Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Declaratia 390 se numara printre cele mai importante declaratii pe care trebuie sa le completeze si sa le depuna contribuabilii, iar in acest articol vom afla mai multe detalii necesare acestor persoane. Vom explica ce este mai exact D390 si cine are obligatia depunerii conform legislatiei in vigoare, dar si termenele si modalitatile de depunere.
In plus, vom vedea cum trebuie completate sectiunile din Declaratia 390, cum se face corectarea erorilor, dar si cateva studii de caz utile.
Cuprins
Ce este Declaratia 390 si cine are obligatia depunerii
Termenele si modalitatile de depunere pentru Declaratia 390
Declaratia 390 se depune lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a devenit exigibila taxa pentru operatiunile ce trebuie declarate. De asemenea, termenul de depunere al declaratiei 390 este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care bunurile au fost expediate sau transportate in regimul de stocuri la dispozitia clientului, sau in care au intervenit modificari ale informatiilor furnizate anterior.

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Examen Consultant Fiscal 2025

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Declaratia recapitulativa se depune in format PDF, cu fisier XML, atasat pe suport CD insotit de formatul hartie semnat conform legii, prin una dintre urmatoarele metode:
- la registratura organului fiscal competent;
- la posta, prin scrisoare recomandata.
Declaratia se poate depune si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Cum se completeaza corect sectiunile Declaratiei 390
Corectarea erorilor si sanctiuni pentru neconformitate
Modul de completare a declaratiei recapitulative
SECTIUNEA I
Cartusul "Perioada de raportare" se completeaza cu:
- anul la care se refera declaratia; se înscrie cu cifre arabe cu 4 caractere (exemplu:
2016);
- perioada de raportare aferenta operatiunilor realizate este formata din doua caractere,
respectiv cifrele aferente lunii respective (exemplu: pentru luna ianuarie se va înscrie "01").
Declaratia depusa initial se rectifica prin depunerea unei noi declaratii, pe acelasi format, bifand casuta corespunzatoare de pe formular.
In declaratia rectificativa se rectifica tranzactii declarate în orice perioada de raportare anterioara si se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate.
ATENTIE:
Informatiile completate eronat în perioade de raportare anterioare nu se corecteaza prin inscrierea cifrei "0" la rubrica "Baza impozabila" din declaratia recapitulativa rectificativa.
Se completeaza cate o declaratie rectificativa pentru fiecare perioada de raportare pentru care se opereaza rectificari.
Nerespectarea obligatiilor de depunere a declaratiilor recapitulative privind livrarile/ achizitiile/prestarile intracomunitare se sanctioneaza potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul de procedura fiscala).
Spete utile cu privire la D390
Speta 1. Depunere D390 in mod corect si controalele fiscale ANAF
Conform ghidului de utilizare a serviciului de depunere a declartiilor on-line publicat pe site-ul anaf (https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/depunere_declaratii/manuale/Instr_decl_electr_1.9.13.pdf), recipisa primita in urma depunerii declaratiilor reprezinta dovada ca ati depus respectiva declaratie:
Observati ca pentru fiecare depunere exista asociata o recipisa. Daca faceti click pe aceasta, se va deschide un fisier PDF in care veti gasi informatiile dupa prelucrare.
In partea de jos a paginii, exista o semnatura digitala a ANAF, aplicat acestei recipise.
Save target as...) si observati ca numele fisierului PDF este numarul de inregistrare al documentului asociat. Aceasta este dovada dvs. ca ati depus respectiva Declaratie la data specificata in recipisa.
Tot in acest document sunt descrisi pasi de verificare a semnaturii electronice a celui care a emis recipisa:
1. In modulul Declaratii electronice, dati click pe "Verificarea recipisei".
Speta 2. Corectiile din declaratia 390 VIES si influenta acestora asupra decontului de TVA
Conform prevederilor din Ordinul nr. 705 /2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"
SECTIUNEA I
Cartusul Perioada de raportare se completeaza cu:
ATENTIE:
Informatiile completate eronat in perioade de raportare anterioare nu se corecteaza prin inscrierea cifrei 0 la rubrica Baza impozabila din declaratia recapitulativa rectificativa.
Se completeaza cate o declaratie rectificativa pentru fiecare perioada de raportare pentru care se opereaza rectificari.
Ajustarile se declara pentru luna calendaristica in care intervine exigibilitatea taxei, conform art. 282 alin. (9) din Codul fiscal, respectiv in luna calendaristica in care regularizarea a fost comunicata clientului.
Conform prevederilor din Ordinul nr. 1.253/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" (cu modificarile si completarile uletrioare).
Nu se admit intocmirea si depunerea de deconturi rectificative pentru corectarea datelor din deconturile anterioare.
Randul 6 - se inscriu achizitiile intracomunitare de bunuri a caror exigibilitate a intervenit in alta perioada, dar respectiva achizitie nu a fost declarata, regularizarile privind achizitiile intracomunitare declarate in perioade anterioare si datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate initial, precum:
- modificarea pretului bunurilor care au fost declarate ca achizitie intracomunitara pe baza de autofactura, in conditiile legii, ulterior factura primita de la furnizor avand un pret mai mare sau mai mic, cu exceptia situatiilor cand aceasta modificare a pretului a rezultat ca urmare a unuia dintre evenimentele prevazute la art. 287 din Codul fiscal in perioada de raportare;
- declararea achizitiei intracomunitare pe baza de autofactura, in conditiile legii, iar la primirea facturii de la furnizor, intr-o perioada ulterioara, se constata ca exigibilitatea achizitiei intracomunitare intervenea intr-o perioada anterioara;
-modificarea bazei impozabile a achizitiei intracomunitare si a taxei aferente ca urmare a modificarii cursului valutar de referinta aplicabil, datorata unor neconcordante intre data primirii facturii de la furnizor si data declararii achizitiei intracomunitare;
- orice alte evenimente de natura sa modifice datele declarate initial, cu exceptia ajustarilor bazei de impozitare prevazute la art. 287 din Codul fiscal, atunci cand aceste evenimente au loc ulterior, intr-o alta perioada decat cea in care a intervenit exigibilitatea pentru achizitiile intracomunitare respective.
Randul 2 - se inscriu regularizarile ulterioare datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate la rd. 1 din decont in alta perioada, precum: modificarea pretului generata de alte situatii decat cele prevazute la art. 287 din Codul fiscal, nedeclararea din eroare a livrarii intracomunitare in perioada in care intervine exigibilitatea etc.
Randul 1 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari*) privind baza de impozitare pentru livrarile intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal, si pentru livrarile intracomunitare de bunuri cu cod T, efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare de cumparatorul revanzator, prevazute la art. 276 alin. (5) din Codul fiscal , pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare**), inclusiv sumele din facturile pentru incasari de avansuri partiale pentru livrarile intracomunitare de bunuri scutite. Se inscriu, de asemenea, ajustarile bazei de impozitare prevazute la art. 287 din Codul fiscal pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, conform art. 282 alin. (9) din Codul fiscal.
Randul 21 - se inscriu aceleasi informatii declarate la rd. 6.
Astfel, in cazul specific al situatiei dvs., unde apare o Declaratie 390 rectificativa pentru luna iunie care afecteaza decontul de TVA precompletat pentru luna august, se intampla, probabil, urmatorul scenariu:
- Ati depus o declaratie rectificativa 390 pentru luna iunie, care a ajustat tranzactiile intracomunitare (livrari sau achizitii) pentru perioada respectiva. Aceasta declaratie rectificativa a fost preluata de sistemul ANAF si reflectata in decontul de TVA din luna august, deoarece modificarile efectuate in luna iunie in decontul 390 nu au fost incluse in decontul de TVA initial depus pentru acea perioada.
- Deoarece nu exista o posibilitate de depunere a unui decont rectificativ D300 pentru luna iunie, ajustarile generate de declaratia 390 rectificativa au fost transferate automat in decontul de TVA din luna august (probabil primul decont disponibil sau luna cand ati depus declaratia rectificativa D390). In consecinta, aceste ajustari apar in Randul 2 (pentru livrari intracomunitare) si Randul 6 (pentru achizitii intracomunitare), ca regularizari pentru tranzactiile din iunie care au fost corectate. Din contextul intrebarii nu imi dau seama daca rectificarea D390 se refera la o livrare intracomunitara sau o achizitie intracomunitara, pentru a aprecia daca preluarea in decontul de TVA precompletat a fost si corecta

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum accesam informatiile cuprinse in dosarul fiscal online?Regim TVA pentru exportul de bunuri si prestari servicii intr-un stat non-UEReconsiderare activitate ca dependenta. Cand exista acest risc pentru un PFA?Impozit pe venit microintreprinderi. Reglementari contabile si fiscaleRegim TVA prestari servicii consultanta catre tertiUltimele articole
Erori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UEAchizitie intracomunitara de bunuri. In ce luna trebuie cuprinsa tranzactia in D390TVA Intracomunitar: ghidul complet
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"