificativa pentru luna iunie in decontul precompletat pentru luna august. Care este procedura corecta intr-o astfel de situatie?
Raspuns: 
Conform prevederilor din Ordinul nr. 705 /2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"

SECTIUNEA I

Cartusul Perioada de raportare se completeaza cu:
- anul la care se refera declaratia; se inscrie cu cifre arabe cu 4 caractere (exemplu: 2016);
perioada de raportare aferenta operatiunilor realizate este formata din doua caractere, respectiv cifrele aferente lunii respective (exemplu: pentru luna ianuarie se va inscrie 01).
Declaratia depusa initial se rectifica prin depunerea unei noi declaratii, pe acelasi format, bifand casuta corespunzatoare de pe formular.
In declaratia rectificativa se rectifica tranzactii declarate in orice perioada de raportare anterioara si se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate.

ATENTIE:

Informatiile completate eronat in perioade de raportare anterioare nu se corecteaza prin inscrierea cifrei 0 la rubrica Baza impozabila din declaratia recapitulativa rectificativa.

Se completeaza cate o declaratie rectificativa pentru fiecare perioada de raportare pentru care se opereaza rectificari.

Ajustarile se declara pentru luna calendaristica in care intervine exigibilitatea taxei, conform art. 282 alin. (9) din Codul fiscal, respectiv in luna calendaristica in care regularizarea a fost comunicata clientului.

Conform prevederilor din Ordinul nr. 1.253/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" (cu modificarile si completarile uletrioare).

Nu se admit intocmirea si depunerea de deconturi rectificative pentru corectarea datelor din deconturile anterioare.

Randul 6 - se inscriu achizitiile intracomunitare de bunuri a caror exigibilitate a intervenit in alta perioada, dar respectiva achizitie nu a fost declarata, regularizarile privind achizitiile intracomunitare declarate in perioade anterioare si datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate initial, precum:

- modificarea pretului bunurilor care au fost declarate ca achizitie intracomunitara pe baza de autofactura, in conditiile legii, ulterior factura primita de la furnizor avand un pret mai mare sau mai mic, cu exceptia situatiilor cand aceasta modificare a pretului a rezultat ca urmare a unuia dintre evenimentele prevazute la art. 287 din Codul fiscal in perioada de raportare;

- declararea achizitiei intracomunitare pe baza de autofactura, in conditiile legii, iar la primirea facturii de la furnizor, intr-o perioada ulterioara, se constata ca exigibilitatea achizitiei intracomunitare intervenea intr-o perioada anterioara;

-modificarea bazei impozabile a achizitiei intracomunitare si a taxei aferente ca urmare a modificarii cursului valutar de referinta aplicabil, datorata unor neconcordante intre data primirii facturii de la furnizor si data declararii achizitiei intracomunitare;

- orice alte evenimente de natura sa modifice datele declarate initial, cu exceptia ajustarilor bazei de impozitare prevazute la art. 287 din Codul fiscal, atunci cand aceste evenimente au loc ulterior, intr-o alta perioada decat cea in care a intervenit exigibilitatea pentru achizitiile intracomunitare respective.

Randul 2 - se inscriu regularizarile ulterioare datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate la rd. 1 din decont in alta perioada, precum: modificarea pretului generata de alte situatii decat cele prevazute la art. 287 din Codul fiscal, nedeclararea din eroare a livrarii intracomunitare in perioada in care intervine exigibilitatea etc.

Randul 1 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari*) privind baza de impozitare pentru livrarile intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal, si pentru livrarile intracomunitare de bunuri cu cod T, efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare de cumparatorul revanzator, prevazute la art. 276 alin. (5) din Codul fiscal , pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare**), inclusiv sumele din facturile pentru incasari de avansuri partiale pentru livrarile intracomunitare de bunuri scutite. Se inscriu, de asemenea, ajustarile bazei de impozitare prevazute la art. 287 din Codul fiscal pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, conform art. 282 alin. (9) din Codul fiscal.

Randul 21 - se inscriu aceleasi informatii declarate la rd. 6.

Astfel, in cazul specific al situatiei dvs., unde apare o Declaratie 390 rectificativa pentru luna iunie care afecteaza decontul de TVA precompletat pentru luna august, se intampla, probabil, urmatorul scenariu:

- Ati depus o declaratie rectificativa 390 pentru luna iunie, care a ajustat tranzactiile intracomunitare (livrari sau achizitii) pentru perioada respectiva. Aceasta declaratie rectificativa a fost preluata de sistemul ANAF si reflectata in decontul de TVA din luna august, deoarece modificarile efectuate in luna iunie in decontul 390 nu au fost incluse in decontul de TVA initial depus pentru acea perioada.

- Deoarece nu exista o posibilitate de depunere a unui decont rectificativ D300 pentru luna iunie, ajustarile generate de declaratia 390 rectificativa au fost transferate automat in decontul de TVA din luna august (probabil primul decont disponibil sau luna cand ati depus declaratia rectificativa D390). In consecinta, aceste ajustari apar in Randul 2 (pentru livrari intracomunitare) si Randul 6 (pentru achizitii intracomunitare), ca regularizari pentru tranzactiile din iunie care au fost corectate. Din contextul intrebarii nu imi dau seama daca rectificarea D390 se refera la o livrare intracomunitara sau o achizitie intracomunitara, pentru a aprecia daca preluarea in decontul de TVA precompletat a fost si corecta
 
Procedura de urmat in cazul dvs.ar putea fi urmatoarea:
Verificati detaliile din Declaratia 390 rectificativa, respectiva daca datele corectate din aceasta declaratie sunt reflectate corect in decontul precompletat pentru luna august, respectiv pe liniile corespunzatoare din decontul de TVA
Revizuiti (verificati) decontul TVA pentru luna august pentru a vedea daca sumele preluate la Randul 2 si Randul 6 sunt corecte si reflecta ajustarile din Declaratia 390 rectificativa.
Daca considerati ca ajustarile sunt eronate sau ca nu ar fi trebuit sa fie reflectate in luna august, puteti informa ANAF despre aceasta situatie.
Aceasta situatie reflecta faptul ca sistemul preia ajustarile din declaratiile rectificative ale Declaratiei 390 si le include in decontul de TVA din perioada curenta, deoarece decontul TVA pentru luna iunie nu poate fi rectificat direct.
 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Formulare si Declaratii"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016