Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Marfa neconforma. Documente necesare pentru ajustare TVA. Termen emitere factura

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Mar. 2019 Exclusiv
Tags: ajustare tva, provizioane, cheltuieli deductibile, codul fiscal

"In sensul art. 287 din Codul Fiscal, alin. b): - care sunt formalitatile (in afara de factura cu semnul - ) pentru ajustarea TVA? Este necesar un proces-verbal intre parti, conform caruia se refuza lucrarea/marfa? Produsele fiind nereutilizabile nu au mai ajuns la furnizor. Exista un termen pentru intocmire facturii cu minus?

- ajustarea TVA ar veni la pachet cu radierea creantei, contabil prin: 4118=%4427,654 cu –. Nu s-au constituit provizioane/ajustari si nu ne incadram in conditiile CF. art.2 5 alin. (4), lit. h). 654 va fi deductibil fiscal?", scrie unul dintre cititorii nostri. In cele ce urmeaza redam raspunsul specialistului. 
 

Raspunsul specialistului


Potrivit prevederilor art. 287 lit. b) din Codul fiscal, baza de impozitare se reduce in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul desfiintarii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive/definitive si irevocabile, dupa caz, sau in urma unui arbitraj;

Potrivit prevederilor pct. 32 alin (1) din Normele metodologice de aplicare, in situatiile prevazute la art. 287 din Codul fiscal, furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii isi ajusteaza baza impozabila a taxei dupa efectuarea livrarii/prestarii sau dupa facturarea livrarii/prestarii, chiar daca livrarea/prestarea nu a fost efectuata, dar evenimentele prevazute la art. 287 din Codul fiscal intervin ulterior facturarii si inregistrarii taxei in evidentele persoanei impozabile.
 
In acest scop furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului. Prevederile acestui alineat se aplica si pentru livrari intracomunitare.

In sensul art. 287 lit. b) din Codul fiscal, desfiintarea unui contract reprezinta orice modalitate prin care partile renunta la contract de comun acord sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau a unui arbitraj. In cazul bunurilor, daca desfiintarea contractului presupune si restituirea bunurilor deja livrate, nu se considera ca are loc o noua livrare de la cumparator catre vanzatorul initial. In cazul prestarilor de servicii, art. 287 lit. b) din Codul fiscal se aplica numai pentru servicii care nu au fost prestate, desfiintarea unui contract care are ca obiect prestari de servicii avand efecte numai pentru viitor in ce priveste reducerea bazei de impozitare.
 
In cazul mentionat, in afara de factura cu semnul minus, apreciez ca puteti sa emiteti un document, respectiv o nota de constatare, un proces verbal etc. semnat de ambele parti, prin care se constata deficientele respective si faptul ca produsele respective nu mai pot fi utilizate.

Potrivit prevederilor art. 282 alin (1) din Codul fiscal, exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
La alin. (9) se arata ca in cazul evenimentelor mentionate la art. 287, taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente.

La intrebarea de la pct. 2, daca nu va incadrati la art. 25 alin. (4)  lit. h), pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 26. este cheltuiala nedeductibila, la determinarea rezultatului fiscal.
 
Ar fi varianta deducerii cheltuielilor cu contravaloarea bunurilor, daca produsele respective ar fi returnate, deci ar fi evidentiate pe stocuri si ati face dovada distrugerii, asa dupa cum se mentioneaza la art. 25 alin. (4) lit. c) pct. 3 din Codul fiscal si pct. 17 alin. (3) din Normele metodologice, potrivit carora:

Nu sunt deductibile, cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VII.

Aceste cheltuieli sunt deductibile in urmatoarele situatii/conditii:bunurile/mijloacele fixe amortizabile degradate calitativ, daca se face dovada distrugerii;

Conditia referitoare la distrugerea stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile se considera indeplinita atat in situatia in care distrugerea se efectueaza prin mijloace proprii, cat si in cazul in care stocurile sau mijloacele fixe amortizabile sunt predate catre unitati specializate.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Marfa neconforma. Documente necesare pentru ajustare TVA. Termen emitere factura":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016