keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Sistemul TVA la incasare: inregistrarea platii la cursul valutar al furnizorului si la data platii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: tva, inregistrare plata la curs valutar, furnizor, tva la incasare, codul fiscal

In randurile urmatoare, vom analiza cazul unei societati care nu aplica sistemul de TVA la incasare, dar care are printre furnizori transportatori romani care factureaza in euro si care aplica sistemul.


Factura se inregistreaza in euro la un anumit curs, iar plata se efectueaza la alt curs si in alta luna. Apar astfel diferente intre baza de impozitare si TVA neexigibil, constituite pe baza facturii si baza de impozitare si TVA neexigibil devenit deductibil la data platii.

Vom stabili cum procedam cu astfel de diferente si daca vor fi ajustate.


Solutia consultantului:

Chiar daca negocierea pretului intre un furnizor si un cumparator stabilit pe teritoriul Romaniei se efectueaza in valuta si factura se emite in valuta, furnizorul trebuie sa inscrie in lei suma TVA aferenta astfel incat cumparatorul bunurilor inregistrat in scopuri de TVA in Romania sa isi poata exercita dreptul de deducere a TVA. Aceasta obligatie este reglementata prin art. 155 alin. (22) din Codul fiscal " Sumele indicate pe factura se pot exprima in orice moneda cu conditia ca valoarea TVA colectata sa fie exprimata in lei.

In situatia in care valoarea taxei colectate este exprimata intr-o alta moneda, aceasta va fi convertita in lei utilizand cursul de schimb prevazut la art. 139^1.

Valoarea facturii astfel primite de catre cumparatorul din Romania care nu este inscris in sistemul TVA la incasare, dar efectueaza o achizitie de la un furnizor inscris in sistem, este obligat sa evidentieze in jurnalul pentru cumparari factura neachitata in coloana de operatiuni neexigibile si sa inregistreze suma TVA deductibila care nu poate fi dedusa prin formula contabila 4428 = 401/404. Operatiunea se raporteaza atat prin decontul de TVA la randul B "Achizitii de bunuri si servicii efectuate pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere a TVA aferente, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicarii art. 145 alin. (1^1) si (1^2) din Codul fiscal" cat si prin declaratia informativa 394.

Dupa achitarea facturii in perioada fiscala urmatoare, valoarea facturii primite ca urmare a achizitiei bunurilor se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari la operatiuni exigibile si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 22 sau la randul 23 in functie de cota taxei deductibile, facturate. Practic, in acest moment, cumparatorul isi exercita dreptul de deducere prin decontul de TVA, si efectueaza inregistrarea contabila 4426 = 4428.

In cazul in care plata facturii se efectueaza la cursul valutar din data platii, diferenta favorabila sau nefavorabila de curs valutar intre cursul valutar din data emiterii facturii si cursul valutar din data platii facturii nu reprezinta baza de impozitare a TVA astfel incat sa fie afectata suma TVA deductibila, exigibila, la cumparator sau suma TVA colectata, exigibila, la furnizor.

In acest context, am in vedere prevederile art. 139^1 "Cursul de schimb valutar" alin. (2) din Codul fiscal prin care se reglementeza, in mod expres, urmatoarele:

 "(2) Daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrala Europeana ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza, iar, in cazul operatiunilor supuse sistemului TVA la incasare prevazut la art. 134^2 alin. (3) - (8), la data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza daca nu ar fi fost supusa sistemului TVA la incasare".

Aceste prevederi sunt exemplificate prin normele de aplicare ale acestui articol la pct. 22, astfel: "Exemplul nr. 3: Compania A livreaza bunuri in valoare de 7.000 euro catre compania B, la data de 20 februarie 2013. Compania A aplica sistemul TVA la incasare, iar factura este emisa la data de 10 martie 2013. Cursul de schimb valutar valabil in data de 20 februarie 2013 este de 4,5 lei/euro. Societatea A incaseaza contravaloarea integrala a facturii in data de 15 mai 2013, la cursul de 4,4 lei/euro. Societatea A va inregistra ca taxa neexigibila aferenta livrarii suma de 7.560 lei, calculata astfel:

 - baza impozabila: 7.000 euro x 4,5 lei/euro = 31.500 lei;
 - TVA neexigibila aferenta livrarii: 31.500 lei x 24% = 7.560 lei.

Exigibilitatea TVA aferente livrarii intervine la data incasarii, respectiv 15 mai 2013, data la care societatea A trebuie sa colecteze TVA in suma de 7.560 lei.".

Faptul ca diferentele de curs valutar, favorabile sau nefavorabile nu reprezinta baza de impozitare TVA astfel incat sa fie obligatorie emiterea de catre furnizor /prestator a unei facturi rezulta din prevederile pct. 22 din normele de aplicare ale art. 139^1 "Pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii in interiorul tarii, contractate in valuta cu decontare in lei la cursul de schimb din data platii, diferentele de curs dintre cursul de schimb mentionat in factura intocmita conform alin. (1) si cursul de schimb utilizat la data incasarii nu sunt considerate diferente de pret si nu se emite o factura in acest sens.".

In concluzie, in baza argumentelor prezentate anterior, cumparatorul bunurilor/beneficiarul serviciilor nu trebuie sa efectueze ajustari ale sumei TVA neexigibile, devenit exigibile la momentul platii facturii catre furnizor.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016