Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Bancile nu vor sa faca provizioane pentru a curata bilanturile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: bancile, provizioane, creditele neperformante, presedintele arb, bancile, profitul, bilanturile

Curatarea portofoliilor de catre banci in ce priveste creditele neperformante se dovedeste a fi o misiune mai dificila decat era de asteptat. Astfel, bancile nu sunt incantate de ideea de a proviziona integral creditele neperformante cu datorii mai mari de 360 de zile si cele aferente firmelor intrate in insolventa pentru a le scoate din bilant.


In aceasta privinta, informeaza Mediafax, presedintele ARB, Radu Ghetea, a declarat:

"Noi, bancherii, am solicitat Bancii Nationale curatarea portofoliilor de neperformante de foarte mult timp. Discutia ca ar trebui scoase din bilant creditele provizionate in totalitate a plecat de la ARB in urma cu un an jumate. in ultima perioada BNR a adoptat o norma prin care putem sa scoatem din bilanturi creditele neperformate provizionate in totalitate si aditional a venit cu doua recomandari: prima privind provizionarea creditelor care au un serviciu al datoriei mai mare de 360 de zile si pentru care n-au inceput procedurile judiciare de executare silita si a doua de a proviziona 90% din creditele care au fost acordate clientilor care au intrat in insolventa".

Acesta a mai explicat si faptul ca aceste provizioane duc la cheltuieli mai mari si reduc profitul, pentru unele banci insemnand chiar intrarea pe pierdere:

"Trebuie sa privim spre viitor, curatarea bilanturilor e un lucru necesar, poti sa imbunatatesti indicatorii de prudentialitate si poti sa te lansezi in creditare mai bine. Deci nu pot sa spun ca exista un entuziasm ca trebuie sa facem acest lucru, dar in opinia mea ca presedinte de banca (al CEC Bank - n.r.) cred ca este un lucru necesar, trebuie sa-l facem".

Referitor la CEC Bank, noteaza Mediafax, creditele neperformante provizionate integral se ridica la circa 80 milioane de lei, iar la nivelul sistemului bancar ajung la 6 miliarde lei (1,3 miliarde euro).

Procesul de provizionare pentru creditele cu restante mai mari de 360 de zile, care cumuleaza 3,8 miliarde lei la nivel de sistem bancar, trebuie incheiat pana la sfarsitul lunii iunie, iar pentru firmele intrate in insolventa pana la finele lui septembrie.

Totodata, presedintele ARB a mai adaugat:

"Daca ne uitam la totalul insolventelor, foarte putine s-au petrecut in primii ani de criza si foarte multe in ultimii ani. Daca ne uitam la acel 10%, trebuie sa vedem din cele intrate in insolventa in fiecare an cat s-a recuperat si sa vedem daca nu cumva ar trebui sa aplicam si acest procent de provizionare diferentiat in functie de varsta insolventei. Asta este discutia pe care o avem acum cu BNR".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Bancile nu vor sa faca provizioane pentru a curata bilanturile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016