Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara. Cum identificam termenul corect de emitere factura?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, achizitie intracomunitara, termen emitere factura, og 15/2012

Vom stabili cum procedeaza o societate care, dupa infiintare, solicita de la ANAF inregistrarea in scopuri de TVA si care doreste sa faca o achizitie intracomunitara de marfuri, neavand in prezent nici codul de TVA, nici inregistrarea in ROI.



Se va vedea astfel daca marfa poate pleca din statul UE fara invoice, urmand ca acesta sa fie emis dupa ce societatea romana va avea inclusiv inregistrarea in ROI.

Societatea estimeaza ca inregistrarea in ROI se va finaliza pana la 15 mai. Vom vedea in ce masura poate societatea sa solicite la acest moment livrarea de marfa din statul UE.

Solutia consultantului:

Prin OG 15/2012 s-au reglementat urmatoarele reguli de facturare aplicabile incepand cu data de 1 ianuarie 2013:

 a) pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii pentru care locul livrarii, respectiv prestarii se considera a fi in Romania facturarea face obiectul prevederilor articolului 155 din Codul fiscal. Pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii pentru care locul livrarii, respectiv prestarii nu se considera a fi in Romania facturarea face obiectul normelor aplicabile in statele membre in care are loc livrarea de bunuri/prestarea de servicii;

 b) prin exceptie de la prevederile lit. a):

 1. pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate de o persoana impozabila stabilita in Romania, facturarea face obiectul prevederilor articolului 155 din Codul fiscal daca furnizorul/prestatorul nu este stabilit in statul membru in care are loc livrarea bunurilor ori prestarea serviciilor si persoana obligata la plata TVA este persoana careia i se livreaza bunurile sau i se presteaza serviciile;

 2. pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii pentru care locul livrarii, respectiv prestarii se considera a fi in Romania efectuate de un furnizor/prestator care nu este stabilit in Romania, dar este stabilit in Comunitate iar persoana obligata la plata taxei este beneficiarul catre care s-au efectuat respectivele livrari/prestari, facturarea face obiectul normelor aplicabile in statul membru in care este stabilit furnizorul/prestatorul.

 c) prin exceptie de la prevederile lit. a), pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate de o persoana impozabila stabilita in Romania, facturarea face obiectul prevederilor articolului 155 din Codul fiscal daca livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor nu are loc in Comunitate.

In conformitate cu prevederile art. 155 alin. (14) din Codul fiscal, pentru livrarile intracomunitare de bunuri scutite de TVA, efectuate de o persoana impozabila care are obligatia de a emite facturi conform acestui articol, persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei (data livrarii bunurilor).

Asadar, pentru livrarile pentru care obligatia de a emite facturi este reglementata de art. 155 din Codul fiscal, persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei (data livrarii bunurilor).

In cazul prezentat, furnizorul din statul membru efectueaza o livrare de bunuri care are locul in statul membru unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul. Pentru aceasta livrare de bunuri pentru care locul livrarii nu se considera a fi in Romania facturarea face obiectul normelor aplicabile in statul membru in care are loc livrarea de bunuri.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara. Cum identificam termenul corect de emitere factura?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016