Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cerinte privind emiterea facturilor de catre persoanele impozabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 16 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: persoane impozabile tva, tva persoane impozabile, bunuri scutite de tva, factura tva

Persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, in urmatoarele situatii: a) pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate; b) pentru fiecare vanzare la distanta pe care a efectuat-o; c) pentru livrarile intracomunitare de bunuri efectuate in conditiile art. 143 alin. (2) lit. a)-c) din Codul fiscal; d) pentru orice avans incasat in legatura cu una dintre operatiunile mentionate la lit. a) si b).

Persoana impozabila nu are obligatia emiterii de facturi pentru operatiunile scutite fara drept de deducere a taxei.
    
Prin O.G. nr. 15/2012 s-au reglementat urmatoarele reguli de facturare aplicabile incepand cu data de 1 ianuarie 2013:

  a) pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii pentru care locul livrarii, respectiv prestarii se considera a fi in Romania facturarea face obiectul prevederilor articolului 155 din Codul fiscal. Pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii pentru care locul livrarii, respectiv prestarii nu se considera a fi in Romania facturarea face obiectul normelor aplicabile in statele membre in care are loc livrarea de bunuri/prestarea de servicii;
  
b) prin exceptie de la prevederile lit. a):
  
1. pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate de o persoana impozabila stabilita in Romania, facturarea face obiectul prevederilor articolului 155 din Codul fiscal daca furnizorul/prestatorul nu este stabilit in statul membru in care are loc livrarea bunurilor ori prestarea serviciilor si persoana obligata la plata TVA este persoana careia i se livreaza bunurile sau i se presteaza serviciile;

   2. pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii pentru care locul livrarii, respectiv prestarii se considera a fi in Romania efectuate de un furnizor/prestator care nu este stabilit in Romania, dar este stabilit in Comunitate iar persoana obligata la plata taxei  este beneficiarul catre care s-au efectuat respectivele livrari/prestari, facturarea face obiectul normelor aplicabile in statul membru in care este stabilit furnizorul/prestatorul.

   c) prin exceptie de la prevederile lit. a), pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate de o persoana impozabila stabilita in Romania, facturarea face obiectul prevederilor articolului 155 din Codul fiscal daca livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor nu are loc in Comunitate.

Pentru alte operatiuni decat livrarile intracomunitare de bunuri scutite de TVA, factura trebuie emisa cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei.

Pentru un avans incasat in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, factura trebuie emisa catre beneficiarul care a achitat avansul, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile. Factura pentru avansul incasat nu se mai emite in situatia in care anterior incasarii, a fost emisa o factura pentru suma respectiva.

Pentru livrarile intracomunitare de bunuri scutite de TVA factura trebuie emisa cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei.



Irina Dumitrescu
Profesie : Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI


Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cerinte privind emiterea facturilor de catre persoanele impozabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016