Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara de bunuri. In ce luna trebuie cuprinsa tranzactia in D390

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Iul. 2024
Achizitie intracomunitara de bunuri. In ce luna trebuie cuprinsa tranzactia in D390
Tags: achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea tva, depunere d390, termen depunere d390

Societatea inregistrata in scopuri de TVA , face o achizitie intracomunitara de la o societate din Italia ( cod VIES valid).

Plata si livrarea bunurilor sunt efectuate in luna iunie ( pe AWB este inscrisa in clar data expedirii din Italia a coletului), insa furnizorul a emis factura in luna mai si a comunicat-o cu intarziere, dupa livrarea bunurilor si nu doreste sa corecteze data facturii.

In ce luna trebuie cuprinsa tranzactia in declaratia 390? (in luna mai nu au existat achizitii/livrari intracomunitare, deci nu a fost depusa o declaratie pentru aceasta luna)
 

 

Achizitie intracomunitara de bunuri si declararea in D390 – raspunsul specialistului:


Conform legislatiei fiscale din Romania, momentul exigibilitatii TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuri este un aspect cheie in determinarea perioadei fiscale in care trebuie raportata tranzactia respectiva.

In situatia prezentata, ati mentionat ca factura pentru achizitia intracomunitara a fost emisa de catre furnizorul italian in luna mai, dar bunurile au fost livrate si factura a fost comunicata in luna iunie. 

 

Potrivit articolului 283 alin. (1) din Codul fiscal, exigibilitatea TVA pentru o livrare intracomunitara intervine la data emiterii facturii.


Avand in vedere aceste reglementari, in cazul in care factura a fost emisa in luna mai, exigibilitatea TVA ar interveni in luna mai.


Conform instructiunilor pentru completarea formularului 390 VIES (Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 705/2020), declaratia recapitulativa trebuie depusa pentru lunile in care ia nastere exigibilitatea taxei. Daca factura a fost emisa in mai, chiar daca este comunicata intarziat, si nu exista dispute privind validitatea datei de pe factura, exigibilitatea taxei si raportarea in Declaratia 390 ar trebui sa fie pentru luna mai.


Conform normelor de aplicare (redate mai jos) exigibilitatea taxei pentru livrarile intracomunitare de bunuri, in cazul in care factura este emisa inainte de faptul generator (de exemplu, livrarea efectiva a bunurilor), intervine la data emiterii facturii.


Prin urmare, daca factura a fost emisa in luna mai, chiar inainte de livrarea bunurilor care a avut loc in luna iunie, exigibilitatea taxei pentru scopurile de TVA se considera a fi in luna mai. Acest lucru inseamna ca, din punct de vedere fiscal, tranzactia trebuie declarata in declaratia 390 VIES pentru luna mai, conform datelor facturii, indiferent de intarzierea in comunicarea facturii sau de livrarea fizica a bunurilor care a urmat in luna iunie.


Astfel, daca vanzatorul nu este de acord sa storneze/anuleze factura din luna mai si sa emita o noua factura in luna iunie, va fi necesar sa procedati la depunerea declaratiei 390 VIES pentru luna mai, in care sa includeti aceasta achizitie intracomunitara, conform datelor de pe factura emisa.

Recomandare:

Discutati cu vanzatorul pentru anularea facturii, pentru a rezolva problema conformitatii raportarii. Anularea facturii din luna mai si emiterea unei noi facturi in luna iunie ar rezolva problema, in acest mod tranzactia va fi reflectata in declaratia 390 VIES in luna corecta, conform datelor efective de livrare si receptie a facturii.


Daca vanzatorul nu este de acord cu corectarea facturii, atunci, conform legislatiei, achizitia trebuie declarata in luna mai, deoarece, conform Codului fiscal, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii.

Temei legal

Ordinul nr. 705/2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"

ANEXA Nr. 2

INSTRUCTIUNI pentru completarea formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"

1.1. Declaratia recapitulativa se depune lunar, in conditiile prevazute la art. 325 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 din Codul fiscal. 

1.2. Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA depun declaratia recapitulativa numai pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru: 
a) livrarile intracomunitare scutite de taxa in conditiile prevazute la art. 294 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal, pentru care exigibilitatea taxei a luat nastere in luna calendaristica respectiva;
Codul fiscal

Art. 283. - Exigibilitatea pentru livrari intracomunitare de bunuri, scutite de taxa

(1) Prin exceptie de la prevederile art. 282, in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri, scutite de taxa conform art. 294 alin. (2), exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute la art. 319 alin. (15) sau, dupa caz, la emiterea autofacturii prevazute la art. 319 alin. (9) ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.

Norme de aplicare

SECTIUNEA a 4-a Exigibilitatea pentru livrari si achizitii intracomunitare de bunuri -

27.
(1) Pentru avansurile incasate in legatura cu o livrare intracomunitara de bunuri nu intervine exigibilitatea taxei conform prevederilor art. 283 alin. (2) din Codul fiscal. Daca persoana impozabila opteaza pentru emiterea facturii anterior faptului generator de taxa pentru livrarea intracomunitara de bunuri efectuata in conditiile art. 294 alin. (2) din Codul fiscal, inclusiv in cazul incasarii de avansuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii, conform art. 283 alin. (1) din Codul fiscal.

(2) Exigibilitatea determina perioada fiscala in care livrarea intracomunitara scutita se inregistreaza in decontul de taxa pe valoarea adaugata prevazut la art. 323 din Codul fiscal si in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 325 din Codul fiscal.




Raspuns oferit in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara de bunuri. In ce luna trebuie cuprinsa tranzactia in D390":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016